Šport > Nogomet
365 ogledov

Domžale od 0:2 do 2:3, poražena tudi Olimpija

Nk Olimpija Twitter NK Olimpija
Nogometaši Domžal so v uvodnem krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Muro s 3:2 (1:2), Olimpija je izgubila v gosteh pri Kopru z 1:2 (0:0).

V osrednjem obračunu uvodnega kroga nove sezone državnega prvenstva so se branilci naslova podali na vselej vročo Bonifiko. Na koncu so se po boljši predstavi v drugem polčasu prve zmage veselili Koprčani.

Joao Henriques, strateg gostov, ki so se sredo tedna prebili v drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov, je pred nadaljevanjem nastopov na dveh frontah dodobra premešal začetno enajsterico. Kljub temu so imeli v prvem delu premoč gostje, a brez prave nevarnosti. Saar Fadida je nevarneje poskusil v 22. minuti, a je Jan Koprivec žogo odbil v kot.

V drugem delu prvega polčasa je Koper vzpostavil ravnotežje in bil tudi nevaren. Vratarja Matevža Vidovška je najbolj ogrožal Nik Omladič, a je žogo po njegovih dveh strelih vratar Olimpije ukrotil.

Olimpija je imela prek Ivana Posavca pet minut pred koncem polčasa še eno lepo priložnosti, vendar je po njegovem diagonalnem strelu z desne žoga zletela tik ob vratnici.

Nadaljevanje je sprva postreglo s pritiskom gostov, toda tudi iz nekaj zaporednih kotov prave priložnosti ni bilo. Precej bolje pa je nato prekinitev izkoristil Koper. V 59. minuti je Omladič iz kota natančno podal, pred vrati pa je neodločenost Vidovška in obrambe s strelom z glavo izkoristil Nardin Mulahusejnović.

Po prejetem zadetku so gostje v igro poslali tudi Svita Sešlarja in Timija Maxa Elšnika, a ni pomagalo. Ljubljančani so imeli jalovo terensko premoč, domači pa bi po protinapadu Timotheja Nkade v 75. minuti celo lahko povišali prednost.

Olimpiji tudi v zadnji četrtini tekme ni uspelo sestaviti konkretnejše akcije, domači pa so piko na i postavili v 88. minuti. Nkada je krenil v podoben prodor kot dobrih deset minut prej, a ga je bolje končal, saj je žoga tudi zaradi posredovanja Marcela Ratnika spremenila smer in končala za hrbtom Vidovška.

Olimpijo je ta gol le prebudil in na začetku sodnikovega dodatka je Sešlar z glavo znižal na 1:2, vendar je nato gostom zmanjkalo časa za morebitno izenačenje.

Velik preobrat Domžal

Domžalčani so v začetku tega tedna doživeli hud spodrsljaj na mednarodni sceni in se po skupnem porazu proti malteškemu Balzanu poslovili od konferenčne lige že v prvem kvalifikacijskem krogu. Na uvodnem obračunu v Prvi ligi Telemach v sezoni 2023/24 so se svojim privržencem nekoliko oddolžili za hitro slovo od Evrope in po zaostanku z 0:2 na koncu na Fazaneriji zmagali s 3:2.

V Prekmurju so si po uvodnem tipanju prvo priložnost priigrali domači nogometaši. V osmi minuti je Amadej Maroša sprožil močan strel z 18 metrov, z dobrim posredovanjem pa se je izkazal domžalski vratar Gašper Tratnik.

Le tri minute kasneje so gostitelji izpeljali novo akcijo in jo tudi kronali z golom. Po podaji Maroše z desne strani je Dardan Shabanhaxhaj z natančnim in močnim strelom z glavo premagal nemočnega Tratnika.

V 14. minuti so prvič nevarno zagrozili Domžalčani, po prodoru Danijela Šturma z desne strani je Edin Julardžija slabo zadel žogo in velika priložnost je šla po zlu.

Izbranci domačega trenerja Dejana Grabića so v 24. minuti povedli z 2:0. Po močnem pritisku na zadnjo domžalsko vrsto je Emir Saitoski žogo s petih metrov pospravil v mrežo in podvojil prednost.

Domžalčani so po drugem prejetem golu nekoliko lažje zadihali v 30. minuti. Po kotu z leve strani je žoga prišla do Julardžije, ki je z roba kazenskega prostora z močnim in natančnim strelom premagal domačega vratarja Klemena Mihelaka ter znižal zaostanek na 1:2.

NK Domžale | Avtor: Twitter Twitter

V začetku druge polovice tekme je igra potekala med obema kazenskima prostoroma, Sobočani in Domžalčani pa si niso priigrali nobene resne priložnosti. Nekaj so temu pripomogli močni nalivi in nekoliko daljši premor sredi polčasa, ko so zaradi teme morali prižgati žaromete na Fazaneriji.

V zadnjem delu dvoboja so bili aktivnejši Domžalčani, prvo resno priložnost pa so si priigrali Sobočani v 78. minuti. Maroša se je znašel v idealni priložnosti, njegov strel pa je bravurozno ubranil Tratnik. Gostje so takoj izpeljali bliskovit nasprotni napad, po ostri podaji Šturma z leve strani pa je rezervist Gašper Černe, ki je v igro vstopil tri minute pred tem, iz neposredne bližine izenačil na 2:2.

V devetminutnem sodnikovem podaljšku so izbranci gostujočega trenerja Simona Rožmana osvojili vse tri točke. Po ostrem predložku z leve strani bržkone najboljšega posameznika na tekmi Šturma je domači vratar Mihelak naredil grobo napako in po nerodnem posredovanju žogo spravil v lastno mrežo.

Novinec v ligi poražen

Bravo in v minuli sezoni zmagovalec druge lige Rogaška sta se prvič v zgodovini pomerila v prvoligaški konkurenci, Ljubljančani pa so nadaljevali tradicijo zmag na medsebojnih tekmah iz druge lige. Tokrat so slavili z 2:0. Pot do uspeha so si utrli že na začetku, po vodstvu v prvi minuti pa brez posebnih težav nadzorovali potek tekme, ki ni imela veliko priložnosti.

Rogaška se je po dolgih letih vrnila v domačo elitno konkurenco, že po 24 sekundah pa prejela zadetek. Luka Štor se je po podaji Matije Kavčiča pretihotapil za obrambo, stekel proti vratarju, ko pa ga je dohitel branilec, ne sicer posebej prepričljivo streljal, a je žoga vratarju Viceju Baždariću med nogama ušla v mrežo.

V 11. minuti so imeli Šiškarji še eno lepo priložnost, Matej Poplatnik je lepo akcijo dobro zaključil, vendar mu je veselje preprečila prečka. Gostje, ki so sicer prevzeli pobudo na igrišču, so si prvo priložnost pripravili v 25. minuti, ko je Žan Benedičič poskušal s peto premagati vratarja, toda tega ni storil posebej spretno. Do konca polčasa so s streli zagrozili še Benedičič, Nejc Gradišar ter Antonio Majcenić, a se vratar Matija Orbanić ni pustil premagati.

Benedičič je s strelom od daleč poskušal tudi v 53. minuti, tako kot v prvem polčasu ni bil natančen. Deset minut pozneje se pred vrati ni najbolje znašel Poplatnik, ki pa je v 72. minuti vendarle prišel do zadetka, potem ko je z glavo izkoristil predložek Kavčiča, ki je bil tako asistent pri obeh golih Brava.

Do konca tekme so imeli gostje terensko premoč, tudi nekaj polpriložnosti, izid pa se ni spremenil.

Prva liga Telemach, 1. krog:

Bravo : Rogaška  2:0 (1:0)
Štor 1., Poplatnik 72.

Mura : Domžale  2:3 (2:1)
Shabanhaxhaj 11., Saitoski 24.; Julardžija 30., Černe 78., Mihelak 94./ag

Koper : Olimpija  2:1 (0:0)
Mulahusejnović 58., Nkada 88.; Sešlar 91.

Nedelja:
Kalcer Radomlje - Maribor
Aluminij - Celje

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.