Šport > Nogomet
29 ogledov

Messi presegel Müllerja, Barça trpela do konca

real madrid mesut özil
1/30
Reuters
Lionel Messi je na nedeljskem gostovanju Barcelone pri Betisu z dvema goloma presegel rekord Gerda Müllerja in pomagal Kataloncem do prigarane zmage (2:1). Real Madrid je že v soboto premagal Valladolid z dvema goloma Mesuta Özila (3:2). Radamel Falcao je za Atlético proti Deportivu zabil kar pet zadetkov (6:0).

Barcelonin zvezdnik Lionel Messi je na nedeljski ligaški tekmi proti Realu Betisu presegel 40 let star rekord nemškega napadalca Gerda Müllerja po številu zadetkov v enem koledarskem letu. Argentinec je zgodovinsko znamko nekdanjega nemškega reprezentanta (85 golov) najprej izenačil, nato pa še presegel z dvema goloma v prvem polčasu.

Najprej je po samostojni akciji v 16. minuti prodrl v kazenski prostor domačih in z natančnim strelom na drugo vratnico premagal vratarja Adriána za 1:0. Müllerjev rekord iz leta 1972 je presegel manj kot deset minut kasneje, ko je po podaji s peto Andrésa Inieste zadel na identično lokacijo za svoj 86. gol leta 2012.

Poleg 74 zadetkov za Barcelono je Messi zabil še 12 golov v dresu Argentine. Zgodovinski večer Barceloninega čudeženga dečka je vsaj malce pokvaril Cesc Fàbregas, ki ga je s poškodbo mišice že v prvem polčasu zamenjal povratnik Alexis Sánchez.

Valdés po čudežu (in neumnosti) rešil izenačenje

Neprepoznavni Betis, ki je pred kratkim na domačem igrišču premagal tudi Real Madrid, se je v igro vrnil v 39. minuti, ko je šele 18-letni rezervist Álvaro Vadillo našel Rubéna Castra, ki je sam pred vratarjem Víctorjem Valdésom znižal na 1:2.

Pred zadetkom Betisa je sodniška trojka neupravičeno ustavila akcijo, po kateri bi Messi verjetno prišel pred vrata domačih in imel priložnost že za svoj tretji gol. Valdés je takoj po začetku drugega polčasa čudežno ubranil poskus Salve Seville, potem ko mu je žoga ušla iz rok na golovi črti, Sevilla pa je ni uspel spraviti v mrežo.

Barcelona je drugi del tekme sicer začela brez kapetana Carlesa Puyola, ki ga je zamenjal Javier Mascherano. Po kotu v 70. minuti je Valdés že drugič čudežno preživel nalet domačih, ko se je po kotu Beñata Etxebarrie zatresla njegova vratnica, katalonski čuvaj mreže pa je žogo ustavil na golovi črti.

Od okvirja do okvirja

Pedru Rodríguezu se je v 77. minuti ponudila priložnost, da bi dokončno pokončal upe domačih, a je po pobegu obrambi Betisa streljal točno v vratarja. Na drugi strani je Betis še naprej nizal nevarne akcije, po eni takšnih pa je Alejandro Pozuelo deset minut pred koncem še četrtič v nedeljski noči zatresel okvir vrat Barçe.

Tresel se je tudi okvir Betisovega gola, ko je Adrián v 82. minuti tja odbil volej Messija, Jordi Alba pa je odbitek iz neposredne bližine poslal še v prečko. Barcelona je zdržala tudi zaključni nalet izjemnega domačega moštva, ki je kljub porazu skupaj s Katalonci dobilo stoječe ovacije zbranih navijačev v belo-zelenem.

Özil pognal Real iz minusa v plus

Real Madrid je na gostovanju pri Valladolidu dvakrat na tekmi lovil zaostanek, odločujoči zadetek pa je prispeval Mesut Özil, ki je že v zaključku prvega polčasa poskrbel, da so se galaktiki v slačičnico odpravili s poravnanim izidom.

real madrid mesut özil | Avtor: Reuters Reuters
Prvi udarec so domači nogometaši prizadejali že v 7. minuti, ko je predložek Patricka Everta ustvaril pravo zmedo v kazenskem prostoru Madrida, ki jo je z neposredne bližine s pridom izkoristil Manucho. Varovanci Joséja Mourinha so nemudoma odgovorili preko Karima Benzemaja. Po napaki Omarja Ramosa je Francoza našel José Callejón, Benzema pa je rezultat poravnal na 1:1.

Domači niso popuščali in v 22. minuti še drugič prestrašili vse podpornike belega baleta. Tudi tokrat je bil natančen Manucho, reprezentat Angole pa je Ikerja Casillasa premagal z glavo. Galaktiki so še pred sodniškim piskom uspeli ponovno izenačiti. V kazenski prostor je žogo poslal Benzema, domačega vratarja pa je premagal Özil.

Ramosu neupravičeno razveljavili gol za 3:2

V 65. minuti se je mreža Valladolida zatresla še tretjič, glavni akter je bil Sergio Ramos. Gol Španca pa ni obveljal, saj je bil Ramos domnevno v prepovedanem položaju. Sedem minut kasneje pa so Madridčani vendarle strli žilavega nasprotnika.

Prosti strel z roba kazenskega prostora je priigral Benzema, natančno pa je v zgornji kot meril Özil in prvič na tekmi Real popeljal v vodstvo. Ramos bi lahko v zaključku povišal na 4:2, vendar je njegov strel Daniel Hernández ubranil.

Neverjetni Falcao zabil pet golov Deporju

Kolumbijski napadalec Radamel Falcao je s kar petimi zadetki poskrbel za zmago Atlética Madrida proti zadnji ekipi lige Deportivu La Coruñi. Falcao je z neverjetno predstavo postal prvi nogometaš po Fernandu Morientesu (za Real Madrid leta 2002 proti Las Palmasu), ki je na eni ligaški tekmi zabil pet golov. Tovrsten dosežek (še) ni uspel niti Messiju niti Cristianu Ronaldu.

Rekord vseh časov v španski ligi sicer drži legendarni napadalec Barcelone László Kubala. Madžarski ostrostrelec je leta 1952 zabil sedem zadetkov. Falcao, poznan tudi kot "El Tigre", naj bi bil v zimskem prestopnem roku spet zelo vroč izvozni artikel s stadiona Vicente Calderón, zdaj pa je na 15 tekmah zabil že 16 zadetkov. Atlético pred mestnimi rivali Realom spet vodi za pet točk.

Španska liga, 15. kolo:

Valladolid : Real Madrid 2:3 (2:2)
Manucho (7, 22); Benzema (12), Özil (45, 72)

Real Sociedad : Getafe 1:1 (0:0)
Martínez (90); Lafita (86)

Málaga : Granada 4:0 (2:0)
Joaquin (27), Saviola (33), Camacho (75), Cruz (86)

Osasuna : Valencia 0:1 (0:0)
Soldado (56)

Levante : Mallorca 4:0 (1:0)
Martins (43), Navarro (49), García (55), Iborra (58)

Athletic Bilbao : Celta de Vigo 1:0 (1:0)
Aduriz (33)

Atlético Madrid : Deportivo La Coruña 6:0 (3:0)
Diego Costa (23), Falcao (28, 42, 64/11-m, 68, 71)

Real Betis : Barcelona 1:2 (1:2)
Rubén Castro (39); Messi (16, 25)

Rayo Vallecano : Zaragoza 0:2 (0:1)
Zuculini (21), Apoño (60)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.