Šport > Nogomet
582 ogledov

O prvi lovoriki odločale enajstmetrovke

Manchester City evropski superpokal Twitter Veselje nogometašev Manchester Cityja.
V Pireju je bila odigrana tekma za uvodno evropsko lovoriko sezone med Manchester Cityjem in Sevillo.

Na stadionu Georgios Karaiskakis je zmagovalec lanske Lige prvakov Manchester City po streljanju enajstmetrovk premagal zmagovalko Lige Evropa Sevillo (2:1).

Španci so po prvem polčasu vodili z golom Youssefa En-Nesyrija, podal mu je Marcos Acuña. Angleži so izenačili z zadetkom Cola Palmerja po predložku Rodrija. Oba strelca sta zabila z glavo. Odločilno enajstmetrovko je v peti seriji zgrešil Nemanja Gudelj.

Man City je v prvem poskusu osvojil evropski superpokal, medtem ko je Sevilla v sedmem poskusu že šestič ostala praznih rok.

City, ki je 40. klub v evropskem superpokalu in sedmi angleški po Liverpoolu, Chelseaju, Manchester Unitedu, Nottingham Forestu, Aston Villi in Arsenalu, je prvič igral evropski superpokal in ga osvojil v prvem poskusu. Sevilla ga je igrala že sedmič, pri čemer ostaja pri enem naslovu, leta 2006 je s 3:0 ugnala Barcelono. Zadnjih šest superpokalov, vključno z današnjim, je izgubila.

Prva lepša priložnost na dvoboju je pripadla sinje modrim in Nathanu Akeju, a je njegov poskus z glavo zaustavil Yassine Bounou. V uvodu obračuna so bili Španci proti na papirju favoriziranim angleškim tekmecem povsem enakovredni. Angleži so nato počasi le začeli prevzemati pobudo, a so Andaluzijci še naprej nudili odpor.

Prav Španci pa so nato udarili prvi. V 25. minuti je po predložku Acuñe z leve strani igrišča En-Nesyri skočil najvišje pred vrati Cityja in Sevillo popeljal v vodstvo. Nato je tempo nekoliko padel, meščani pa so do konca prvega dela lovili izenačenje.

Youssef En-Nesyri | Avtor: Epa Epa

Drugega je Sevilla začela precej napadalno, En-Nesyri se je po podaji Lucasa Ocamposa sam znašel pred Edersonom, a je tokrat slabo zaključil in Brazilec je strel ubranil. Maročan je takoj za tem iz težkega položaja meril mimo, Joan Jordán pa je iz prostega strela nameril v dobro postavljenega Edersona.

Vseeno so bili meščani tisti, ki so imeli terensko premoč v drugem polčasu, to pa so po dobri uri igre kronali z izenačujočim zadetkom. Podobno kot v španski akciji iz prvega dela je po predložku Rodrija za 1:1 zadel Palmer. Že v naslednjem napadu bi lahko Sevilla znova povedla, toda Ederson je še enkrat več posredoval po strelu En-Nesyrija.

Tik ob koncu rednega dela sta imela za četo Pepa Guardiole priložnost še Ake in Kyle Walker, a ostalo je pri izidu 1:1, tekmo pa so odločile enajstmetrovke. V teh je v zadnji seriji Gudelj zadel prečko, medtem ko so bili pred njim zanesljivi vsi preostali izvajalci.

Sinje modri so ob 12-kilogramskem in 58 centimetrov visokem pokalu prejeli še pet milijonov evrov, Andaluzijci pa 3,8 milijona.

Evropski superpokal:

Manchester City - Sevilla 2:1* (1:1, 0:1)
Palmer 63.; En-Nesyri 25.

* - po streljanju enajstmetrovk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.