Šport > Nogomet
22 ogledov

Dokazi so tu, Chitalu zabil več kot stokrat

godfrey chital zambija rekord 107 google+
Zambijski zgodovinar je predstavil dokaze, da je Godfrey Chitalu v letu 1972 dosegel več kot sto golov in tako drži svetovni rekord. Zambijci nočejo zmanjšati uspeha Lea Messija, ki je letos zabil že 88 golov, a poudarjajo, da gre le za evropski, ne za svetovni rekord.

Pojavile so se nove informacije glede strelskega rekorda Godfreya "Ucarja" Chitaluja. Pred dnevi je namreč prvič v evropsko javnost prišla informacija, da je omenjeni zambijski nogometaš, ki v svoji državi velja za nogometno legendo in je tudi vodil zambijsko reprezentanco, v letu 1972 zabil kar 107 golov.

Zambijski zgodovinar Jerry Muchimba je Zambijski nogometni zvezi (FAZ) predal seznam vseh Chitalujevih golov in ga podkrepil s časopisnimi prispevki in uradnimi evidencami tekem v letu 1972. Dokumentacija, ki jo bo FAZ poslal na Fifo, je pokazala, da vseh 107 golov "Ucar" ni zabil na uradnih tekmah, pet jih je namreč dosegel na neuradnih prijateljskih obračunih.

A tudi 102 gola v manj kot 60 tekmah bosta več kot dovolj, da bo svetovni rekord v njegovih rokah. Chitalu je odigral 50 tekem za svoje Kabwa Warriors, za katere je dosegel 95 golov. Za pokrajinsko ekipo Midlands je v dveh tekmah zabil tri gole, za Zambijo pa je v letu 1972 nastopil sedemkrat in svojemu izkupičku dodal štiri zadetke - dva v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Nemčiji leta 1974, dva pa na prijateljskih tekmah. Skupaj torej kar 102 gola!

Podatki dostopni na spletni strani

Podatki so dostopni na spletni strani "Zambianfootball.co.zm", v sredo jih je predstavil Boniface Mwamelo, podpredsednik FAZ.

"Ta raziskava se je začela že pred petimi leti in njen cilj je bil in še vedno je, da popravimo in izboljšamo zambijske nogometne anale, nima nobene veze z Messijem. Pravzaprav ne gre le za "Ucarja", objavili smo tudi podatke o drugih zambijskih nogometaših. Delali smo dolgo časa. Pogledali smo tekme v državnem prvenstvu, lokalnih pokalih, na Afriškem klubskem prvenstvu in reprezentančne tekme Zambije. To niso špekulacije. Te tekme so bile odigrane in arhivirane in "Ucar" je na njih zabijal," je dejal zgodovinar Jerry Muchimba.

"Ti dokazi so dostopni vsakomur, lahko jih potrdi zgodovinska stroka. Gledali smo tudi poročila s tekem v zambijskih časopisih Daily Mailu in Times of Zambia, pregledali smo tudi arhive zambijske univerze in drugih zgodovinarjev, vse to pa smo predstavili. Upamo, da bo FAZ poskrbel, da se bo rekord priznal, saj nihče ne more ovreči Chitalujevih golov. Želimo si tudi, da bi mu Fifa posthumno podelila nagrado za njegove dosežke," pa je pristavil Musonda Chibulu, ki dela za spletno stran Zambian.football.

Chitalu je umrl v letalski nesreči leta 1993 na poti v Senegal, ko je opravljal funkcijo selektorja Zambije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.