Šport
58 ogledov

Pep proti svojim neuspešen

Leo Messi EPA
Barcelona je na prvi tekmi polfinala Lige prvakov gostila oslabljeni Bayern. Dolgo je kazalo na remi brez zadetkov, nato pa so Katalonci od 78. minute dalje kar trikrat zatresli mrežo Bavarcev.

Trener Barcelone Luis Enrique je moral ekipo sestaviti brez poškodovanega Jérémyja Mathieuja, Pep Guardiola pa je imel pri pripravi na vrnitev na Camp Nou precej več skrbi. Tako je v Katalonijo pripeljal okrnjeno ekipo, Bavarci so zaradi poškodb ostali brez Arjena Robbna, Francka Ribéryja, Davida Alabe, Holgerja Badstuberja in Sebastiana Rodeja, Robert Lewandowski pa mora prakticirati igranje nogometa z zaščitno masko na obrazu zaradi načete čeljusti in nosu.

Pri Barceloni v prvi postavi ni bilo presenečenj. Ob Gerardu Piquéju je v zadnji vrsti zaigral Javier Mascherano. Pri Bayernu je Philipp Lahm zasedel mesto v vezni liniji, na klopi je ostal Javi Martínez, pa tudi Mario Götze.

Barcelona je pričakovano začela malce bolj odločno in v četrti minuti je v kazenskem prostoru padel Luis Suárez, a je piščalka ostala nema. V sedmi minuti je Urugvajec sprožil še z 20 metrov, a Manuel Neuer ni imel veliko dela.

Neuer dolgo skrbel za neodločen izid

Nato pa so bili gostitelji zelo blizu zadetka, zamudili so dve izjemni priložnosti. V odprti tekmi se je prva stoodstotna priložnost ponudila domačim v 12. minuti. Po podaji Lionela Messija je "offside zanki" ušel Suárez in krenil sam proti Neuerju, imel je veliko časa, toda nemški vratar je z iztegnjeno desno nogo dobil dvoboj ena na ena. Še bližje golu so bili Katalonci tri minute kasneje, ko je Suárez z desne ostro podal pred vrata, kjer je Neymar zadel Rafinho, v nasprotnem primeru bi žoga zletela v prazno mrežo.

Na odgovor Bavarcev ni bilo treba čakati dolgo. ThomasMüller je na desni zadržal žogo in povlekel obrambo nase, nato pa natančno podal v sredino, kjer je Lewandowski malce zamudil, ko bi moral povsem osamljen le še zabiti. V naslednjih minutah se je tempo malce umiril, na obeh straneh so igralci sprožili nekaj strelov, ki pa niso našli cilja. V 39. minuti pa se je Barceloni ponudila še ena enkratna priložnost. Andrés Iniesta je na desni zaposlil Danija Alvesa, ki je s prsmi sprejel žogo in nato streljal iz prve, vendar se je spet izjemno izkazal Neuer. Ekipi sta na odmor tako odšli brez zadetkov.

Na začetku drugega polčasa je bil Bayern za odtenek nevarnejši. Že v 47. minuti se je po prekršku Alvesa nad Lewandowskim lepa priložnost s prostega strela ponudila XabijuAlonsu, Bask je zadel le živi zid. Messi je v 58. minuti udaril z razdalje, Neuer je žogo mirno ujel.

V 61. minuti je Messi lepo zaposlil Neymarja, toda slab sprejem Brazilca je omogočil posredovanje Neuerju, ki je pravočasno zapustil vrata. Kmalu zatem so Bavarci izgubili žogo 20 metrov od svojega gola, Neymar pa je iz ugodnega položaja sprožil visoko čez gol. Na drugi strani je v 71. minutinapol blokiran strel Thiaga Alcântare Marc-André ter Stegen mirno ujel.

Messijevih 15 minut

Barcelona je povedla v 78. minuti. Alves je na polovici Bayerna ukradel žogo Juanu Bernatu in podal do Messija, ki je z 18 metrov s strelom v krajši kot matiral Neuerja. Le dve minuti kasneje je Messi zabil še drugič. Ivan Rakitić je na robu kazenskega prostora našel Argentinca, ta je z lahkoto preigral Jeroma Boatenga in s prefinjenim strelom žogo poslal čez Neuerja in v mrežo.

V zaključku je Suárez iz ugodnega položaja čez gol, v sodnikovem dodatku pa je Barcelona storila še dodaten korak k finalu. Messi je na sredini porinil žogo v globino, Neymar je stekel sam proti vratom in z nizkim strelom premagal Neuerja ter postavil končni izid - 3:0.

"Rezultat ne odraža dogajanja na igrišču. Bili smo dobri skozi dolga obdobja tekme. Da smo Barceloni dovolili tri protinapade, je zelo grenko. Imeli smo priložnosti, imeli smo jih tudi oni, seveda. Toda stvari smo jim preveč olajšali. Lahko izgubiš z 1:0, ne smeš pa popustiti do 3:0," je po tekmi dejal Philipp Lahm.

Precej bolj zadovoljen je bil Gerard Piqué: "Odigrali smo senzacionalno tekmo. Bayern 90 minut ni sprožil v okvir, kar je senzacionalno. V drugem polčasu smo izpeljali nekaj protinapadov in dosegli zadetke. Bili smo sproščeni na žogi, vedeli smo, da bodo tudi oni imeli posest, toda čakali smo na priložnosti."

Liga prvakov, polfinale, prva tekma:

Barcelona : Bayern  3:0 (0:0)
Messi 77., 80., Neymar 94.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.