Šport > Nogomet
6704 ogledov

Bolno! Slovenec želel nogometnemu zvezdniku smrt, ta sporočila delil s svetom

Joachim Andersen Profimedia
Andersen je prejete grožnje s smrtjo prijavil policiji.

Igralec angleškega nogometnega kluba Crystal Palace Joachim Andersen je po neodločeni tekmi z Liverpoolom prejel tudi grožnje s smrtjo. Odločil se je, da jih prijavi policiji.

Branilca je na tekmi z glavo udaril igralec Liverpoola Darwin Nunez, za kar mu je sodnik Paul Tiereney namenil rdeč karton. Igralec ima sedaj prepoved igranja na treh tekmah zaradi nasilnega vedenja.

Andersen, ki je izzval Nunezovo reakcijo, je bil zaradi incidenta sicer prav tako kaznovan z rumenim kartonom, vendar to ni pomirilo besnih Liverpoolovih navijačev. Danec je tako na Instagramu delil več sto žaljivih sporočil, ki jih je prejel po tekmi.

"Sinoči sem dobil med 300 in 400 sporočil," je dejal Danec v zgodbi na Instargamu in dodal: "Razumem, da podpirate ekipo, vendar imejte nekaj spoštovanja." Prav tako je pozval družabno omrežje Instagram in angleško ligo, da naredita nekaj glede takšnega vedenja navijačev: "Upam, da Instagram in Premierleague storita kaj glede tega."

Med sporočili, ki jih je nogometaš delil s svetom, so se znašla tudi nekatera sporočila Slovencev, ki več kot očitno vzpodbujajo Liverpool, a so tokrat prešli vsako mejo dobrega okusa.

"Dobro, poslušaj me ti kup dreka. Ničesar ne vem o tvoji družini, niti mi ni mar zanjo. Ne vem, če imaš otroke, brate, sestre, živeče starše, ali karkoli... Upam, da vsi staknete steklino in umrete počasi ter v bolečinah," se je glasilo sporočilo enega izmed Slovencev, ki jih je Andersen delil s svetom. Podobnih sporočil je bilo še na stotine.

Sporočilo Joachimu Andersenu | Avtor: Instagram Instagram

Tiskovni predstavnik angleške lige je potrdil, da so upravni organi, ki bodo incident na družbenih omrežjih preiskali, že stopili v stik s Crystal Palaceom. Nekateri posnetki zaslona namreč prikazujejo videe, v katerih so ljudje pozivali k smrti igralca, na drugih pa so prikazani drugi podli napadi. Mnogi videi so prežeti s psovkami. Prav tako so mnogi grozili tudi Andersenovi družini.

Tiskovni predstavnik Instagramove družbe Meta je dejal, da je organizacija v stiku z Andersenovimi predstavniki: "Imamo stroga pravila proti ustrahovanju in nadlegovanju in glede situacije smo v neposrednem stiku z Joachimovo ekipo."

Dodal je še, da so DM (direct messages ali direktna sporočila) zasebni prostor, ter da zaradi tega ne iščejo direktnega sovražnega govora ali ustrahovanja na enak način kot na drugih mestih. Zato mora uporabnik neposredno prijaviti sporočilo aplikaciji, preden lahko ustrezno ukrepajo. "Nobena stvar ne bo rešila tega problema čez noč, vendar nadaljujemo naše delo, da bi lahko skupnost zaščitili pred zlorabami," je zaključil.

Britanski parlament bi moral julija razpravljati o predlogu zakona o spletni varnosti, ki sta ga pozdravila tako angleška nogometna zveza kot tudi dobrodelna organizacija Kick it out za boj proti diskriminaciji.

Zakonodaja je zasnovana tako, da bi tehnološkim podjetjem naložila večjo dolžnost skrbnega ravnanja s primeri zlorabe in sovraštva na platformah. Razprava je bila preložena do zaključka kampanje konservativcev, ki določa naslednjega predsednika vlade Združenega kraljestva.

Komentarjev 2
  • endrug 15:22 17.avgust 2022.

    Žaljivi so res, a to je le nemoč. Andersen je Nuneza celo tekmo provociral. Sam pa je hujši od Neymara pri simuliranju. Potem pa ima faco, da se dela nedolžnega.

  • Avatar Leon
    Leon 13:48 17.avgust 2022.

    Slovenski komentarji na vseh forumih so zelo žaljivi za kar bi moralo ukrepati razsodišče oziroma moderatorji . Na RTVS lahko pišete kar želite samo Janeza in njegove stranke ne smete omeniti .

Sorodne novice