Šport > Nogomet
31 ogledov

Druga tekma, drugi pokal in prvenec Cesca

Barcelona Napoli pokal Joan Gamper
1/16
Reuters
Kapetan Arsenala Francesc Fàbregas se je v svoj matični klub Barcelono vrnil, da bi osvajal lovorike. Njegov načrt zaenkrat uspeva, saj je po španskem superpokalu v ponedeljek zvečer dvignil še lokalni pokal Joana Gamperja, poleg tega pa zabil še svoj prvi gol za člansko ekipo Barçe. Na tradicionalni tekmi na Camp Nouu je bil tokratni gost Napoli, ki razen nekaj prebliskov ni imel odgovora na katalonski "showtime" (5:0).

Nesojeni klub Tima Matavža bo letos po dolgem času igral v Ligi prvakov, kako daleč je Napoli od evropske elite pa je fantom izpod Vezuva brezčutno demonstrirala aktualna prvakinja FC Barcelona, ki jim je na tradicionalni prijateljski tekmi za pokal Joana Gamperja na domačem Camp Nouu namenila petardo (5:0). Za trofejo, posvečeno enemu izmed ustanoviteljev kluba Hansu (Joanu) Gamperju, je premierni zadetek za novi klub zabil Francesc Fàbregas, svoje deleže pa so dodali še Seydou Keita, Pedro Rodríguez in, uganili ste, Lionel Messi z dvema goloma, kar je izvrstna reklama za petkovo tekmo evropskega superpokala proti Portu.

Malo je manjkalo, pa bi zelenico na Camp Nouu namesto Napolija oral kar Udinese s Samirjem Handanovićem na čelu, toda obljubljena prijateljska tekma proti Barceloni (kot del prestopa Alexisa Sáncheza) bo morala, tudi zaradi sredine tekme z Arsenalom, počakati vsaj do naslednje sezone. Belo-črne je v katalonskem svetišču zastopal le Gökhan Inler, ki se je iz Vidma k sinjemodrim preselil pred začetkom sezone, na Camp Nouu pa je začel tekmo.

Neobičajna postava Barçe s štirimi vezisti (Cesc, Thiago, Andrés Iniesta in Seydou Keita) je imela skupaj s štoperskim dvojcem Andreu Fontás-Gerard Piqué na začetku kar nekaj težav z gosti izpod Vezuva. Edinson Cavani je po podaji Mareka Hamšika že po desetih minutah zabil neverjeten zadetek s škarjicami, a je bil Slovak v trenutku oddaje žoge v prepovedanem položaju in gol je bil razveljavljen. Katalonskemu golu je grozil tudi Ezequiel Lavezzi, do prihoda Sáncheza eden glavnih kandidatov za dres Barcelone, toda José Manuel Pinto se ni pustil presenetiti.

Lokalni junak Fàbregas je sredi polčasa ostal povsem sam pred vratarjem Morganom De Sanctisom, toda zaključil katastrofalno, svojo napako pa je Cesc popravil že nekaj napadov kasneje, ko je v prazno mrežo zaključil izjemen prodor Adriana za svoj prvi gol v članskem moštvu. Katalonci so povsem zagospodarili na igrišču in Iniesta je z žogo čez zadnjo vrsto našel samega Keitaja, ki je v svojem slogu zaključil z glavo za 2:0, David Villa pa je zapravil dve izjemni priložnosti za povišanje vodstva.

Samo čudež oziroma trije streli v okvir vrat v treh minutah drugega polčasa so rešili goste pred večjim zaostankom, ki pa ob vstopu Lionela Messija in ostalih članov prve postave ni mogel ostati na le dveh zadetkih. Messi je s fantastičnim prostim strelom pretegnil De Scantisa in stresel prečko, Pedro Rodríguez pa je žogo pospravil v mrežo. Ni minilo več kot pet minut, ko je bila tretja ekipa Italije spet povsem izigrana - Pedro je v sredini našel Messija za velikih 4:0. Do konca tekme je bil čas še za klasično "manito", ko je Messi pobegnil branilcem po podaji Erica Abidala in z levico neubranljivo zaključil v daljši kot De Scantisa.

Vrhunci tekme Barcelona - Napoli (vir: YouTube)

Pokal Joana Gamperja, Camp Nou:

FC Barcelona : Napoli 5:0 (2:0)
Fàbregas (26), Keita (31), Pedro (62), Messi (66, 77)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.