Šport > Nogomet
20 ogledov

Zambijci trdijo: "Posnetih imamo vseh 107 golov"

Chitalu Zambija 107 golov strelec Reševalni pas/Twitter
Nogometna zveza Zambije (FAZ) je zatrdila, da v svojem video arhivu hrani vseh 107 golov mitskega napadalca Godfreyja Chitaluja, ki naj bi leta 1972 v enem letu zabil več zadetkov kot Lionel Messi. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) začela interno preiskavo.

Takoj po rekordnem dosežku Lionela Messija, ki je v nedeljo podrl rekordno znamko nemškega napadalca Gerda Müllerja po številu zadetkov v koledarskem letu, je po medmrežju zaslovel do tedaj neznani napadalec - Zambijec Godfrey Chitalu.

Chitalu, ki je leta 1993 umrl v tragični letalski nesreči, naj bi po navedbah tamkajšnjih medijev leta 1972 dosegel kar 107 golov. Istega leta je Müller v dresu Bayerna in nemške reprezentance sicer zabil svojih 85.

Pri Zvezi navijačev Zambije (AAFZ) so v sredo za špansko novinarsko agencijo Efe celo zatrdili, da se bodo pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) pritožili zaradi nespoštovanja neverjetnega dosežka njihovega ljubljenca, medtem ko Zambijska nogometna zveza (FAZ) celo zagotavlja, da bo v arhivu poiskala vseh 107 Chitalujevih golov.

"Prišli do nekaj izjemnih odkritij"

"Zahtevamo, da Chitalu dobi prepoznavnost, ki si jo zasluži. Zato smo pripravili zahtevo, ki smo jo predstavili nogometni zvezi, v kateri zahtevamo, da obvestijo Fifo in popravijo rekordni dosežek," je za Efe dejala članica navijaškega združenja Elisha Banda.

"Dejstvo, da je bil Chitalu iz nepoznane afriške države, še ne pomeni, da bi morali njegove dosežke ignorirati v prid renomiranih nogometašev z drugih koncev sveta," je še dodala Bandova, medtem ko so pri nogometni zvezi še bolj evforični.

Predstavnik za odnose z javnostjo Erick Mwanza je potrdil, da so prejeli zahtevo AAFZ, da pa se bodo o nadaljnjih korakih še odločili. So pa zatrdili, da imajo v arhivih zveze posnetih vseh 107 zadetkov Chitaluja.

"Naši raziskovalci so danes prišli do nekaj izjemnih odkritij. Zjutraj so jih predstavili podpredsedniku zveze. Vse drži, posneto je od tekme do tekme, od zadetka do zadetka," je v sredo dejal Mwanza.

Fifa trditve Zambijcev po neuradnih informacijah preiskuje na "interni" ravni.

Komentarjev 1
  • bla_blabla 20:19 12.december 2012.

    hmmm da bi leta 72 v Zambij snemali vse tekme...tezko vrjamem :)