Šport > Nogomet
18 ogledov

Dobovičnik: "Res sem ponosen na to ekipo"

futsal euro 2012 slovenija španija reprezentanca futsal.si
Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu si je prejšnji teden na turnirju v Erzurumu zagotovila igranje na EP 2014, ki bo v Belgiji. Po besedah selektorja Andreja Dobovičnika so o prvem mestu v konkurenci Ukrajine, Turčije in Anglije, ki je zagotavljalo neposredno uvrstitev na EP, sanjali, a realno ga niso pričakovali.

"Vedno sem govoril, da obstaja verjetnost, da si prvi, drugi ali pa celo tretji. V sanjah pa smo razmišljali o prvem mestu, si ga želeli, ampak realnejša opcija je bilo pričakovati drugo mesto. Glede na to, da je Ukrajina igrala malo slabše, mi pa malo bolje, se je to nekako obrnilo nam v prid. Zasluženo smo bili prvi, izpolnili vse cilje in pričakovanja, lahko samo rečem, da sem res ponosen na to reprezentanco," je po koncu kvalifikacijskega turnirja, na katerem so Slovenci Turke odpravili s 5:3, prve favorite Ukrajince z 8:3, Angleže pa s 5:2, povedal Andrej Dobovičnik.

Ta je kot ključno razliko v primerjavi s prejšnjimi nastopi slovenske vrste poudaril dobro fizično pripravljenost in formo. "Fizična pripravljenost je bila boljša, nosilci igre, ve se, kdo so to, so bili v bistveno boljši formi kot lani na EP na Hrvaškem. Mislim, da je bila to ta očitna razlika. Je pa treba poudariti, da smo na EP 2012 igrali prvo tekmo s Španijo, kar je botrovalo k določeni utrujenosti na drugi tekmi proti Ukrajini," meni slovenski selektor.

Kot poudarja Dobovičnik, bodo morali fantje pred EP 2014 unovčiti izkušnje za nastop na takšnem turnirju in v klubih sami poskrbeti za pripravljenost. "To je bolj stvar igralcev samih, stvar klubov, v katerih nastopajo. V reprezentanci se ne pridobiva fizične priprave, ampak se igra težke tekme, na katerih se, seveda, tudi napreduje. Te zadeve do EP bodo morali fantje urediti v klubih in iti maksimalno v reprezentančne tekme. Potem pa bomo videli, kdo bo pripravljen in kdo bo v formi," še pravi Dobovičnik, ki si pred četrtim nastopom Slovenije na zaključnih turnirjih stare celine želi čim več pripravljalnih tekem.

Hrvati, Bosanci in Srbi v kvalifikacije

"Nisem še podrobno dodelal načrta. Seveda moramo tudi z Nogometno zvezo Slovenije preveriti, kolikšna so finančna sredstva, treba je pogledati urnike igralcev in vse to uskladiti. Ker pa je okostje ekipe že dolgo skupaj, razmišljam o tem, da bi poskusili organizirati kakšno tekmo več. Se pravi, da bo manj zborov in več tekem. Je pa seveda vse to povezano s prej omenjenimi urniki in denarjem. Ta razpored bomo delali po vrnitvi domov in ko se evforija malce poleže," je zaključil slovenski selektor.

V skupini 7 si je torej nastop na EP zagotovila Slovenija, Ukrajina pa bo kot drugouvrščena septembra igrala v dodatnih kvalifikacijah. Iz drugih skupin so se na EP v Belgijo (ta je tja uvrščena kot gostiteljica) že prebile Španija, Italija, Portugalska, Azerbajdžan, Češka in Rusija. V dodatnih kvalifikacijah pa bodo ob Ukrajini igrale še Madžarska, Bosna in Hercegovina, Slovaška, Romunija, Hrvaška, Srbija in Nizozemska.

Slovenija bo v Belgiji četrtič na stopila na EP. Doslej je igrala na evropskih prvenstvih leta 2003, ko je doživela poraze proti Italiji, Češki in Rusiji, 2010, ko je na Madžarskem klonila pred Srbi in Rusi, in lani na Hrvaškem, ko sta bili boljši branilka naslova Španija in Ukrajina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.