Šport > Nogomet
23 ogledov

Bayern z eno nogo že v četrtfinalu

(Arsenal - Bayern München)
1/20
EPA
Bayern München je na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov v gosteh prepričljivo s 3:1 (2:0) premagal Arsenal in si pripravil lepo izhodišče pred povratno tekmo v Münchnu. Za Bavarce so zadeli Toni Kroos, Thomas Müller in Mario Mandžukić, za topničarje pa je bil natančen Lukas Podolski. Porto je na domačem stadionu premagal Málago (1:0).

Pred začetkom obračuna med Arsenalom in Bayernom se je na igrišče valila gosta dimna zavesa, ki so jo povzročili gostujoči navijači. Topničarji so pred tekmo opozarjali, da bo potrebno začeti odločno in že v tretji minuti je Jack Wilshere lepo podal do Santija Cazorle, ki je prodiral po desni, a slabo sprožil v smeri Manuela Neuerja, ki je žogo z lahkoto ukrotil. Londončani so svojo odločenost še enkrat demonstrirali v šesti minuti, ko je prodiral Theo Walcott, poskus predložka pa je v golavt poslal Philipp Lahm. Navidezno umirjeni Barvarci, ki v prvih minutah niso storili veliko, pa so vodilni zadetek dosegli v sedmi minuti, ko je s polvolejem domačega vratarja Wojciecha Szczesnyja matiral Toni Kroos. Takoj po zadetku so Nemci nadaljevali z umirjenim tempom. V 16. minuti je z roba kazenskega prostora prosti strel izvajal Bastian Schweinsteiger, ki je nastreljal živi zid. Močan strel bi lahko povzročil kar nekaj težav domačemu vratarju.

Začetni pritisk Arsenala brez učinka

Po vsega dvajsetih minutah igre je sledil še drugi hladen tuš za domače obiskovalce na stadionu Emirates, ko je najprej z neposredne bližine streljal Daniel Van Buyten - njegov strel je z dobro reakcijo ukrotil Sczcesny - odbito žogo pa je z razdalje enega metra v zgornji del mreže izstrelil Thomas Müller.

Na prvi pogled je izgledalo, da je za varovance Juppa Heynckesa vse skupaj kar prelahko, saj so brez težav iskali novo priložnost za povišanje vodstva, medtem ko so gostujoči navijači postregli s priredbo pesmi ''Football's Coming Home''. Vse bolj nervozni domači nogometaši so nastopili bolj agresivno, porumenela sta Bacary Sagna in Mikel Arteta, na drugi strani pa je rumeni karton prejel Schweinsteiger, ki se je pritoževal nad sodniško odločitvijo. Nemški reprezentant ne bo mogel zaigrati na povratni tekmi v Münchnu.

Kanček sreče pred odmorom

arsene wenger | Avtor: Reuters Reuters
Domači navijači so nemo spremljali nemoč svojih ljubljencev, ki so v 44. minuti le za las ušli novemu zadetku. Po predložku Lahma je s strelom z glavo zapretil hrvaški reprezentant Mario Mandžukić, ki je že premagal vratarja Arsenala, vendar je žoga za nekaj centimetrov zgrešila cilj. Po zadnjem sodniškem pisku v prvem polčasu je bilo s tribun moč slišati vzklike ''come on, Arsenal'' (''dajmo, Arsenal''), a varovance Arsena Wengerja je čakala težka, če ne kar nemogoča naloga. Bavarci so v prvem polčasu sprožili sedem strelov, topničarji pa dva. Angleški televizijski novinar Piers Morgan je na Twitterju zapisal: ''Smrtno resen sem, ko pravim, da bi moral Heynckes zamenjati Wengerja.  Plačati bi mu morali, kolikor želi - njegov Bayern je čudovit. Ponižujejo nas.''

Podolski ponudil žarek upanja

Tako kot prvi polčas je Arsenal tudi drugega začel obetavno in čeprav Neuerja niso uspeli prisiliti k delu, so dobro posredovali v obrambi in Bayernu onemogočili, da bi ujel ritem. Prvo priložnost za domače je imel Wilshere, čigar strel z razdalje je blokiral Dante. Ko je že kazalo, da je obramba Bavarcev neprebojna, pa je nasmešek na obraz Arsena Wengerja narisal Lukas Podolski, ki je izkoristili nerodno posredovanje Bayerna in znižal na 1:2. Topničarji so izvajali kot, gostujoči nogometaši pa so žogo pustili, da se je v kazenskem prostoru odbila od tal, nato pa jo je nekdanji nogometaš nemškega prvoligaša s čelom potisnil za hrbet Neuerja. Če bi Emirates imel streho, bi jo po zadetku za znižanje gotovo odtrgalo.

bayern navijači | Avtor: Reuters Reuters

Mandžukić napravil red

Gostje so imeli v 62. minuti priložnost, da prednost ponovno povišajo na dva gola. Iz kota je podal Kroos, domači vratar je krenil iz vrat, vendar se žogi ni približal, je pa zato do strela z glavo prišel Javi Martínez, a Španec je meril previsoko. Deset minut kasneje je billo ponovno nevarno pred vrati Neuerja, vendar je vratar Bayerna uspel obvladati situacijo. Z desne strani je podal Walcott, žogo pa je z močnim strelom proti gostujoči mreži poslal Olivier Giroud, ki pa ni uspel premagati bavarskega čuvaja mreže. V 77. minuti je za končni rezultat poskrbel Mandžukić, ki je zadel po nizkem predložku Lahma. V zadnjih minutah tekme je na igrišču gospodaril Arsenal, a le zato, ker so bili gostje z rezultatom več kot zadovoljni. Tri minute sodnikovega podaljška je bilo premalo, da bi Angleži uspeli znižati izid in ostalo je pri končnih 3:1 v korist Bayerna.

Zadetek Moutinha dovolj za nekdanje prvake

V senci derbija med Arsenalom in Bayernom je Porto doma z zadetkom Joãoa Moutinha premagal Málago (1:0). Prvi polčas ni postregel s številnimi zanimivostmi, saj nemobilna napadalca Manuela Pellegrinija, Julio Baptisa in Roque Santa Cruz, nista uspela resneje ogroziti vrat dvakratnih zmagovalcev Lige prvakov. Varovanci Vitorja Pereire so svojo superiornost kronali v drugem polčasu, ko se je med strelce vpisal Moutinho.

moutinho | Avtor: EPA EPA
Domači so začeli prepričljivo, saj je že v tretji minuti poskušal Maraz Izmailov, ki pa ni uspel premagati gostujočega vratarja Willyja Caballera. Tempo ni bil na najvišjem nivoju, a domači so še naprej kazali bolj nevarno igro. V 20. minuti je Silvester Valero lepo asistiral v smeri Fernanda, vendar je Brazilcu do preprostega zaključka zmanjkal en korak. Málaga je težje prihajala do priložnosti, saj predvsem Isco ni dobil dovolj uporabnih žog, da bi preizkusil domačega vratarja.

Gostujoči nogometaši so imeli polne roke dela z Jacksonom Martinezom, a obramba je dobro zapirala vse poskuse Kolumbijca. Andaluzijci so v prvem delu samo enkrat sprožili na vrata Porta, ko je bil po podaji Valere z neposredne bližine neuspešen Izmailov.

V drugem polčasu smo gledali podobno zgodbo, a le do 56. minute, ko je gostujočo obrambo raztegnil Alex Sandro, Moutinho pa je žogo poslal za hrbet Caballere. Málaga je nato poskusila z nekoliko spremenjeno taktiko, a domači so bili odločeni, da zadržijo prednost, kar jim je na koncu tudi uspelo.

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

Arsenal : Bayern München 1:3 (0:2)
Podolski (54); Kroos (7) Müller (21), Mandžukić (77)

Bayern München: Neuer, Lahm, van Buyten, Dante, Alaba, Martínez, Schweinsteiger, Müller, Kroos (od 74. Gustavo), Ribéry (od 64. Robben), Mandzukić

Arsenal: Szczesny, Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen, Arteta, Wilshere, Ramsey, Podolski, Cazorla, Walcott.

FC Porto : Málaga 1:0 (0:0)
Moutinho (56)

FC Porto: Helton; Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro; Izmailov, Fernando, Moutinho, Lucho González; Varela, Jackson.

Málaga CF: Willy; Sergio Sánchez, Demichelis, Weligton (C), Antunes; Joaquín, Toulalan, Iturra, Isco; Santa Cruz, Baptista.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.