Šport > Nogomet
18 ogledov

Braga in Porto v finalu

Custodio
1/13
Žurnal24 main
V finalu Evropske lige se bosta pomerila Braga in Porto. Braga je na povratni tekmi proti Benfici slavila z zadostnih 1:0, Porto pa je sicer izgubil pri Villarrealu, vendar je imel s prve tekme zadostno zalogo.

Če je bil dvoboj med Villarrealom in Portom praktično odločen že po prvi tekmi, ko so Portugalci doma slavili kar s 5:1, pa je bil bolj zanimiv razplet dvoboja Sporting Braga - Benfica Lizbona. Benfica je prvi dvoboj pred domačimi gledalci dobila z 2:1, toda Braga je napovedala oster boj za finale, saj jo je že v 19. minuti z glavo v vodstvo (in kot se je izkazalo pozneje tudi v finale) popeljal Custodio. To je bil tudi edini gol na tekmi. Benfica, ki je bila malce boljši tekmec v drugi polovici prvega polčasa, je bila blizu izenačenja v 42. minuti, ko je Javier Saviola zatresel vratnico.

V drugem polčasu je Benfica skušala finalne vstopnice spet dobiti v svoj žep, blizu temu je bil Franco Jara v 60. minuti, ki je za malo zgrešil cilj, a se je Braga spet izkazala za ekipo, ki je zelo čvrsta pri branjenju izida. Benfici nato kar nekaj časa ni uspelo več izpeljati res nevarne akcije, v 78. minuti pa je zapretil Nicolas Gaitan, a se je ob njegovem strelu izkazal vratar Artur. Dve minuti pozneje je Luisao z glavo po kotu podaljšal na daljšo vratnico, kjer je bil za pol koraka prekratek Saviola. V 84. in 85. minuti sta na drugi strani zapretila Hugo Viana in Custodio, a je vratar Roberto ohranil upe Lizbončanov, ki pa so splahneli ob zadnjem sodnikovem žvižgu.

Na drugi tekmi večera je Villarreal dobro začel, si v prvem polčasu priigral številne priložnosti in prek Canija v 17. minuti povedel. A v 40. minuti je izenačil zelo iskani in cenjeni Portov Brazilec Hulk (prav na dan tekme je predsednik Porta Pinto Da Costa dejal, da 24-letnega napadalca snubcem, med katerimi so Milan, Inter in številni angleški prvoligaši, ne bo dal za manj kot 100 milijonov evrov) in Špancem močno otežil že tako težko delo.

Odločitev o finalistu je dokončno padla v 48. minuti, ko je rumeno podmornico s svojim 16. golom v tekmovanju "torpediral" še Radamel Falcao, ki v Evropi tako kot Hulk uživa vse večji ugled. V 75. minuti je za bolj ali manj kozmetični popravek skupnega izida poskrbel Joan Capdevila, ki je izenačil na 2:2, pet minut pozneje pa je Giuseppe Rossi izkoristil še najstrožjo kazen za vsaj častno zmago s 3:2.

Evropska liga, polfinale, povratni tekmi:


BRAGA
: Benfica 1:0 (1:0) /2:2/**
Custodio (18)


Villarreal
: PORTO 3:2 (1:1) /4:7/*
Cani (17), Capdevila (75), Rossi (80, 11-m); Hulk (40), Falcao (48)

*v poševnicah je skupni izid, moštvi, napisani z velikimi črkami, sta napredovali v finale
** Braga je napredovala zaradi gola v gosteh

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.