Šport > Nogomet
23 ogledov

City Van Persieju obljubljal celo helikopter

Robin van Persie Reuters
Pred sobotno tekmo med Manchester Unitedom in Arsenalom je trener Arsene Wenger pozval navijače topničarjev, naj nizozemskemu strelcu izkažejo spoštovanje. Medtem v javnost prihajajo podrobnosti o sporu med trenerjem in igralcem, ki je privedel do njegovega odhoda k velikim rivalom.

Začetek konca Robina van Persieja kot igralca Arsenala naj bi pomenilo srečanje na domu Arsena Wengerja, kjer je nizozemski napadalec tri dni po izjemnem finišu Premier League obiskal svojega mentorja.

• Wenger: "Van Persieju izkažite spoštovanje"

Po poročanju portala Goal.com se je bil Van Persie po dolgem zavlačevanju končno pripravljen pogovoriti o podaljšanju pogodbe, od Wengerja pa zahteval prihod številnih okrepitev. Oba akterja sta se nato tako sporekla, da se je Nizozemec na koncu odločil za odhod v Manchester United.

"Bil je zelo oster pogovor," razlaga neimenovani vir. "Van Persie je Wengerju povedal, katere igralce naj kupi in koga naj najame kot svojega pomočnika. Želel je zunanjega sodelavca, ki ni imel zveze s klubom, da bi zamenjal Pata Rica. Ni želel Steva Boulda (trenutni pomočnik, op. a.), ker je menil, da trenutni člani strokovnega štaba vsi govorijo 'ja' in imajo preveč udobno službo."

Wenger povsem razkurjen

Sestanek naj bi se zgodil 16. maja, manj kot 72 ur po zmagi Arsenala proti West Bromichu (3:2), ki jim je zagotovila tretje mesto in nastopanje v Ligi prvakov. Van Persie je skupaj s Keesom Vosom in izvršnim direktorjem kluba Ivanom Gazidisom prišel na Wengerjev domači naslov.

Wenger je namreč ravno prestal operacijo očesa, pogovori pa so se bolj kot okoli nove pogodbe vrteli okrog prihodnosti kluba, o kateri je Van Persie vneto spraševal francoskega stratega. Wenger ga je želel pomiriti, da bo prihod Lukasa Podolskega prinesel večjo probojnost po levem boku.

Toda Van Persie ni bil zadovoljen - potem, ko je zabil 37 golov in osvojil naslov najboljšega igralca lige, se je Wengerju z vso silo postavil po robu. Wenger naj bi povsem ponorel, potem ko je nekoč iz ekipe vrgel že Thierryja Henryja, ki je v eni izmed kolumen zapisal, da bi klub moral kupiti Shauna Wrighta-Phillipsa.

"Nihče se ne postavi po robu Wengerju"

"Van Persie se je postavil po robu Wengerju, kar nihče zares ne stori," je nadaljeval vir. "Razvil se je pravi spor." Moža sta se razšla vročih glav, Van Persie je odšel na neuspešni Euro 2012, Wenger pa je uspel z nakupoma njegovih bodočih zamenjav Podolskega in Olivierja Girouda.

Van Persie Wenger Bolton Arsenal Premier League Anglija prvenstvo liga | Avtor: EPA EPA
Arsenal se je medtem trudil, da bi Van Persieju preprečil lahek izhod iz kluba, a je bil Wenger odločen, da za vsako ceno proda svojega zvezdnika. To prepričanje se je še okrepilo potem, ko je Van Persie v javnosti dejal, da se ne strinja s politiko kluba.

Popust za evropske klube

Za njegove usluge so se na njegovo žalost zanimali le Juventus in oba kluba iz Manchestra, saj je Nizozemec potihem upal na odhod v Španijo k Real Madridu ali Barceloni, medtem ko je Chelsea zavrnil, saj ni želel prestopiti v londonski klub.

"Bila je ena cena za evropske klube in druga za angleške. Wenger je sklicno ceno 31 milijonov evrov znižal za več kot 12 milijonov, da bi Van Persie odšel na kontinent, a ni želel v Juventus," je nadaljeval vir.

Manchester City naj bi Van Persieju ponujal neverjetnih 374 tisoč evrov tedenske plače, bojda pa so sinje modri Nizozemcu ponudili tudi dnevni helikopterski prevoz s treningov v Manchestru do njegovega doma v Hertfordshireju.

Pustil ga je na cedilu

City kljub vsemu ni želel plačati visoke odškodnine, Van Persie pa se je tudi zaradi manj omadeževanega ugleda odločil za odhod v Manchester United. Nizozemec naj bi si ob prihodu Santija Cazorle celo pomislil in želel ostati v Londonu, a se je Wenger že odločil.

Ker je Wenger nenadoma želel še dodatnih 2,5 milijona evrov, ki jih United ni želel plačati, se je Van Persiejev odhod še malce zavlekel. Kluba sta se nato končno uspela dogovoriti in Nizozemec je v enem najbolj nepričakovanih prestopov okrepil vrste velikih rivalov.

Wenger bo, gentleman kot je, stisnil roko Van Persieju pred tekmo na Old Traffordu, dodajajo pri Goalu. Ampak pod masko vljudnosti bo ostal obraz trenerja, ki ga je na cedilu pustil nekdo, ki ga je vzgajal od mladosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.