Šport > Nogomet
13 ogledov

Del Bosque: "Nimamo lahke skupine!"

kijev olimpijski stadion
1/14
EPA
V Kijevu je v petek potekal žreb skupin za evropsko nogometno prvenstvo v Ukrajini in na Poljskem. Poljaki so dobili relativno enostavno skupino, naši sosedje Hrvati pa Italijane in Špance za tekmece. "Hrvati imajo igralce v najboljših klubih," nad žrebom ni bil najbolj navdušen španski selektor Vicente del Bosque. "'Programirani' smo za končno zmago," je kljub težki skupini dejal portugalski vratar Rui Patricio.
Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Kijevu izžrebala skupine evropskega prvenstva, ki ga bosta prihodnje leto skupaj organizirali Ukrajina in Poljska. Branilka naslova in svetovna prvakinja Španija bo igrala v skupini C skupaj z Irsko, s Hrvaško in z Italijo. V skupini A so Poljska, Grčija, Rusija in Češka, v skupini B Nizozemska, Danska, Nemčija in Portugalska, v skupini D pa Ukrajina, Švedska, Francija in Anglija.

Uefa je predstavila tudi uradno žogo prvenstva, legendarni skakalec s palico Sergej Bubka je v rokah prinesel Adidasovo Tango 12. To krasi klasični videz z nacionalnimi ukrajinskimi in poljskimi barvami. Navdih za kreacijo nove žoge je njena starejša predhodnica, ki so jo prvič predstavili leta 1980 na svetovnem prvenstvu. Euro 2012, glavni maskoti prvenstva sta Slavek in Slavko, bo potekal med 8. junijem in 1. julijem v Varšavi, Poznanju, Gdansku, Vroclavu, Kijevu, Harkovu, Donjecku in Lvovu.

Španski selektor Vicente del Bosque, svetovni prvak iz Južne Afrike 2010 in naslednik evropskega prvaka Luisa Aragonésa, evropskega prvaka iz Avstrije in Švice 2008, po žrebu v nasprotju s španskimi mediji ni bil preveč navdušen. Na vprašanje, če je imela Španija pri plesu kroglic "srečo", je nekdanji trener Reala Madrida odgovoril: "Ne zdi se mi tako, ampak spoštujem mnenja vsakega. Po mojem mnenju to ni lahka skupina, a tudi ne nemogoča. Imamo Italijo, ki je bila svetovni prvak, in ki ima izjemno ekipo z enormnim potencialom. Hrvaška ima igralce v najboljših ekipah, Irska pa izkušenega trenerja." Del Bosque je kljub vsemu priznal, da je zadovoljen, ker bo Španija vse tekme predtekmovanja igrala na Poljskem, kjer so potovalne razdalje krajše kot v Ukrajini, za nameček pa se je "Furija" (vsaj do morebitnega finala) izognila Nemčiji.

"Hrvaška se je tako kot Irska uvrstila prek dodatnih kvalifikacij. To je moralni napor. Ne bodo lahek nasprotnik. Skozi glavo mi je šel zadnji Euro, ko je hrvaški selektor proslavljal zmago proti Turčiji po golu v zadnjih minutah, Turki pa so jim vrnili z golom v nadaljevanju ... Nogomet je takšen, zato sem raje previden," je še pristavil Del Bosque.

Če so z žrebom lahko zadovoljne praktično vse ekipe skupine A, pa to zagotovo ne velja za skupino B. "Mislim, da je to nedvomno najtežja skupina, pa tudi najbolj zanimiva in najbolj nepredvidljiva. Lahko se le veselimo zelo dobrih dvobojev," je po žrebu povedal nemški selektor Joachim Löw, z njim pa se strinja tudi nizozemski strateg Bert van Marwijk: "Videl sem vse selektorje iz naše skupine in prav na nikogaršnjem obrazu nisem zasledil kakšnega posebnega veselja. Vsi se strinjamo, da je to najtežja skupina. To pa ima svoje prednosti, ne nazadnje smo jaz in igralci že zdaj toliko bolj motivirani. Poznamo vse tekmece in vemo, kaj lahko pričakujemo." Nizozemski zvezdnik Wesley Sneijder je prav tako na kratko povzel misli svojega selektorja. "To je res težka skupina, ampak to se ni zgodilo prvič. Bodo pa tekme prave poslastice," pravi nogometaš milanskega Interja.

Morten Olsen, danski selektor, se zaveda, da vloga favorita njegovim nogometašem zagotovo ne pripada: "To je izjemno močna skupina. Vemo, da smo absolutni 'outsiderji', toda vseeno upamo, da se bo vse razpletlo po naših željah še pred zadnjo tekmo proti Nemčiji." Rui Patricio, vratar portugalske izbrane vrste, prav tako meni, da so tekmeci iz skupine zelo težki. "Skupina je zelo zahtevna. Toda moramo verjeti in pokazati svojo kakovost. Na EP se bomo odpravili brez vsakršnega strahu. 'Programirani' smo za končno zmago. Bi si želel lažjo skupino? Ne, pa vsaj so vse ekipe na EP zelo dobre."

Slovenski ljubitelji nogometa bodo bržčas dobršen del pozornosti namenili tudi skupini C, kjer bosta igrali naši sosedi Italija, tudi tekmec Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2012, in Hrvaška. Obe ob čvrstih Ircih čakajo tudi prvaki in za mnoge prvi favoriti Španci. "Mogoče bo kdo pomislil, da se mi je zmešalo, toda sam sem zadovoljen z žrebom. Skupina ni lahka, toda tako ali tako ni nobena. Privilegij bo igrati proti svetovnim in evropskim prvakom Špancem in nekdanjim svetovnim prvakom Italijanom. To bosta obračuna za zgodovino. Proti Irski bo dvoboj bržčas bolj trd, v njem bomo morali biti fizično enakovredni Ircem, toda z njimi se da igrati. Bo težko, toda mislim, da imamo priložnost za preboj v četrtfinale," je povedal hrvaški selektor Slaven Bilić.

Uefa bo sicer prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem prvič izplačala bonuse tudi reprezentancam, ki se ne bodo uvrstile v izločilne boje, a bodo osvojile tretje mesto v skupini. Ti bonusi bodo v višini približno milijona evrov, motivirali pa naj bi ekipe, ki nimajo več možnosti za preboj v četrtfinale. Skupaj bo Uefa reprezentancam na Euru 2012 razdelila 196 milijonov evrov, kar je 12 milijonov evrov več kot za EP 2008 in 73 milijonov več kot za EP 2004. Samo zmaga v finalu bo prinesla 7,5 milijona evrov, prvak pa bo skupno lahko odšel domov bogatejši za 23,5 milijona evrov.

Žreb za EVROPSKO PRVENSTVO 2012:

Skupina A:
Poljska
Grčija
Rusija
Češka

Skupina B
Nizozemska
Danska
Nemčija
Portugalska

Skupina C
Španija
Italija
Irska
Hrvaška

Skupina D
Ukrajina
Švedska
Francija
Anglija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.