Šport > Nogomet
58 ogledov

Čeferin potrdil kandidaturo

Slovenija Islandija Stožice kvalifikacije za SP 2014 Čeferin Saša Despot
Predsednik Nogometne zveze Slovenije se bo potegoval za mesto predsednika Uefe.

Po pričakovanjih bo Aleksander Čeferin kandidiral za mesto prvega moža Evropske nogometne zveze.

"Po podpori štirih skandinavskih držav in Italije, je danes uradno podporo Aleksandru Čeferinu za predsednika Uefe izrazilo še trinajst nacionalnih zvez, ki so se udeležile Regionalne konference v Moskvi," so zapisali v spoočilu za javnost pri NZS.

Kandidaturo so tako danes podprle še Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Makedonija, Črna gora, Romunija, Rusija, Srbija, Turčija in Slovenija, zato se je Čeferin odločil sprejeti izziv in kandidirati za predsednika Uefe.

"Glede na široko podporo vzhoda, zahoda, severa in juga, torej različnih koncev Evrope, sem se odločil, da se potegujem za mesto predsednika Evropske nogometne zveze. Ti ljudje so me precej spoznali v teh petih letih, odkar sem predsednik NZS. Prav tako sem videl, da so se dobro pozanimali o meni in ocenjujejo pač, da Uefa v tem trenutku potrebuje tak profil predsednika kot sem jaz. Ali bo to tudi potrjeno na volitvah, pa bomo videli septembra," je dejal Čeferin.

"Mislim, da je primerno, da sprejmem ta izziv. Ob taki podpori si ne moreš izmišljati ali razmišljati o tem, ali bi šel v kandidaturo ali ne. Treba je to pač spoštovati in v veliko čast mi je, da me je podprlo toliko držav," je še povedal Čeferin, ki pa zaenkrat ni želel govoriti o svojih prednostih v primerjavi z drugimi protikandidati.

Kandidati za predsednika Uefe imajo sicer čas za oddajo kandidatur do 20. julija, volitve pa bodo na kongresu Uefe, predvidoma 14. septembra v Atenah. Med potencialnimi kandidati za predsednika poznavalci omenjajo še šefa španskega nogometa Angela Villarja, trenutno je kot najstarejši podpredsednik Uefe v vlogi začasnega predsedujočega evropski zvezi, predsednika portugalske nogometne zveze Fernanda Gomesa, vršilca dolžnosti generalnega sekretarja Uefe Theodora Theodoridisa ter predsednika poljske zveze Zbigniewa Bonieka. Doslej je uradno kandidaturo vložil le Nizozemec Michael van Praag.

Čeferin se bo tako potegoval za sedmega predsednika Uefe. Doslej so to mesto zasedali Danec Ebbe Schwartz (1954 do 1962), Švicar Gustav Wiederkehr (1962 - 1972), Madžar Sandor Barcs (v. d., 1972 - 1973), Italijan Artemio Franchi (1973 - 1983), Francoz Jacques Georges (1983 - 1990), Šved Lennart Johansson (1990 - 2007) in Francoz Michel Platini.

Ta je leta 2007 nasledil Johanssona, 9. maja letos pa je odstopil z mesta predsednika po aferi zaradi spornega plačila. Gre za plačilo 1,8 milijona evrov, o katerem naj bi se z nekdanjim predsednikom Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppom Blatterjem ustno dogovorila za svetovalno delo med letoma 1999 in 2002. Blatter mu ga je izplačal šele leta 2011.

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je Francoza 21. decembra lani zaradi neprepričljivega dokazovanja tega plačila kaznovala z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu, februarja pa mu znižala kazen na šest let. Platini se je nato še neuspešno pritožil na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas) v Lozani in zatem odstopil kot predsednik Uefe.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:31 08.junij 2016.

    Elita potrebuje pravnike za skrivanje in prenos denarja na tuje račune ! Slovenija je temelj korupcije na sončni strani Alp ali Balkana ,kakor vam drago.

  • sprehajalec 13:17 08.junij 2016.

    Ja, pa kaj, sedaj so tole hoče prikazati kot nek uspeh Slovenije. Bogatun, ki je obogatel zaradi naivnosti državljanov, pa diletantskih in neberljivih ter na tisoč načinov razlaganih zakonov. Ime Čeferin je povezano z najbolj odmevnimi in škandaloznimi porcesi, ki ...prikaži več so zaznamovali Slovenijo. In jo oskubili. Zaradi mene če takoj ni predsednik UEFE.