Šport > Nogomet
17 ogledov

Brata Mamić lahko plačata varščino

Uskok, Zdravko Mamić profimedia.si
Zunajrazpravni svet zagrebškega sodišča je sprejel varščine, ki so jih v zameno za obrambo s prostosti ponudili znani hrvaški nogometni delavci Zdravko in Zoran Mamić ter Damir Vrbanović.

Vodilni dvojček zagrebškega nogometnega moštva Dinamo, brata Zdravko in Zoran Mamić ter izvršni direktor Hrvaške nogometne zveze (HNS) Damir Vrbanović so v priporu od začetka julija zaradi suma podkupovanja in utaje davkov. Klub in državo so domnevno oškodovali za več kot 17 milijonov evrov.

Pred kratkim je trojica skupaj ponudila 7,5 milijona kun (987.000 evrov) varščine, a je sodišče znesek zvišalo na 12 milijonov kun (1,58 milijona evrov). Če želijo zapustiti zagrebški pripor, bo Zdravko Mamić moral nakazati sedem milijonov kun (921.000 evrov) varščine, njegov brat Zoran štiri milijone kun (526.000 evrov), Vrbanović pa milijon kun (131.500 evrov). Sodišče je pred kratkim zavrnilo ponudbo bratov Mamić, da bi kot varščino zastavili hišo Zorana Mamića, ki je ocenjena na 20 milijonov kun (2,63 milijona evrov).

Osumljenci se bodo branili s prostosti tudi pod pogojem, da ne bodo vplivali na priče ali ponovili kaznivih dejanj, katerih jih bremenijo. V nasprotnem primeru bodo morali znova v pripor in bodo ostali brez varščin. Neuradno naj bi bila med več deset pričami tudi znana hrvaška nogometaša Luka Modrić in Dejan Lovren, ki sta nekoč igrala za Dinamo.

Prvoobtoženi delavec davčne uprave Milan Pernar je zaradi suma sprejemanja podkupnine prvi od četverice končal v zaporu v Remetincu, a se na odločitev o priporu ni pritožil niti ni zahteval izpustitve ob varščini.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni Vrbanovića, ki je bil dolgoletni direktor Dinama, ter Pernarja, da so skupaj z bratoma Mamić oškodovali Dinamo za najmanj 117,8 milijona kun (15,5 milijona evrov), državni proračun pa vsaj za 12,4 milijona kun (1,6 milijona evrov). Malverzacije naj bi se dogajale šest let.

Brata Mamić sta zanikala odgovornost za omenjena kazniva dejanja, preko svojih odvetnikov pa sta sporočila, da ne nameravata odstopiti s položajev v Dinamu. Zagrebško moštvo danes igra prvo tekmo v kvalifikacijah za vstop v evropski pokal Lige prvakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.