Šport > Nogomet
59 ogledov

FC Koper v novo prisilno poravnavo

Bonifika Koper Žurnal24 main
Potem ko je višje sodišče v Ljubljani tik pred koncem lanskega leta razveljavilo postopek prisilne poravnave nad nogometnim prvoligašem z Obale FC Koprom, je okrožno sodišče v Kopru danes klub znova poslalo v prisilno poravnavo. Tokrat jo je predlagal klub sam, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev do 1. marca.

Koprsko sodišče je FC Koper poslalo v postopek prisilne poravnave že 11. novembra lani, in sicer na zahtevo družbe MM Šport, ki ima skupaj s svojim direktorjem Milanom Mandarićem do njega za nekaj manj kot milijon evrov terjatev iz naslova kreditnih pogodb. Vendar mu je ljubljansko vrhovno sodišče po uspešni pritožbi dolžnika in enega od upnikov decembra lani zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Pred tem je ljubljansko vrhovno sodišče dvakrat ugodilo družbi MM Šport, ki je ugovarjala julija in nato še septembra lani uvedenemu postopku poenostavljene prisilne poravnave nad FC Koprom, saj ta ni uspel dokazati, da je mikro družba, kar je pogoj, da se tovrsten postopek nad njim sploh lahko začne.

Dolgov za skoraj štiri milijone

FC Koper ima za 3,81 milijona evrov dolgov. Klub je prezadolžen, je dolgoročno plačilno nesposoben in za več kot 60 dni zamuja s plačilom obveznosti. V likvidnostne probleme ga je pahnil način poslovanja v preteklih letih in s tem povezano zadolževanje, piše v načrtu finančnega prestrukturiranja.

Danes uvedeni postopek prisilne poravnave je predlagal FC Koper sam, vodil pa ga bo Matija Vičar. Upnike je sodišče pozvalo, naj terjatve prijavijo v mesecu dni. Nogometni klub, ki v prvi ligi tekmuje z imenom glavnega pokrovitelja Luke Koper, svojim upnikom ponuja zmanjšanje navadnih terjatev za 95,50 odstotka, poplačilo preostanka pa postopno v treh letih od pravnomočnosti potrjene prisilne poravnave.

Upniki s skupaj 3,7 milijona evrov navadnih terjatev lahko torej v treh letih pričakujejo poplačilo v višini 167.118 evrov. V to številko je všteto tudi nekaj manj kot 997.000 evrov Mandarićevega posojila, ki je zapadlo junija lani, zaradi česar so klubu tudi zablokirali račun.

Največji upnik koprskega kluba je sicer družba Swiss Sport Agency s sedežem na Maršalovih otokih, ki je v prvem postopku poenostavljene prisilne poravnave lani poleti prijavila terjatev v višini 2,12 milijona evrov. Račun v tej višini je FC Kopru izstavila za svetovanje, pogajanja in sklenitev pogodb s 15 nogometaši, ker pa je bil izstavljen šele nekaj dni pred vložitvijo zahteve za poenostavljeno prisilno poravnavo, so se pojavila ugibanja, ali ne gre le za navidezen dolg.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.