Šport > Nogomet
25 ogledov

Brazilci za finale v končnici strli čvrste Urugvajce

Neymar Alvaro Gonzalez Pokal konfederacij Brazilija Urugvaj polfinale
1/21
Reuters
Na prvi polfinalni tekmi so se na stadionu Mineirão v Belo Horizonteju pomerili Brazilci in Urugvajci. Domačini so slavili (2:1) po golu Paulinha v 86. minuti.

Domača Brazilija je v predtekmovalni skupini A dobila vse tri tekme, varovanci Luiza Felipeja Scolarija so bili boljši od Japonske, Mehike in Italije. Urugvaj je v skupini B osvojil drugo mesto po porazu s Španijo in zmagah proti Nigeriji in Tahitiju.

Zgodovinski spomin Brazilcev na majhne sosede je precej slab, kljub boljšemu razmerju zmag v medsebojnih tekmah (33:19). Urugvajci so Cariocam namreč zadali najbolj boleč poraz v zgodovini, ko so leta 1950 slavili na njihovem terenu in prišli do naslova svetovnih prvakov. 

Vendar pa je zadnja zmaga Urugvaja nad Brazilijo stara že skoraj 12 let, julija 2001 so Celeste slavili v Montevideu. Tudi tokrat je bil Seleção pretrd oreh za varovance Óscarja Tabáreza, ki pa so spet zelo drago prodali svojo kožo.

Forlán zapravil enajstmetrovko

Po dokaj mirnem začetku obračuna je šok za domače navijače prišel v 13. minuti, ko je glavni sodnik iz Čila Enrique Osses pokazal na belo točko za Urugvaj, potem ko je David Luiz za dres vlekel Diega Lugana. Odgovornost je na svoja pleča prevzel Diego Forlán, vendar pa je Júlio César z izvrstno parado v svojo levo uspel odbiti nizek strel veterana.

V naslednjih minutah so imeli terensko premoč domačini, ki pa razen previsokega strela Hulka po daljšem prodoru niso bili preveč ustvarjalni, vsaj glede na količino posesti. Urugvajci so dobro stali na igrišču in brez težav odbijali visoke predložke iz prekinitev. V 30. minuti je skušal svojo napako popraviti Forlán, strel z razdalje pa ni zadel okvirja gola.

V 37. minuti je Marcelo prodrl po levi, podal pred vrata, tam pa Fred ni uspel priti do strela. Zato pa je bil napadalec bolj uspešen štiri minute kasneje, ko je Neymar ujel dolgo podajo na levi strani, Fernando Muslera je njegov strel odbil, a le do Freda, ki je zabil v daljši kot. S tem je nekdanji nogometaš Lyona postavil tudi končni izid prvega dela igre.

Cavani Suarez Pokal konfederacij Brazilija Urugvaj polfinale | Avtor: Reuters Reuters

Cavani umiril Mineirão

Začetek drugega polčasa sprva ni nakazoval pestrejšega dogajanja, a to se je hitro spremenilo. Po daljši akciji Urugvajcev in preigravanju Luisa Suáreza so Brazilci izbili žogo na desno stran kazenskega prostora, tam pa jo je pričakal Edinson Cavani, si jo ob Marcelu ustavil in jo po tleh poslal v daljši kot gola Carioc - 1:1.

Po krajšem zatišju je srečanje oživelo po 60. minuti. Sprva bi po predložku s strani in skoku Suáreza svojega vratarja z glavo skoraj presenetil Thiago Silva, na drugi strani pa je do strela z desnico prišel Neymar, njegov poizkus pa je bil lahek plen za Muslero. Carioce so še naprej kontrolirale tempo igre, Celeste pa so disciplinirano čakali na svojo priložnost.

Paulinho zabil za finale

Po nekaj medlih poizkusih na obeh straneh, prednjačila sta Cavani in Marcelo, je Mineirão spet eksplodiral v 86. minuti. Enega številnih kotov je spet izvajal Neymar, poslal visoko žogo na drugo vratnico, tam pa jo je pričakal Paulinho in z glavo zabil mimo Muslere.

Zaključni pritisk Urugvajcev, pri katerem je sodeloval tudi njihov vratar, ni obrodil sadov. Nekaj visokih predložkov so domačini dobro odbili in po treh minutah sodnikovega dodatka so se Brazilci lahko veselili preboja v finale. Tam jih čaka zmagovalec četrtkovega polfinala med Španijo in Italijo, Celeste pa se bodo za tretje mesto pomerili s poražencem omenjenega obračuna.

"Mislim, da se moramo za drugi gol zahvaliti Bogu. Pomembna pa je le uvrstitev v finale. Tekma je bila težka, nismo bili konstantni. A včasih igraš dobro, pa izgubiš, včasih pa ne blestiš in zmagaš," je po tekmi povedal strelec odločilnega gola Paulinho.

Pokal konfederacij, polfinale:

Brazilija : Urugvaj 2:1 (0:0)
Fred (41), Paulinho (86); Cavani (49)

Četrtek ob 21.00
Španija - Italija

Komentarjev 1
  • mph 00:49 27.junij 2013.

    Predvidevam, da se mu Urugvajci ne bodo zahvalili.