Šport > Nogomet
41 ogledov

Črnogorci in Rusi nič več prijatelji

rusija črna gora podgorica fabio capello EPA
Petkova nogometna tekma med Črno goro in Rusijo bo imela verjetno precejšnje posledice.

Posledice bodo najprej družbene, saj se bodo odnosi med državama nedvomno še ohladili po vročih dogodkih v Podgorici, potem pa še nogometne, na tem področju slabše kaže gostiteljem Črnogorcem, saj so njihovi navijači izzvali najprej preložitev, potem pa še odpoved tekme.

Uradnega epiloga tekma še nima, krovna nogometna zveza Uefa je sporočila, da še preučuje dogodke in da je začela preiskavo. Zato pa so Rusi ogorčeni in so že vložili pritožbo, saj menijo, da nemški sodnik Deniz Aytekin in angleški delegat Barry Bright sploh ne bi smela dovoliti nadaljevanja tekme. Obenem pričakujejo, da bo Uefa zaradi neredov kaznovala prireditelje tekme in jo registrirala z izidom 3:0 za Rusijo.

"Vložili smo pritožbo, ker menimo, da bi jo morali dokončno prekiniti že v prvi minuti. Verjamem pa, da bo Uefa sprejela prave ukrepe, skladne s pravili v takšnih primerih," je dejal predsednik RFU Nikolaj Tolstih in s tem namignil, da pričakuje tudi denarno kazen ali pa prepoved igranja tekem za Črno goro na domačem stadionu.

Odnos med državama na preizkušnji

Zanimivo bo videti, kako bo petkova eksplozivna tekma vplivala na splošne odnose med državama. Črna gora z zgolj 620.000 prebivalci in velikanska Rusija sta bili nekoč v dokaj prijateljskih odnosih - a zlati časi sodelovanja so, kot kaže, mimo. Rusi so v preteklosti pokupili precejšen del črnogorske obale oziroma turističnih kapacitet, poleg tega je v ruskih rokah končal tudi del črnogorske težke industrije, veliko pa je tudi nasedlih investicij, ki so jih začeli ruski podjetniki s sumljivim ozadjem.

Črnogorcem pa gre najbolj v nos, ker od množice ruskih turistov nimajo pravzaprav nič. Rusi pridejo na počitnice v organizaciji ruskih agencij, z ruskimi letalskimi prevozniki, prebivajo pa v ruskih hotelih.

Komentarjev 1
  • jons 22:11 04.april 2015.

    In nekateri si tako želijo priti pod okrilje matere Rusije. Njeno ljubezen so izkusili že Poljaki, Čehi, Slovaki...Vsekakor pa grdo od navijačev oz. huliganov, da stvari rešujejo na nepravi način.