Šport > Nogomet
21 ogledov

Chelsea izničil zaostanek: četrtfinale!

(Chelsea - Steaua)
1/33
Reuters
Inter Samirja Handanovića je vse do zadnje minute povratne tekme osmine finala Evropske lige grozil Tottenhamu, četrtfinalista pa je odločil gol v gosteh. Angleži so prvo tekmo dobili (3:0), drugo pa izgubili (1:4) in se uvrstili med najboljših osem. Chelsea je na povratni tekmi proti Steaui nadoknadil zaostanek enega zadetka in se prav tako uvrstil v četrtfinale (3:1).

Chelsea je na povratni tekmi premagal romunsko Steauo in si zagotovil obstanek v Evropski ligi. Med strelce za Londončane so se vpisali Juan Mata, John Terry in Fernando Torres. Slednji je v zaključku obračuna zastreljal enajstmetrovko.

Čeprav v prvem polčasu niso bili najbolj prepričljivi, so domači povedli v 36. minuti, ko je vodstvo na tekmi in skupno izenačenja zagotovil Mata. Prevlada Chelseaja pa je trajala le dobrih deset minut, ko je po podaji s kota izenačil Vlad Chiriches in Londončane postavil v nezavidljiv položaj. Steaua je namreč z golom v gosteh poskrbela, da bi Chelsea za napredovanje potreboval dva zadetka.

A modri so odgovorili v stilu. Po prostem strelu Mate je z glavo na 2:1 povišal Terry, dvajset minut pred koncem rednega dela pa je za eksplozijo na Stamford Bridgeu poskrbel Torres. Španec je v zaključku tekme po prekršku nad Eden Hazardom izvajal še enajstmetrovko, vendar je nastreljal prečko in ostalo je pri 3:1.

Tottenham zdržal nalet Interja; odločil gol v gosteh

Milanski Inter ima malo možnosti za napredovanje v četrtfinale, saj je na White Hart Laneu proti Tottenhamu visoko izgubil (0:3), še večjo katastrofo pa je preprečil Samir Handanović, ki je tudi tokrat v vratih Nerazzurov. Vid Belec sedi na klopi.

Pri gostih ni Garetha Bala, ki počiva zaradi kartonov, tudi domači pa ne nastopajo z vsemi najboljšimi, med drugim je že dalj časa zaradi poškodbe odsoten Diego Milito. Stadion San Siro je bil pretežno prazen.

Na začetku tekme je bil Inter nevarnejši, dvakrat je zapretil Antonio Cassano. V 20. minuti so Nerazzuri vnovčili svojo premoč, ko je po podaji Rodriga Palacia z desne strani z glavo iz neposredne bližine zabil Fredy Guarín. Šest minut kasneje bi se Inter lahko še bolj približal v skupnem seštevku. Cassano je z izjemno globinsko podajo čez obrambo našel Palacia, ki je prišel sam pred Brada Friedla, poskušal z lobom, toda Argentinec je zadel le prečko.

Gostje so prvič zapretili v 37. minuti, ko je po prostem strelu Gylfija Sigurðssona najvišje skočil Kyle Walker, ki pa je z glavo meril mimo gola. Še lepšo priložnost pa je v drugi minuti sodniškega dodatka prvega polčasa zapravil Emmanuel Adebayor. Slednji je po dvojni podaji z Jermainom Defoejem prišel sam pred Handanovića, njegov spodkopan strel pa je zletel krepko prek vrat.

Spursi nebogljeni v drugem delu

(Inter Milan - Tottenham) | Avtor: Reuters Reuters
Tudi drugi polčas je Inter začel silovito in že v 52. minuti so bili v skupnem seštevku že povsem blizu Spursom. Takrat je namreč Esteban Cambiasso zaposlil Palacia, ki je mirno zaključil mimo Friedla za 2:0. V 68. minuti je z leve strani pred gol prišel Javier Zanetti, Friedel je njegov strel odbil v kot. V 75. minuti pa je Inter prišel do izenačenja v skupnem seštevku. Prosti strel z leve strani je izvajal Cassano, žoga se je neugodno odbila pred golom, tam pa jo je v lastno mrežo poslal William Gallas.

V končnici so se v napadalnem smislu vendarle prebudili tudi Spursi in v 85. minuti je Handanović lepo ubranil nevaren poizkus Kyla Naughtona z razdalje, minuto kasneje pa je Aaron Lennon "odprl" levo stran Interjeve obrambe, toda njegov močan nizek predložek je odbil Cambiasso. V sodnikovem dodatku je lepo priložnost zapravil Cambiasso, ki je malce srečno ostal sam na levi strani kazenskega prostora, Argentinec pa je meril mimo daljše vratnice gola Londončanov. Redni del se je končal z rezultatom 3:0 in igrali so se podaljški.

Na začetku podaljška je Tottenham zapravil dve veliki priložnosti po dveh kotih. Najprej je visoko skočil Jan Verthonghen, nato pa še William Gallas. Prvi strel je enkratno ubranil "Sarma", Francoz pa je zgrešil okvir gola. V 96. minuti pa je Tottenham zadal "smrtni" udarec Nerazzurom. Dolgo je žogo vlekel Moussa Dembélé, nato sprožil z roba kazenskega prostora, Handanović je žogo odbil, vendar na odbiti žogi je bil najhitreje Adebayor, ki je dosegel zlata vreden gol v gosteh za Angleže.

(Lazio - Stuttgart) | Avtor: Reuters Reuters
Navijači angleškega provligaša so takoj oživeli in glasno prepevali ''When the Spurs go marching in''. V 104. minuti tekme si je Inter priigral kot, nato pa je Palacio s komolcem zadel Dembéléja, ki je moral zapustiti igrišče. Na začetku drugega podaljška, v katerem bi moral Inter zadeti dvakrat, so Nerazzurri takoj zapretili prek Cassana, ki je meril mimo vrat, nato pa pet minut kasneje s predložkom asistiral ob zadetku Ricarda Gabriela Álvareza in zanetil novo iskrico upanja med nogometaši Interja. Zadnje minute so minile v znamenju domače ekipe, ki je vztrajno pritiskala za zmagoviti gol, a napredovanja so se po zaslugi gola v gosteh veselili nogometaši Tottenhama.

Zenit zapravil "penal" pet minut pred koncem

Prvi četrfinalist je postal švicarski Basel, ki je nekoliko presenetljivo izločil ruski Zenit. Švicarji so iz stadiona St. Jacob prinesli lepo prednost (2:0), toda po prvem polčasu je kazalo, da se bodo na koncu veselili Rusi. V 30. minuti je pregrešno dragi Axel Witsel popeljal domače v vodstvo, v zadnji minuti prvega dela pa je drugi rumeni karton prejel gostujoči branilec Marcelo Díaz in vse je kazalo na dober razplet za navijače na stadionu Petrovski.

V drugem polčasu je Zenit pritiskal, si pripravil veliko priložnosti, a Yanna Sommerja niso zmogli premagati. V 85. minuti je Roman Širokov celo imel na voljo najstrožjo kazen, a strel po sredini gola je švicarski vratar ubranil in v četrtfinale se je uvrstil Basel.

Uspešnejši pa je bil drugi ruski klub Rubin iz Kazana. Na moskovskem stadionu Lužniki v prvih devetdesetih minutah nismo videli zadetkov in ker je bilo enako na stadionu Levanteja Ciudad de Valencia, so sledili podaljški. V 100. minuti je Bebras Natcho z globinsko podajo našel Salomóna Rondóna, ki je zabil prvi gol obračuna po kar 190 minutah. Zmago Rubina je 12 minut kasneje potrdil Vladimir Djadjun, ki je zaključil hiter protinapad.

Evropska liga, osmina finala, povratne tekme:

Inter Milan : TOTTENHAM 4:1* (1:0) /0:3/
Guarín (20), Palacio (52), Gallas (75/a.g.), Álvarez (110); Adebayor (96)

Postavi

Inter: Handanović; Jonathan, Juan Jesus, Chivu, Zanetti; Kovačić (od 79. Benassi), Gargano, Cambiasso, Guarin (od 71. Álvarez); Palacio, Cassano. Na klopi: Belec; Ranocchia, Pasa, Colombi, Belloni.

Spurs: Friedel; Walker, Gallas, Vertonghen, Naughton; Livermore (od 70. Lennon), Parker, Dembele, Sigurdsson; Defoe (od 56. Holtby), AdebayorNa klopi: Lloris; Huddlestone, Assou-Ekotto, Caulker, Carroll.

RUBIN KAZAN : Levante 2:0* (0:0) /0:0/
Rondón (100), Djadjun (112)

Zenit Sankt-Peterburg : BASEL 1:0 (1:0) /0:2/
Witsel (30)
RK: Díaz (45/Basel)
Širokov (Zenit) je v 85. minuti zapravil enajstmetrovko.

CHELSEA : Steaua 3:1 (1:1) /0:1/
Mata (34), Terry (58), Torres (71); Chiriches (45)
Torres (Chelsea) je v 87. minuti zapravil enajstmetrovko.

NEWCASTLE UNITED : Anži Mahačkala 1:0 (0:0) /0:0/
Cissé (90)
RK: Carcela-González (55/Anži)

FENERBAHČE : Viktoria Plzeň 1:1 (1:0) /1:0/
Ucan (44); Darida (61)

LAZIO : Stuttgart 3:1 (2:0) /2:0/
Kozák (6, 8, 87); Hajnal (62)

Bordeaux : BENFICA 2:3 (0:1) /0:1/
Diabeté (74), Jardel (90/a.g.); Jardel (30), Cardozo (75, 90)

* - po podaljšku
/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.