Šport > Nogomet
1392 ogledov

Branilci naslova klonili pri Oblaku, klonil tudi PSG

Saul Niguez Epa
Z zmagama za domači ekipi se je začela se osmina finala v najelitnejšem klubskem tekmovanju.

S tekmama med madridskim Atleticom in Liverpoolom ter dortmundsko Borussio in Paris Saint-Germainom so se začeli izločilni boji v ligi prvakov.

Branilci naslova, ki so v tej sezoni še nepremagani v angleškem prvenstvu, so na gostovanju v Madridu hitro doživeli hladno prho. Brazilski vratar Liverpoolčanov Alisson Becker je namreč klonil že v četrti minuti dvoboja. Po kotu je gostujoča obramba nespretno reagirala, žoga se je od Fabinha odbila pred gol do Saúla Ñígueza, ki mu ni bilo težko zadeti iz neposredne bližine.

Domači, ki so znani po obrambno naravnani igri, so nato pobudo prepustili Liverpoolu, a je Jan Oblak v vratih domačega moštva ostajal brez pravega dela. V prvih 20 minutah so se naleti Angležev v večini primerov zaključevali s predložki v kazenski prostor, a podaje niso našle naslovnikov.

Atletico je prežal na protinapade, po zelo natančni podaji Kokeja pa je v zadnjem hipu pred Alvarom Morato, ki bi moral na drugi vratnici le še potisniti okroglo usnje v mrežo, posredoval Andrew Robertson in tako najverjetneje preprečil še višje vodstvo domačih. Morata je imel v 26. minuti novo priložnost, tokrat je z glavo slabo v obrambi odbijal Virgil van Dijk, kar je španskemu reprezentantu omogočilo prodor v tekmečev šestnajsterec. Precej z leve strani je prišel do strela, ki pa ga je Alisson zaustavil.

Na drugi strani je Oblak slabše izbil žogo, ki je prišla do Mohameda Salaha, v nadaljevanju akcije se je mreža domačih zatresla, a iz očitnega prepovedanega položaja. Sledil je še strel Robertsona z nekaj več kot 20 metov, vendar je bil Škot premalo natančen.

Na začetku 36. minute je po kombinaciji na levi žoga na 12 metrih prišla do povsem samega Salaha, ki je sprožil proti golu, a na njegovo smolo v glavo zadel branilca Felipeja in končalo se je le s prvim kotom za Liverpool. Ta v prvem polčasu ni uspel sprožiti na Oblakova vrata, skupno so Reds poizkusili trikrat. Prav tolikokrat so streljali domači, a dvakrat na gol, enkrat tudi uspešno. Posest žoge v korist Angležev je znašala 71% - 29%.

Oblak ostal brez obrambe

Drugi polčas bi se lahko začel na podoben način kot prvi, a se je Šime Vrsaljko zapletel v gostujočem kazenskem prostoru po prodoru in podaji Marcosa Llorenteja. V 53. minuti je na drugi strani zelenice do nevarnega strela prišel Salah, ki pa je za las z glavo poslal žogo mimo Oblakovih vrat.

 | Avtor:

Jalovi napadi gostov so se nadaljevali, slovenskemu čuvaju pa ni bilo potrebno posredovati tudi v prvi polovici drugega polčasa. V 68. minuti so imeli celo veliko priložnost domači. Morata se je otresel branilcev in ostal sam blizu točke za enajstmetrovko, prejel podajo z leve strani, a mu je v ključnem trenutku spodrsnilo in končalo se je brez pravega strela gostiteljev. Tri  minute kasneje se je za strel od daleč odločil Lodi, a je okroglo usnje poletelo mimo vrat njegovega rojaka Alissona.

Sledila je naposled tudi nevarna akcija Angležev. Po dolgem kombiniranju je rezervist Divock Origi  sredi šestnajsterca našel Jordana Hendersona, angleški reprezentant je sprožil iz prve, a le za nekaj centimetrov zgrešil vrata. To je bila sicer zadnja nevarna akcija gostov na tekmi. Na drugi strani domači niso silili v napad in ostalo je pri 1:0.

V strelih v okvir vrat je ostalo 2:0, skupno pa 7:8. Liverpool je imel žogo v svoji posesti 73 odstotkov časa.

V Dortmundu zadetki padali v drugi polovici drugega dela

Prvi polčas v Dortmundu ni ponudil veliko strelov na gola obeh tekmecev, v tem elementu je bil nevaren le Anglež v domači vrsti Jadon Sancho, vse skupaj pa so napadalci obeh moštev nadoknadili v zadnji četrtini tekme. V 69. minuti so povedli gostitelji, svoj prvi zadetek  v ligi prvakov je za Borussio zabil čudežni norveški deček Erling Braut Håland, ki je v zimskem prestopnem roku prestopil iz Red Bull Salzburga.

Norvežan je tik pred golom srečno prišel do žoge po strelu Raphaela Guerreira, Portugalec je nastreljal prav svojega soigralca, slednji pa je po kratkem odboju nato prehitel vratarja in okroglo usnje poslal mimo njega. 

Erling Braut Håland | Avtor: Epa Epa

Neymar je izenačil sedem minut kasneje. Večino posla je sicer opravil Kylian Mbappé, ki je prodrl skozi domačo obrambo, se izognil drsečemu startu, nato pa nesebično podal na drugo stran vrat, kjer je Brazilec le še podstavil nogo za 1:1.

A če so Francozi hitro izničili prednost Nemcev, pa so še hitreje odgovorili črno-rumeni. Håland je namreč že v 77. minuti prejel žogo na 25 metrih, jo s prvim dotikom umiril in rahlo poslal naprej, nato pa močno ustrelil in se še drugič na tekmi  vpisal med strelce. S tem zadetkom je tudi postavil končni izid. Asistent je bil sicer komaj 17-letni Giovanni Reyna, rojstni dan je praznoval novembra, sin nekdanjega ameriškega reprezentanta Claudia Reyne in ameriške reprezentantke Danielle Egan.

Obe moštvi sta trikrat ustrelili na gol tekmeca, skupno je bilo pri strelih razmerje 12:10 v korist gostiteljev. Neymar je v zaključku dvoboja sicer z zunanje strani zatresel še okvir domačih vrat.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme:

Atletico Madrid : Liverpool  1:0 (1:0)
Ñíguez 4.

Borussia Dortmund : PSG  2:1 (0:0)
Haland 69., 77.; Neymar 76.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.