Šport > Nogomet
21 ogledov

City navdušujoč proti Portu: slovo prvakov

Nasri Aguero Agüero Toure Helton Varela Porto Manchester City Evropska liga šest
1/6
EPA
Manchester City se je na povratni tekmi šestnajstine finala Evropske lige poigral z branilcem naslova Portom in ga izločil v velikem slogu (4:0). S tako visokim rezultatom City, ki ga v osmini finala čaka zmagovalec obračuna med Legio Varšavo in Sportingom Lizbono, v Evropi ni zmagal že od leta 1978.

Cárlos Tévez je pred tekmo Manchestra Cityja in Porta postregel s težko pričakovanim opravičilom, ki mu bo po mesecih izgnanstva bržkone omogočilo povratek v ekipo sinjemodrih, a na stadionu Etihad je za časa njegove odsotnosti zavladal drug Argentinec. Sergio Agüero je z golom in podajo začinil izvrstno in zelo profesionalno predstavo Cityja, ki na Téveza na svoji poti proti letošnjemu finalu tako ali tako ne bo mogel računati, saj problematični Južnoameričan ni registriran za tekmovanje.

Tévez se opravičuje
Gol Matavža, Sarmi 0:0, zmagi Manchestrov

Gledalci se v deževnem Manchestru še niso dobro posedli na svoja mesta, ko je City že povedel. Portov branilec Nicolás Otamendi je s slabo podajo podaril žogo Cityju, Yaya Touré pa je z izvrstno globinsko podajo našel Agüera, ki je stekel proti vratarju Heltonu in ga za 1:0 premagal že v 19. sekundi igre. To je bil najhitrejši gol letošnje sezone Evropske lige, saj je bil za sekundo hitrejši od zadetka, ki ga je Red Bull Salzburgu pred tednom dni zabil Brazilec Taison (Metalist Harkiv).

Po umirjenem nadaljevanju tekme je David Silva z izvrstno podajo v ogenj spet poslal Touréja, čigar poizkus je na robu kazenskega prostora blokiral Helton, odboj pa je Agüero namesto v prazno mrežo poslal v prepovedan položaj nazaj proti Afričanu in priložnost za 2:0 je splavala po vodi. Porto je prvič resneje odgovoril po lepi akciji, ki jo je z močnim strelom zaključil Silvestre Varela, a je bil Joe Hart na mestu. Blizu izenačenja so bili Portugalci tudi v 27. minuti, ko je prosti strel Joaa Moutinha za las preletel Hartovo prečko.

City je prvo "match žogo" zapravil že dve minuti kasneje, ko je Agüero stekel na globinsko žogo in preigral Heltona, ki je stekel daleč iz svojih vrat, strel od daleč Argentinca na praktično prazna vrata pa je zadel prečko. Prvega od dveh zadetkov, ki bi jih Porto potreboval za morebiten podaljšek, so gostje zabili v 57. minuti, a je bil gol Jamesa Rodrígueza upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja Hulka.

Vse upe po morebitnem epskem povratku je branilcem naslova vzel rezervist Edin Džeko, ki je v 76. minuti izkoristil izjemno globinsko podajo Agüera in matiral Heltona za 2:0. Portugalci so vročekrvno zahtevali prepovedan položaj, a je bosanski reprezentant zabil po predpisih, saj je na desnem boku zaspal Maicon. Zaradi protestov je nemški sodnik Wolfgang Stark pokazal drugi, izključujoči rumeni karton branilcu Rolandu. Čilski vezist David Pizarro, ki je City presenetljivo okrepil med zimskim prestopnim rokom, je v vsega desetih minutah na igrišču najprej podal za lahek gol Davida Silve, že v naslednjem napadu pa po srečnem odboju dobil žogo pred vratarjem Heltonom in zabil še svoj prvenec v sinjemodrem dresu.

Evropska liga, 1/16 finala, povratna tekma:

MANCHESTER CITY : Porto 4:0 (1:0) /2:1/
Agüero (1), Džeko (76), Silva (84), Pizarro (86)
RK: Rolando (76/Porto)

AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v osmino finala
/X:Y/
- v poševnicah je rezultat prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.