Šport > Nogomet
24 ogledov

Bundesliga spet odprta: Dortmund slavil v Münchnu!

Babak Rafati sodnik samomor Bundesliga Nemčija
1/9
EPA
Nemčija se je 10. novembra spominjala druge obletnice tragične smrti vratarja Hannovra Roberta Enkeja, ki si je po dolgem boju z depresijo vzel življenje. V soboto pa nov šok za 1. Bundesligo: tekmo v Kölnu so morali odpovedati potem, ko so glavnega sodnika Babaka Rafatija v hotelski sobi našli s prerezanimi žilami. Njegovo stanje je stabilno. Šokantni dogodek je kar malce zasenčil veliki derbi na Allianz Areni, kjer je Borussia Dortmund premagala Bayern München (1:0).

Če je še nekaj časa kazalo, da bo v letošnji sezoni 1. Bundeslige z lahkoto slavil Bayern München, je branilka naslova Borussia Dortmund Bavarce udarila tam, kjer najbolj boli - na večnem derbiju, na njihovem dvorišču, na Allianz Areni. Z edinim golom na tekmi je junak postal 19-letni Mario Götze, ki je sredi drugega polčasa izkoristil nesporazum v obrambi domačih in BvB približal na vsega dve točki za vodilnim Bayernom.

Tekmo je v postavi domačih prvič po težki operaciji začel tudi Nizozemec Arjen Robben, a obračun tudi z letečim tulipanom v prvem polčasu ni navdušil. Rudarji so dobro zaustavili prvega strelca lige Maria Gómeza, sami pa so največjo priložnost zapravili kmalu po začetku drugega dela, ko je Manuel Neuer ubranil strel Šindžiju Kagavi, Götze pa je odbitek poslal mimo gola. Toda mladi reprezentant Nemčije se je hitro odkupil in izkoristil srečen odboj po slabem posredovanju Jeroma Boatenga in iz neposredne bližine zabil edini gol na tekmi. Franck Ribéry je dvanajst minut pred koncem zapravil največjo priložnost za domače, ko je stekel sam proti vratarju Romanu Weidenfellerju, a je izkušeni Nemec prebral njegovo namero in ubranil veliko zmago svojega moštva.

Šok v Kölnu: sodnika našli v kopalni kadi, njegovo stanje stabilno

"Vem, da je živ," je dejal Kölnov direktor Klaus Horstmann, potem ko je bila tekma kluba slovenskih reprezentantov Milivoja Novakovića in Miša Brečka proti Mainzu odpovedana zaradi poskusa samomora glavnega sodnika Babaka Rafatija. 41-letnega delilca pravice iz Hannovra so v hotelski sobi našli s prerezanimi žilami. V Nemčiji so se pred vsega devetimi dnevi spominjali druge obletnice smrti vratarja Hannovra Roberta Enkeja, ki si je po boju z depresijo vzel življenje.

"Rafatijevo stanje je stabilno," je kasneje sporočil predsednik DFB Theo Zwanziger, ki je novinarjem še povedal, kako so Rafatija našli, ko jim je postalo čudno, da ga ni na stadionu: "Po tem, ko se ni prikazal, in ker je vedno točen, so ga njegovi pomočniki skušali priklicati na njegov telefon v sobi. Šli so do hotela in videli, da so vrata zaklenjena. Potrkali so, in ker se ni nihče oglasil, so vrata hitro odprli s pomočjo uslužbencev hotela. Povedali so mi, kaj so našli. Prosil bi vas, če bi mi prihranili izdajo podrobnosti. Bil je v kopalni kadi in po teh nekaj urah je izven nevarnosti, za to pa gre zahvala njegovi pomočnikom. Najbolj pomembna novica, v zdravstvenem smislu je, da je Babak Rafati v stabilnem stanju. V naslednjih dneh bo ostal na intenzivni negi."

Rafati je v karieri sodil na 84 tekmah Bundeslige in dveh mednarodnih. Pri nemški nogometni zvezi (DFB) je bankir iranskega porekla kot sodnik registriran od leta 1997. "Izvedeli smo, ko smo prišli na stadion. Našim igralcem pred tekmo tega ne bomo povedali," je dejal Werderjev športni direktor Klaus Allofs. Žal bo v senci tragičnega dogodka ostala tudi večerna tekma vseh tekem, ko se bosta na največjem vsenemškem derbiju udarila Borussia Dortmund in Bayern München.

Pred derbijem je pravo malo katastrofo v Mönchengladbachu doživel Werder Bremen, ki je spet dokazal, da zna igrati le v eno smer - proti vratom nasprotnika (0:5). Varovanci Thomasa Schaafa so z novo obupno predstavo v obrambi dobili pet golov Borussie, hat-trick pa je prispeval navdušujoči mladi talent Marco Reus, bojda naslednja tarča Manchestra Cityja. Mönchengladbach je preskočil svoje soimenjake Borussio Dortmund in jih zamenjal na drugem mestu lestvice.

"Zorro" Ballack zadel proti bivšim

Michael Ballack in  Sidney Sam sta zadela proti Kaiserslauternu, njunemu nekdanjemu klubu, za zmago Bayerja 2:0  Petintridesetletni Ballack, ki je s Kaiserslauternom osvojil nemški naslov leta 1998, je prvi gol zabil v 54. minuti, potem ko je vratarju Kevinu Trappu žoga spolzela iz rok po njegovem strelu. Nekaj minut prej pa se je Kaiserslauternov vratar izjemno izkazal po strelu Larsa Benderja. Sam pa je drugi gol dodal v 70. minuti in tako se je končala K'Lauternova pot štirih tekem brez poraza. Bayer se je tako pred sredino tekmo Lige prvakov s Chelseajem dvignil na šesto mesto lestvice. Tokratni poraženci so 12.

Nemška liga, 13. kolo:

Kaiserslautern : Bayer Leverkusen 0:2 (0:0)
Ballack (54), Sam (70)

Schalke 04 : Nürnberg 4:0 (2:0)
Huntelaar (13, 66), Raúl (39), Holtby (84)

Freiburg : Hertha BSC 2:2 (0:2)
Reisinger (61, 90); Ramos (20), Niemeyer (45)

Wolfsburg : Hannover 4:1 (2:1)
Salihamidžić (22, 36), Chris (55), Madlung (74); Schulz (43)
RK: Ya (58/Hannover)

Borussia Mönchengladbach : Werder Bremen 5:0 (3:0)
Herrmann (16), Reus (23, 38, 52), Arango (53)
RK: Papastathopoulos (76/Werder)

Bayern München : Borussia Dortmund 0:1 (0:0)
Götze (65)

1. FC Köln - Mainz (tekma je bila odpovedana)

Stuttgart : Augsburg 2:1 (1:0)
Harnik (41, 51); Werner (47)

Hamburger SV : Hoffenheim 2:0 (1:0)
Guerrero (25), Jansen (65)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.