Šport > Nogomet
15 ogledov

Danes trije slovenski dvoboji v Evropi

Celje Danijel Miškić Prva liga TS Twitter PrvaLigaSi
Začenja se Evropska liga, v prvem krogu kvalifikacij pa se bodo predstavili vsi trije slovenski udeleženci. Celjani bodo v Areni Petrol gostili poljski Slask iz Vroclava, Domžalčani bodo doma pričakali Čukarički, Koprčani pa gostujejo na Islandiji pri Vikingurju iz Reykjavika.

Po žrebu je bilo jasno, da so najtežjega tekmeca dobili igralci iz mesta ob Savinji. Poljaki so že nekaj let v vrhu poljskega nogometa, leta 2012 so bili tudi državni prvaki, zanje je takrat igral Rok Elsner, nato pa dve leti tudi slovenski reprezentant Dalibor Stevanović, lani pa so prvenstvo končali na četrtem mestu. Celjanom bo delo otežilo tudi dejstvo, da bodo prvo tekmo igrali na stadionu Arena Petrol v Celju - kamor sicer po napovedih iz Celja prihaja 2000 poljskih navijačev -, povratno pa pred glasnimi poljskimi navijači.

Celjani so sporočili, da na tribunah pričakujejo kar 6000 gledalcev, kar bi bil nov rekord obiskanosti domačih tekem v Celju. "Čaka nas izjemno kakovosten nasprotnik in prava navijaška kulisa, ki jo bodo pripravili naši in poljski navijači, tako da se lahko jutrišnjega dvoboja močno veselimo. Na Slask smo dobro pripravljeni, pogledali smo si precej njihovih obračunov, ob tem pa pridobili dovolj informacij, da vemo, od kod preži njihova največja nevarnost. Tudi oni igrajo agresiven in hiter nogomet, tako da mislim, da se obeta dobra tekma, ki bo postregla s precej priložnostmi," je za klubsko spletno stran pred dvobojem dejal trener Simon Rožman.

"Želja in motivacija sta na najvišji ravni, saj gre za obračun, ki si ga vsi nogometaši čim večkrat želimo v svojih karierah. V imenu celotnega moštva lahko zatrdim, da se bomo borili vseh 90 minut, ob tem pa navijače iskreno pozivam, da nam čim glasneje pomagajo s svojim navijanjem. Prepričan sem, da imamo svoje možnosti, seveda pa je vse odvisno od nas samih," pa se glasi napoved kapetana Blaža Vrhovca.

Domžalčani proti tradiciji

Domžalski tekmec, beograjski Čukarički, resda nima veliko mednarodnih izkušenj, lani je v evropski ligi izpadel v drugem krogu kvalifikacij proti avstrijskemu Grödigu, vendar je minulo sezono končal na tretjem mestu srbske lige. Izbranci Luke Elsnerja menijo, da morajo proti Srbom igrati pametno in samozavestno, favorita v obračunu pa ni. Domžalčanom v prid ne gre niti statistika; na zadnjih šestih evropskih tekmah so šestkrat klonili.

Nejc Vidmar Domžale Maribor PLTS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Na igrišču se bo hitro videlo, kakšna so razmerja moči. Na obračun se pripravljamo zelo zavzeto. Igralci smo trenutno v fazi pridobivanja informacij o nasprotniku in prepričan sem, da ga bomo do tekme do potankosti spoznali in izpilili našo taktiko. Če odigramo tako kot znamo, se nimamo česar bati. Gledati moramo nase in verjamem, da lahko napredujemo, kar je naš prvotni cilj. Temu primerno bomo tudi krenili na igrišče," je za spletno stran domžalskega kluba dejal vratar Nejc Vidmar, ki bo tudi kapetan domačih.

Trener Elsner je opozoril, da je pred njimi težka naloga: "Nočemo pa podleči sindromu, ki ga imamo Slovenci, da se počutimo manjvredne oziroma se ne cenimo. Zaradi tega bomo na igrišče krenili odločno in zastopali naše barve tako kot zmoremo in znamo. Če bo sreča vsaj malce na naši strani, se lahko, ob kakovosti, ki jo imamo, in stabilnosti, ki smo jo ohranili iz minule sezone, uresničijo tudi najboljše napovedi."

Koper je favorit

Najlažje delo v prvem krogu naj bi čakalo Primorce. Koper si želi, da potnika v drugi krog odloči že na prvi tekmi na Islandiji. Vikingur si je namreč pred dvema letoma zagotovil mesto v islandski nogometni eliti, zadnje prvenstvo končal na četrtem mestu in si s tem zagotovil mesto v Evropi. Izbranci Rodolfa Vanolija so favoriti za napredovanje, na Islandiji pa imajo za cilj zmago. Islandci nimajo ravno veliko mednarodnih izkušenj, saj so pred 22 leti v prvem krogu takratnega pokala Uefe v prvem krogu izpadli proti ruski ekipi CSKA iz Moskve. Vikingur je bil sicer petkratni prvak Islandije, vendar je njihov zadnji naslov še iz leta 1991.

"Osredotočeni smo na tekmo in verjamem, da bodo fantje v pravem trenutku pokazali največ. Čeprav je tu hladneje, to za nas ne predstavlja ovire. Če bomo igrali tako kot znamo, verjamem v uspeh. Napoved za tekmo je slaba in kaže, da bo deževalo, ampak to za nas ne bi smel biti problem," je za klubsko spletno stran povedal trener Vanoli, ki ne bo mogel računati na kaznovanega Jako Štromajerja.

Koper bo proti Vikingurju igral ob 19.15, medtem ko bodo Celjani proti Slasku in Domžalčani proti Čukaričkem igrali ob 20. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.