Šport > Nogomet
20 ogledov

Direktor Dortmunda zadnjih 20 minut na WC-ju

Real Madrid Borussia Dortmund Liga prvakov polfinale EPA
Dramatičen zaključek tekme na Santiagu Bernabéuu je navijače Borussie Dortmunda pustil na robu infarkta, nič bolje pa se ni godilo niti s šefi ponosnega rudarskega kluba. Izvršni direktor Hans-Joachim Watzke je zadnjih 20 minut spremljal kar iz toaletnih prostorov!

Vse je izgledalo tako zelo mirno do začetka 80. minute, ko je Real Madrid na Santiagu Bernabéuu zabil prvi gol Borussii Dortmund in začel z neverjetnim navalom na vrata gostov, ki bi jim kmalu vzel vstopnico za Wembley. Toda Borussia je zdržala in prišla do prvega finala po letu 1997.

Mnogi zaključka tekme sploh niso mogli gledati, potem ko je Dortmund navidez zanesljivo branil visoko prednost s prve tekme (4:1), ko je s štirimi goli zablestel napadalec Robert Lewandowski, dva hitra zadetka Karima Benzemaja in Sergia Ramosa pa sta začela španski delirij, ki na koncu ni prinesel epske zmage.

"Očitno lahko delamo zgolj dramo," je po tekmi dejal izvršni direktor kluba Hans-Joachim Watzke, glavna figura ponovnega vzpona nemškega velikana, ki je bil še leta 2005 pred finančnim kolapsom.

Dortmund "all-inclusive" ekipa

"To je bilo prvič, da sem nehal gledati zaradi težav s srcem. Zadnjih 20 minut sem bil zakljenjen na stranišče, pokril sem si ušesa in gledal na svojo uro. Skozi glavo mi je šla cela vrsta različnih misli," je najdaljše sekunde življenja razkril Watzke, ki je moral podobne scene preživeti tudi v četrtfinalu, ko je Dortmund doma z dvema goloma v sodnikovem podaljšku izločil Málago.

"Tudi jaz sem kar nekajrat pomislil, da bi storil kaj podobnega," je zadnje trenutke tekme opisal tudi trener Jürgen Klopp. "Na koncu smo poskrbeli za to, da je bilo zelo tesno, ampak kot ste lahko videli, je Borussia Dortmund 'all-inclusive' ekipa. Ta tekma je imela vse. Ampak, če hočeš priti do finala Lige prvakov, moraš vse tudi storiti."

Dortmund je bil še pred devetimi leti na robu bankrota, klub iz Porurja pa je v zadnjih sezonah osvojil dva zaporedna naslova nemških prvakov, zdaj pa si želi drugič v zgodovini kluba osvojiti še najprestižnejše evropsko tekmovanje.

Perez Juan Carlos kralj Watzke Real Madrid Borussia Dortmund Liga prvakov | Avtor: EPA EPA

Hoenessu bi se lahko besede vrnile kot bumerang

Toda njihovega vzpona ne gre enačiti s klasičnimi zgodbami o Pepelkah, dan po velikem metu piše Reuters. Bolj gre za veliko željo kluba, da se spet vrne na vrh evropskega nogometa, kjer je že kraljeval v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je s kasnejšim trenerjem Bayerna in trenutnim švicarskim selektorjem Ottmarjem Hitzfeldom tudi osvojil Ligo prvakov (1997).

Kar loči Nemce od ostalih velikih moštev je dejstvo, dodajajo pri Reutersu, da z veliko hitrostjo premagajo ovire in se spet postavijo na noge. Dortmund je zdaj opravil pot od moštva, ki je preživljalo povprečne uvrstitve na sredini lestvice v 1. Bundesligi, do prvaka Nemčije in finalista Lige prvakov. Vse to v treh sezonah.

Prihodki se bodo zdaj razumljivo še povečali, gotovo pa bodo presegli 250 milijonov evrov za letošnjo morda celo zgodovinsko sezono 2012/13. Ob porazu proti Bayernu v četrtfinalu letošnjega nemškega pokala je predsednik Bavarcev Uli Hoeness hitro izjavil, da se tehtnica spet nagiba proti Münchnu, a morda preuranjeno, glede na to, da jih Dortmund zdaj najverjetneje čaka v finalu Lige prvakov, oba giganta pa se bosta v že odločeni nemški ligi udarila še v soboto.

"Mogoče je res, da nas bo Bayern udaril po glavi, ampak to bi bil najslajši poraz vseh časov. Svojih igralcev ne morem ustaviti, da ne bi šli na nekaj piv po takšnem dosežku. Bil bi idiot," je še pribil Klopp.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.