Šport > Nogomet
31 ogledov

Maribor še živi: prvo gostujoče slavje odpira vrata

Maribor Rubin Kazan Evropska liga Ljudski vrt Tavares Gregor Katič
Zgodovinska prva zmaga na gostujočih tekmah v Evropski ligi je nogometaše Maribora vrnila v igro za napredovanje iz skupine D. Vijoličasti so v Belgiji premagali Zulte-Waregem in skočili z dna lestvice (3:1).

Ante Šimundža je kot trener Maribora pred tremi tedni debitiral na tekmi z Wigan Athleticom, ob gostovanju v Bruggeju pri Zulte-Waregemu pa je v iskanju točk, ki bi še ohranile upe po uvrstitvi v izločilne boje Evropske lige, opravil tri spremembe v primerjavi s tekmo na Otoku.

Presenetljivo je obračun v zvezni vrsti začel mladi Matic Črnic, po spodbudnem začetku tekme pa je vijoličasti kapetan Marcos Tavares prvi ogrel dlani domačega vratarja s sicer ne preveč nevarnim strelom z roba kazenskega prostora.

Handanović ni imel nadzora

Na precej neravnem igrišču so gledalci videli malo kakovostnega nogometa, še manj pa so videli po pravcati dimni zavesi, ki se je začela v enajsti minuti viti iz sektorja s štajerskimi navijači. In ravno takrat so imeli domači na voljo prosti strel, po katerem je padel tudi vodilni zadetek. 

Brat slovitega Edena Hazarda in prav tako član Chelseaja, Thorgan Hazard, je poslal ostro žogo v dimno zaveso pred vrati Maribora, kjer je ni uspelo ujeti vratarju Jasminu Handanoviću. Slednji je nato z neodločnim posredovanjem (žoge ni prijel) dovolil strel Davyju De Fauwu, ki jo je pod njegovo roko brcnil v mariborsko mrežo, sodnik pa verjetno povsem pravilno ni zapiskal za prekršek, čeravno je Handanović kasneje zahteval zdravniško pomoč.

Črnic s prvencem obrnil tekmo

Maribor je nato nenadoma prišel do izenačujočega gola. 21-letni Črnic je na svoji prvi tekmi EL, ki jo je začel od prve minute (debitiral je že pred dvema letoma proti Birminghamu), zabil fantastičen premierni gol. V "svoji" 21. minuti je izkoristil poigravanje belgijskih branilcev, prestregel podajo Steva Colpaerta na robu kazenskega prostora in jo "iz prve" poslal mimo domačega vratarja za 1:1.

Izvrstno izveden protinapad Maribora bi v 26. minuti kmalu prinesel celo vodilni zadetek, a je strel Aleša Mertlja po lepi kombinaciji s Tavaresem in Martinom Milcem v zadnjem hipu blokiral eden izmed rdečih. Hazard je imel po napaki Mitje Vilerja na drugi strani v 32. minuti lepo priložnost za novo vodstvo domačih, toda z roba kazenskega prostora streljal preslabo.

Raketa z noge Mertlja ob vratnico

Popoln preobrat je pred šokiranimi domačimi navijači Mariborčanom uspel v 34. minuti, ko je reprezentant Mertelj zabil enega najlepših golov kariere. Najprej je Jean-Philippe Mendy kljub protestom uspel priboriti kot vijoličastim, po katerem je najvišje skakal Arghus, njegovo odbito žogo pa je z izjemnim volejem z roba kazenskega prostora ob vratnico za 2:1 poslal Mertelj.

Maribor Rubin Kazan Evropska liga Ljudski vrt Milec | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Udarec bi bil lahko še hujši dobrih pet minut pred odhodom na odmor, ko je predložek DejanaMezge iz kota za las mimo praznih vrat (zaplaval je vratar Sammy Bossut) poslal Mendy. Štajerci so mirno nadzirali potek srečanja vse do polčasa, ko je zadnji žvižg švicarskega sodnika Stephana Studerja v slačilnice poslal obe moštvi.

Mezga povišal na sanjskih 3:1

Iz slačilnice sta v postavi Belgijcev prišla kar dva nova nogometaša, trener Francky Dury je iz igre potegnil tudi prvega zvezdnika Hazarda, a lahko zgolj nemočno spremljal novo fantastično akcijo Štajercev za povišanje vodstva že po nekaj minutah nadaljevanja.

Tavares je z izvrstno povratno podajo v kazenskem prostoru našel Mezgo, ki je brez oklevanja natančno zatresel mrežo s pomočjo vratnice. Mendy je imel na nogi v 54. že strel za zgodovinsko prvo gostujočo zmago, a po novih miniaturah in podaji neustavljivega Mezge povsem zgrešil žogo pred vrati.

Milec pustil soigralce na cedilu

Tekma je nov preobrat dobila v 57. minuti, ko je Milec v vsega nekaj minutah dobil dva nepotrebna rumena kartona in moral po ostrem startu nad Habibom Habiboujem z igrišča. Šimundža je reagiral z menjavo Črnic-Goran Cvijanović. Deseterica vijoličastih bi kmalu takoj zadala smrtni udarec Belgijcem, a je Tavares po bliskovitem protinapadu (spet ga je potegnil Mezga) zadel le zunanji del mreže.

Blizu je bil s strelom v zgornji kot vrat v 66. minuti tudi Cvijanović, toda žoga je zletela preko gola. Belgijci so najlepšo priložnost za znižanje rezultata zapravili v 74. minuti, ko je po podaji iz kota z neposredne bližine na drugi vratnici zgrešil Karel D'Haene. Po podaji Habibouja je nenatančno z glavo meril še Idrissa Sylla, po seriji priložnosti domačih pa bi lahko na drugi strani znova zadel Mendy, ki pa je sam pred vratarjem z levico streljal točno v nogo domačega čuvaja mreže.

Lahko bi bilo več, a tudi manj

De Fauw bi lahko osem minut pred koncem rednega dela zadel še drugič v četrtkovem večeru, toda po slabem izbijanju štajerske obrambe po prostem strelu meril za las mimo nepremičnega Handanovića, Mendyja pa je na drugi strani z dolgim izletom izven svojega gola znova ustavil Bossut, ki je preprečil Francozov strel po dolgi žogi z mariborske polovice. 

Mariborčanom je na pomoč v drugi minuti sodnikovega podaljška znova priskočila tudi vratnica, tokrat tista Handanovićeva, ki je ustavila strel po pobegu rezervista Raphaëla Cacérèsa. Tri minute sodnikovega podaljška so se iztekle in "čaga" se je lahko za enim od obeh golov na stadionu Jana Breydela skupaj s celotnim mariborskim moštvom in okrog 200 navijači začela.

Maribor se je ob remiju Wigana in Rubina (1:1) na Otoku prebil na tretje mesto na lestvici, ki pred "povratno tekmo" z belgijskim moštvom v Ljudskem vrtu omogoča tudi morebitni naskok na eno od dveh mest, ki vodita v izločilne boje.

Evropska liga, skupinski del, 3. krog:

Skupina D

Zulte-Waregem : Maribor 1:3 (1:2)
De Fauw (12); Črnic (21), Mertelj (34), Mezga (49)
RK: Milec (57/Maribor)

Postavi:

Zulte-Waregem: Bossut; De Fauw, D'Haene, Colpaert, Duplus (od 46. Sylla); Kums, Malanda, Hazard (od 46. Cacérès), Conté (od 72. N'Diaye), Naessens; Habibou. Na klopi: Bruzzese; Formose, Godeau, Tarfi.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Viler; Filipović, Mertelj, Mezga (od 86. Moravac), Črnic (od 60. Cvijanović); Tavares (od 90. Dervišević), Mendy. Na klopi: Pridigar; Vuklišević, Mevlja, Fajić.

Sodnik: Stephan Studer (Švica).

Wigan Athletic : Rubin Kazan 1:1 (1:1)
Powell (40); Prudnikov (15)

Lestvica: 1. Rubin 7 točk, 2. Wigan 5, 3. Maribor 3, 4. Zulte-Waregem 1.

Komentarjev 3
  • Miran Polič 18:44 29.oktober 2013.

    bravo celje

  • slovenc 22:57 24.oktober 2013.

    mislim, da si bednik zdajle izpadel ti...

  • vico 17:32 24.oktober 2013.

    dejte pohorci v evropi pac nimate kej delat.bedniki