Šport > Nogomet
26 ogledov

Real ostaja kralj Madrida; Barça ponižala Baske

barcelona athletic bilbao messi iniesta alba Pedro
1/21
Reuters
Barcelona je na Camp Nouu v klasičnem obračunu gostila bilbajski Athletic, na katerem je zanesljivo slavila, takoj zatem pa se je začel "El Madrilenho", ki ga je zasluženo dobil Real. Getafe je presenetljivo ugnal Málago doma, Valencia pa je na Mestalli "pokasirala" kar pet golov proti Sociedadu in to je bilo usodno za njenega trenerja ...

Že pred madridskim derbijem je José Mourinho izpolnil obljubo in dobre pol ure pred tekmo prišel na Santiagu Bernabéu in poslušal žvižge na svoj račun.

Po previdnem začetku in polpriložnosti Atlético Madrida je v 16. minuti Real Madrid dobil prosti strel malce z leve strani, iz oddaljenosti okrog 23 metrov. Izvedel ga je Cristiano Ronaldo in žogo zadel popolno, jo spravil preko živega zidu in v mrežo Thibauta Courtoisa za 1:0!

Igra v prvem polčasu je bila, vsaj za standard, ki ga dosegata madridska kluba, precej raztrgana in priložnosti ni bilo veliko. Domači so bili malce nevarnejši, gledalci na Bernabeuu pa so bili tokrat stoodstotno na strani "Los Blancos", žvižgov ni bilo slišati.

Po golu Özila vsega konec

Drugi polčas se je začel tako, kot se je prvi končal - z živčno igro na obeh straneh, veliko lepih potez nismo videli, zato pa toliko več borbenosti in taktične discipline. V 53. minuti sta dobro kombinirala Cristiano in Mesut Özil, strel Portugalca pa je zletel precej mimo gola "atletov".

V 66. minuti so domači izvedli hiter prehod v napad, žogo je imel v nogah Ronaldo, ki se je sprva zapletel, nato pa žogo le poslal na drugo stran kazenskega prostora, kjer je bil povsem sam Özil, ki je imel čas, da si žogo zaustavi, nato pa jo je z močnim polvolejem med nogami gostujočega vratarja spravil v mrežo za 2:0!

Ronaldo jezen po zapravljenih priložnostih

Devet minut kasneje je Atlético storil prekršek povsem na robu 16-metrskega prostora nad Karimom Benzemajem, zalet je zopet vzel Cristiano in z močnim udarcem stresel prečko. Le dve minuti kasneje pa še en "trademark" protinapad Reala, Özil je z izredno dobro uravnoteženo podajo pred golom našel Cristiana, ki je sprožil iz prve in zadel bližnjo vratnico.

Do konca so domači mirno ohranjali prednost, nekaj trenutkov na zelenici pa je dobil tudi mladi Jose Rodriguez. Atletico Reala ni premagal že 24 tekem, zadnja zmaga "atletov" se je zgodila oktobra 1999, na Bernabeuu je bilo 1:3. Zanimivo, da je v tisti sezoni Real nato osvojil evropski naslov, Atletico pa je izpadel v Segundo.

barcelona athletic bilbao messi iniesta alba Pedro | Avtor: Reuters Reuters

Barcelona kot Marko Milić - razred zase

Barcelona je bilbajski Athletic napadla od prve minute in ko je Gerrard Pique v 22. minuti "razdevičil" mrežo Baskov po kotu in odbiti žogi, nato pa je tri minute kasneje po lepi globinski podaji Leo Messi dosegel že svoj 83. gol v letu 2012, je bilo vprašanje zmagovalca rešeno. Nato je prav ob koncu polčasa zabil še Brazilec Adriano, Cesc Fabregas pa je v 57. minuti še povišal prednost.

Athletic je v 66. minuti znižal na 1:4 prek Ibaija Gomeza, ki je izkoristil "zaspanost" Adriana v zadnji liniji in se izognil "offside" zanki ter mirno poslal žogo mimo Victorja Valdesa. Katalonci so povsem nadzorovali tekmo od vsega začetka in le tri minute zatem so še enkrat pokazali, s kakšno lahkoto dosegajo zadetke. Obramba Baskov, ki so povsem izgubili željo po pravi borbi, je dopustila dolgo akcijo v svojem kazenskem prostoru, preigraval je Pedro, nato pa je do žoge spet prišel "La Pulga", si jo namestil na svojo slabšo (če lahko pri Messiju sploh govorimo o "slabši" nogi) desnico in zabil v daljši kot gola Gorke Iraizoza za 5:1 in svoj 84. gol leta.

Sociedad "odpihnil" Pellegrina

Valencia je ob koncu prvega polčasa ostala brez Jonasa, ki je bil izključen, to pa so gostje iz San Sebastiana dobro izkoristili in v drugem polčasu zabili kar štiri gole. Poraz z 2:5 proti Sociedadu je bil usoden za trenerja netopirjev Mauricia Pellegrina. Valencia je trenutno na 12. mestu v španski prvi ligi, na 14 tekmah je doživela kar šest porazov.

Pellegrino, ki je bil prvič v vlogi glavnega trenerja, je Valencio vodil od junija, ko je zamenjal Unaija Emeryja. Slednji je ta teden izgubil službo pri moskovskem Spartaku, tako da ni izključeno, da se bo hitro vrnil na Mestallo.

Španska liga, 14. kolo:

Osasuna : Rayo Vallecano 1:0 (1:0)
Sola (5)

Getafe : Málaga 1:0 (0:0)
Lopo (57)
RK: Castro (90/Getafe)

Valencia : Real Sociedad 2:5 (1:1)
Soldado (2, 73); De la Bella (44), Mikel (57), Ifran (64), Agirretxe (83), Vela (90/11m)
RK: Jonas (41/Valencia)

Barcelona : Athletic Bilbao 5:1 (2:0)
Pique (22), Messi (25, 69), Adriano (45), Fabregas (57); Gomez (66)

Real Madrid : Atlético Madrid 2:0 (0:0)
Cristiano Ronaldo (16), Özil (66)

Granada : Espanyol 0:0

Deportivo La Coruña : Real Betis 2:3 (0:1)
Riki (56, 60); Rubén Castro (38, 55), Campbell (76)

Celta de Vigo : Levante 1:1 (1:0)
De Lucas (37); Salvador (90)

Mallorca : Real Zaragoza 1:1 (0:1)
Víctor (85); Postiga (16) 
RK: Loovens (13/Zaragoza)
Víctor (Mallorca) je v 16. minuti zapravil enajstmetrovko.

Ponedeljek ob 21.30:
Sevilla - Valladolid

Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 08:52 02.december 2012.

    Realovi veljaki vam bi znali povedat, da tekma ni bila težka, je pa bila zato tolko bolj draga!!!Boge balerine!!!!!!!