Šport > Nogomet
570 ogledov

Chelseajev zvezdnik ima dovolj, ne želi več klečati v boju proti rasizmu

Marcos Alonso Reševalni pas/Twitter
Španski nogometni zvezdnik misli bojkotirati klečanje pred začetkom tekme že ta vikend, ko se bo Chelsea pomeril z Manchester Cityjem.

Iz Amerike se je počasi tudi na evropska igrišča, predvsem angleška, razširila gesta, ko nogometaši pred tekmo klečijo v znak boja proti rasizmu.

Toda poteza ni bila vsepovsod najbolje sprejeta. Tako so se recimo pri češkem nogometnem klubu Slavii Pragi odločili, da na evrospkih tekmah ne nameravajo klečati, saj se jim je vse skupaj zdelo zelo hinavsko, da jim nacije, ki so zgodovinsko najbolj zatirale druge rase vsiljujejo to gesto, čeprav Čehi nikoli niso imeli nobenih težav z rasizmom in za razliko od ZDA in Anglije nikoli niso imeli rasnih težav.

Tudi drugod po Evropi (Madžarska, Poljska...) se zadnje čase vse pogosteje dogaja, da navijači preprosto izžvižgajo klečanje pred začetkom tekem, vse več pa je tudi igralcev, ki so se odločili, da bodo bojkotirali to dejanje.

Slednjim se bo pridružil tudi zvezdnik Chelseaja Marcos Alonso, ki vse od prihajajočega vikenda ne misli več klečati, temveč bo rajši v tem času z roko opozarjal na napis "No room for racism". 

Alonso je namreč mnenja, da je klečanje dobilo precejšen negativen predznak ter da bi bilo potrebno uvesti nekaj novega, kar bi združilo ljudi v boju proti rasizmu, ne pa da se jim vsiljuje klečanje kot nadaljevanje kampanje "Black Lives Matter", katera se je začela v ZDA po protestih po umoru Georga Floyda.

"Sem popolnoma proti rasizmu in kakršnikoli obliki diskriminacije. Toda bolj mi je všeč, da pokažem napis 'Ni prostora rasizmu', kot pa da klečim. Klečanje kot nekakšno sporočilo počasi izgublja svoj smisel, zato rajši na svoj način pokažem, da popolnoma podpiram borbo proti rasizmu" je svojo odločitev za španski AS pojasnil Alonso.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice