Šport > Nogomet
260 ogledov

Boj za prvaka: Maribor ali Mura?

Jan Mlakar Profimedia
Zadnja tekma sezone bo dala novega nogometnega prvaka.

Nogometaši v državnem prvenstvu bodo v soboto končali jubilejno 30. prvoligaško sezono. O naslovu prvaka bo odločala prav zadnja tekma, na njej se bosta ob 20. uri v Ljudskem vrtu merila Maribor in Mura. Zadnji, 36. krog Prve lige Telekom Slovenije bo sicer dal tudi potnika v dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi.

Osrednja tekma bo seveda obračun vijoličnih, ki lovijo svoj 16. naslov prvaka, in črno-belih, ki takšnega še nimajo. V prednosti so izbranci Simon Rožmana, ki imajo tri točke prednosti in jim tako za naslov zadostuje že točka. V primeru poraza pa bi naslov pripadel Muri, saj ima ta boljše medsebojno razmerje v sezoni. Ena tekma med tekmecema se je končala z 0:0, eno je dobil Maribor z 2:1, eno pa Mura z 2:0.

"Negotovost v boju za vrh je še posebej zanimiva za gledalce, kot trener pa se ukvarjam z izzivom, ki ga prinaša za našo mlado ekipo. Če pogledamo kader, je Mura nedvomno izkušenejša, a to ne bi smelo biti pretiranega pomena v zadnjem krogu. V tem finišu pa veliko pomeni spoznanje, da bodo z nami tudi navijači," je uradna stran lige navedla razmišljanje Rožmana, ki ob nekaterih poškodovanih igralcih ne bo mogel računati tudi na kaznovanega Denisa Klinarja.

"Vemo, kaj nam prinaša zadnja tekma. Ne smemo pa zganjati evforije. Vsi fantje se dobro zavedajo, kaj vse smo vmes morali prestati, da smo prišli do takšne situacije. Zato ostajamo mirni, osredotočeni na odločilnih 90 minut, da oddelamo sezono do konca, kot si vsi skupaj želimo," pa je za spletno stran Maribora povedal njegov prvi strelec in novopečeni članski reprezentant Jan Mlakar.

Jan Mlakar | Avtor: Profimedia Profimedia

Strateg Mure Ante Šimundža je prav tako za uradno stran lige poudaril, da si kot športniki seveda želijo biti prvi. Vratar Matko Obradović pa je dodal: "En korak smo naredili, vendar ne smemo zapasti v evforijo. Videli bomo, kako bo po 36. krogu prvenstva, dali pa bomo vse od sebe, da zmagamo tudi zadnjo tekmo. Lahko smo bolj sproščeni, pritisk je na strani Maribora."

Da je pritisk res na strani gostiteljev sobotnega obračuna, ki ga bo sodil Matej Jug, pravi tudi član upravnega odbora Mure Stanko Prelec. "Mi smo že veseli, zadovoljni, saj imamo Evropo zagotovljeno, zato bodo lahko fantje proti Mariboru igrali brez pritiska," je za STA povedal Prelec, ki predvideva, da Mura ob koronskih omejitvah kaj več kot sto vstopnic za svoje navijače ne bo dobila.

Olimpija SNL Šport Šok v Ljubljani, z zadnjim dotikom na tekmi Olimpija že ostala brez lovorike

"Poleg tega pa niti ne vemo, po kakšnem sistemu jih bodo dobili, ali po spletu ali kako drugače. Kot kaže, je Mariborčane nekoliko presenetilo rahljanje ukrepov," je dejal Prelec. Sami so imeli na prejšnji tekmi proti Domžalam 1000 navijačev na tribunah, ki so vstopili po protokolu PCT (z dokazilom dokazilo o prebolelosti covida-19 ali o cepljenju proti tej bolezni ali pa negativen test na okužbo z novim koronavirusom).

Prav slednji pa moti nekatere navijače. Kot pravi dolgoletni član Murine navijaške skupine Black Gringos Aleš, se navijačem skupine ne zdi prav, da lahko na primer v cerkev vstopiš brez testiranja, na tekmo pa ne smeš. Zato so tudi na zadnji tekmi ostali pred stadionom. V Maribor pa bodo vseeno šli bodrit svoje in napovedujejo 2:0 ali 2:1 za "čarno-bejle".

Amadej Maroša | Avtor: Profimedia Profimedia

Po najnovejših informacijah naj bi si tekmo v Ljudskem vrtu sicer po novem lahko ogledalo 3500 namesto 2000 ljudi, a v klubu še čakajo na odločitev upravne enote. Ob tem so že v začetku tedna v mariborskem klubu za RTV Slovenija izrazili veselje ob možnosti vrnitve navijačev na tribune ravno za zaključek sezone. Člani uradne navijaške skupine Viole so že v sredo bili na tribunah na gostovanju v Kopru, ki so ga Mariborčani dobili z 3:0.

Prvoligaška nogometna sezona se bo sicer osmič odločila v zadnjem krogu. Šestič so v igri tudi Štajerci, ki so bili doslej uspešni trikrat. Leta 1999 so v neposrednem obračunu za vrh lestvice ugnali Gorico, dve leti pozneje Olimpijo, sezono zatem pa Primorje.

Praznih rok pa so ostali ob koncu sezone 2017/18 in 2003/04, ko je bil prvič troboj za prvaka. Maribor je v zadnji krog vstopil kot vodilna ekipa lige, a je po golu Aleksandra Radosavljevića v 89. minuti izgubil v Fazaneriji. Lovorike pa so se tako veselili v Novogoričani.

Ti so v tej sezoni že pred časom izpadli v drugo ligo in bodo v soboto sezono sklenili v Sežani pri Taboru, ki si je v zadnji sekundi boja z Olimpijo v prejšnjem krogu zagotovil obstanek. S porazom pa je Olimpija izpadla iz tekme za prvaka.

Z izjemo tekme Maribor - Mura se bodo preostale tekme zadnjega kroga začele ob 16. uri. Poleg prvaka bodo odločale tudi o tem, kdo bo sezono končal na devetem mestu in se bo v kvalifikacijah za obstanek meril s Krko. Bravo, Aluminij in Koper imajo po 42 točk, Celje pa dve manj.

NK Celje : NK Olimpija | Avtor: Profimedia Profimedia

Celje se lahko reši z domačo zmago prav proti Kopru, medtem ko bosta svoje želje poskušala uresničiti tudi Aluminij v Domžalah in Bravo doma proti Olimpiji.

Maribor, Mura in Olimpija imajo tudi zagotovljen nastop v kvalifikacijah evropskih tekmovanj v prihodnji sezoni, medtem ko bo četrti slovenski predstavnik v Evropi znan po torkovem pokalnem finalu. Če v tem zmaga Celje, bo v Evropo potovalo Celje, če pa zmaga Olimpija, bo mesto pripadlo Domžalam.

Komentarjev 2