Šport > Nogomet
27 ogledov

Čas za tretjo zmago proti Azzurom

1/5
Žurnal24 main
V luči petkovega kvalifikacijskega obračuna med Slovenijo in Italijo v Stožicah smo pobrskali po zgodovini in se spomnili vseh petih preteklih obračunov teh dveh reprezentanc.

Čeprav se Italijani lahko pohvalijo s kar štirimi naslovi svetovnih prvakov in enim evropskim, proti Slovencem nikoli niso blesteli. Na petih obračunih so slavili dvakrat, enkrat remizirali, dvakrat pa so z zelenice odšli sklonjenih glav. Bržkone se strinjate, da je v petek pravi čas za tretjo zmago slovenskih bojevnikov. Z zmago bi varovanci Matjaža Keka namreč naredili velik korak k Euru 2012, ki ga bosta skupaj gostili Poljska in Ukrajina. Kvalifikacijski obračun se bo v petek v nabito polnih Stožicah sicer začel ob 20.45.

Sodnik spregledal regularni zadetek Milaniča
Še danes se marsikateremu slovenskemu nogometnemu navdušencu poviša pritisk, ko se spomni prvega obračuna med Slovenijo in Italijo. Zdaj že daljnega 7. septembra leta 1994 sta se ekipi v okviru kvalifikacij za Euro 1996 srečali v Ljudskem vrtu, kjer se je zbralo 6 tisoč gledalcev. Slovenci so se proti takrat aktualnim svetovnim podprvakom predstavili v izjemno dobri luči in v 16. minuti z zadetkom Saša Udoviča celo povedli, toda veselje je trajalo le tri minute, ko je izid poravnal branilec Alessandro Costacurta. Izid je ostal nespremenjen vse do konca, čeprav so izbranci Zdenka Verdenika v 65. minuti zabili za vodstvo z 2:1. Bolj natančno je Gianluco Pagliuco premagal zdajšnji trener Maribora Darko Milanič, toda nemški sodniki z glavnim sodnikom Berndom Heynemannom na čelu so gol enostavno spregledali, kar je močno razburilo vse prisotne, vendar je seveda ostalo pri prvotni odločitvi "delivcev pravice". Kljub grenkemu priokusu je bila točka za Slovence večja od Triglava.

Maribor (Ljudski vrt), 7. september 1994, kvalifikacije za EP 1996:

Slovenija : Italija 1:1 (1:1)
Udovič (16); Costacurta (19)

V Vidmu junak Ravanelli
Tudi na povratnem obračunu v kvalifikacijah za Euro 1996 so slavili Italijani. Kljub številnim zvezdnikom v ekipi na čelu z Robertom Baggiom pa so Italijani majhno Slovenijo odpravili le z 1:0. V Vidmu je bil veliki junak sivolasi Fabrizio Ravanelli, ki je Branka Zupana premagal že v 13. minuti. Ravno Zupan je nato še večkrat odlično posredoval in italijanske zvezdnike spravljal v obup. Na stadionu Friuli, kjer zadnja leta domuje zdajšnji prvi vratar Slovenije Samir Handanović, so imeli svoje priložnosti tudi Slovenci, vendar niso bili dovolj zbrani, tako da je ostalo pri minimalni zmagi Italijanov.

Videm, 6. september 1995, kvalifikacije za EP 1996:

Italija : Slovenija 1:0 (1:0)
Ravanelli (13)

Cime za prvo slovensko zmago
Leta 2001 je prišel čas za prvo slovensko zmago proti Italiji. Na prijateljskem obračunu v Trstu se je obračun končal s povsem enakim izidom kot pred šestimi leti v Vidmu, a s to spremembo, da so takrat slavili naši nogometaši. Nekoliko spremenjena "zlata generacija" je kljub ponesrečenemu nastopu na preteklem svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji in sporu med selektorjem Srečkom Katancem in Zlatkom Zahovičem prikazala odlično igro in si na prsa pripela skalp takrat še trikratnih svetovnih prvakov. Ključni trenutek srečanja se je zgodil v 32. minuti, ko je Zahovič lepo zaposlil Sebastjana Cimerotiča, ki je nato sprva povsem osmešil Christiana Panuccija, nato pa hladnokrvno premagal še Gianluigija Buffona in Italijani so obnemeli. V drugem polčasu so imeli domači terensko premoč, ki pa je tudi po zaslugi Mladena Dabanovića v slovenskih vratih niso izkoristili. Srečanje so na žalost zaznamovali tudi številni izgredi slovenskih navijačev.

Trst, 21. avgust 2001, prijateljska tekma:

Italija : Slovenija 0:1 (0:1)
Cimerotič (32)

Cesarska zmaga v Celju
Dobra tri leta po veliki zmagi v Trstu so Slovenci Italijane na kolena spravili še pred domačimi gledalci. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2006, kjer so Italijani nato osvojili še svoj četrti naslov, so Azzuri klonili v Celju. Mož odločitve na deževni Areni Petrol je bil rezervist Boštjan Cesar, ki je v 83. minuti tudi z malce sreče unovčil podajo Nastje Čeha in premagal Buffona. Rajanje v Celju se je lahko začelo. Italijani so bili kljub porazu boljši tekmec, toda Borut Mavrič je odlično opravil svojo nalogo in mrežo ohranil nedotaknjeno. Slovenci so bili po veliki zmagi v zelo dobrem položaju, da se uvrstijo na svoje drugo svetovno prvenstvo, toda v nadaljevanju kvalifikacij so popustili in ostali doma. Kljub temu pa smo ravno Slovenci našim zahodnim sosedom zadali edini poraz na poti do četrtega naslova najboljših na svetu.

Celje (Arena Petrol), 9. oktober 2004, kvalifikacije za SP 2006:

Slovenija : Italija 1:0 (0:0)
Cesar (83)

Odpisani Slovenci klonili v "slovenskem" Palermu
Slovenija in Italija sta se zadnjič srečali leta 2006 na povratni tekmi kvalifikacij za SP 2006. Slovenci so bili takrat že odpisani, medtem ko so zahodni sosedi počasi že stopnjevali formo za pohod na naslov svetovnih prvakov. Srečanje v danes še kako "slovenskem" Palermu na stadionu Renzo Barbera je v 78. minuti odločil Cristian
Zaccardo, ki je bil takrat sicer ravno član domačega kluba. Po mnenju takratnega selektorja Branka Oblaka bi Slovenci v primeru nekoliko boljše igre v napadu lahko izvlekli veliko več od minimalnega poraza.

Palermo, 8. oktober 2005, kvalifikacije za SP 2006:

Italija : Slovenija 1:0 (0:0)
Zaccardo (78)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.