Šport > Nogomet
90 ogledov

Berić na glavi imel LP

Robert Berić EPA
V zadnjem predkolu kvalifikacij za Ligo prvakov je tudi z nekaj smole izpadel dunajski Rapid Roberta Berića.

Tekma v Lvivu, kjer zaradi nestabilnih razmer v Donjecku igra Šahtar, se je začela z nogometnim ognjemetom. Gostitelji so pritisnili od prve minute, že v 10. minuti pa so Ukrajinci povedli po izjemnem strelu Marlosa. Eden izmed štirih Brazilcev v prvi postavi domačih je prišel do žoge na desni strani kazenskega prostora gostov, potegnil proti sredini in s kakšnih 18 metrov sprožil v zgornji desni kot vratarja Jána Novote, ki se je okroglega usnja uspel dotakniti, vendar zadetka ni uspel preprečiti. Šahtar je sicer slavil že na prvem dvoboju z 1:0.

Le tri minute kasneje pa so v polno zadeli tudi gostje. Louis Schaub je z leve strani prejel podajo v peterec, njegov strel je uspel blokirati Jaroslav Rakitskij, a se je žoga odbila v zrak, Schaub pa jo je potisnil v mrežo. Šahtar je nato zapretil v hitrih protinapadih, blizu novega gola pa je bil znova Matos, a je za nekoliko zgrešil cilj.

Nato pa nov šok za domače. Robert Berić se je z lepo potezo otresel domačega branilca, nato pa so ga zrušili na 17 metrih. K žogi je pristopil kapetan Steffen Hofmann in jo preko živega zidu poslal v sam zgornji desni kot nemočnega Andrija Pjatova. Rapid je bil takrat uvrščen v Ligo prvakov.

A to se je znova spremenilo v 27. minuti. Po visoki podaji v kazenski prostor je nespretno posredoval avstrijski branilec Christopher Dibon, ki je žogo podaljšal na drugo vratnico, kjer pa jo je s prve v mrežo poslal Oleksandr Gladkij, ki si je tako na najboljši način čestital za včerajšnji rojstni dan. Isti igralec je imel v 40. minuti še eno lepo priložnost, a je Novota z nogo žogo odbil v kot, minuto kasneje pa je Fred z ugodnega položaja z glavo zgrešil avstrijska vrata.

V drugem polčasu pravih priložnosti ni bilo. Do nje je šele v 90. minuti prišel Berić, ki je na šestih metrih povsem sam sprejel natančno podajo rezervista Philippa Prosenika, a je žogo nato z glavo poslal mimo leve vratnice. Ta pa se je zatresla v 95. minuti. Thanos Petsos je izvajal prosti strel, Pjatov je slabo posredoval, na odbito žogo pa je prvi pritekel Prosenik in jo z močnim udarcem poslal v okvir vrat. Rapid je tako le za las ostal ostal brez Lige prvakov.

V njo so se poleg Šahtarja uvrstili še Dinamo, Valencia, Maccabi Tel Aviv in Malmö. Švedi bodo tako še drugič zapored zaigrali med elito, še drugič pa se je od tekmovanja na zadnji oviri poslovil Celtic, ki ga je pred letom dni izločil Maribor. Za veselje domačih je znova poskrbel kapetan Markus Rosenberg, ki je v 23. minuti preskočil domačo obrambo in zadel z glavo. V drugem polčasu je zmago Malmöja z avtogolom potrdil Dedryck Boyata, ki ga je žoga zadela po novi podaji iz kota.

Dinamo po pričakovanjih ni imel večjih težav z albanskim predstavnikom Skënderbeujem, ki je klonil že doma z 1:2. Albanci so v Zagrebu še uspeli izenačiti po hitrem zaostanku, a je nato Dinamo še trikrat zatresel mrežo. Dva zadetka sta hitro padla tudi v Tel Avivu, Maccabiju pa je za napredovanje zadoščal že remi z 1:1, na prvi tekmi v Baslu so Izraelci presenetljivo iztržili neodločen izid z 2:2.

V derbiju kola je Monaco lovil poraz, ki ga je doživel v Valenciji z 1:3. A tekma se še ni dobro odprla, ko je z izjemnim zadetkom domačim zagodel Álvaro Negredo. Temu je uspel izjemen lob z roba kazenskega prostora. Nogometaši iz kneževine so tako za podaljške potrebovali tri zadetke, nekoliko bližje temu pa so bili po zadetku Andree Raggija v 17. minuti. Ko je Nigerijec Elderson v 75. minuti potisnil žogo v mrežo, so bili domačini še bližje želenemu rezultatu, a kaj več jim ni uspelo.

Liga prvakov, play-off:

Šahtar : Rapid  2:2 (2:2) /1:0/
Marlos 10., Gladkij 27.; Schaub 13., Hofmann 22.

Monaco : Valencia  2:1 (1:1)  /1:3/
Raggi 18., Elderson 75.; Negredo 4.

Dinamo Zagreb : Skenderbeu  4:1 (2:1) /2:1/
Soudani 9., 80. Hodžić 15., Taravel 55.; Esquerdinha 10.

Malmö : Celtic  2:0 (1:0) /2:3/
Rosenberg 23., Boyata 55./ag

Maccabi Tel Aviv : Basel  1:1 (1:1)  /2:2/
Zahavi 24.; Zuffi 12.

/.../ - izidi prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.