Šport > Nogomet
13 ogledov

"Fifa prodala SP. KATARstrofa!"

Znameniti Wembley bo napolnjen do zadnjega kotička. (Foto: Matej Podgoršek) Žurnal24 main
SP v Rusiji in Katarju ni veliko presečenje, a Angleži in Američani so upravičeno besni. Fifo pozivajo, naj razmisli o spremembi sistema glasovanje. Do Fife ostri tudi svetovni mediji. Bild: "Fifa prodala SP."
Zakaj je dala Fifa prednost Rusiji in Katarju? 1. Ker bodo vložili več milijard v infrastrukturo. 2. Ker želijo nogomet na novih tržiščih. 3. Ker jih angleški mediji javno obtožujejo korupcije.

Anglija in ZDA so po tem, ko so v četrtek hitro izpadle v boju za organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva 2018 in 2022, sprožile kampanjo, v kateri pozivajo Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), naj razmisli o svojih postopkih pri izbiranju prirediteljev enega največjih športnih dogodkov na svetu. Fifa je svetovno prvenstvo leta 2018 dodelila Rusiji, leta 2022 pa Katarju. Veliki poraženki pa sta dan potem sporočili, da nikoli več ne bosta kandidirali za organizacijo prvenstva, če se postopek izbora ne spremeni. Tako Anglija kot ZDA so prepričane, da so pripravile popolni kandidaturi, prvenstvo v eni od omenjenih držav pa bi bilo "tehnično brezhibno in dobičkonosno".

"Zelo boleče je, da ta dejstva sploh ne štejejo," je po porazu dejal Andy Anson, izvršni direktor angleške kandidature. Anson je Fifo pozval, naj predstavi transparenten in širši postopek odločanja, saj o prireditelju trenutno na tajnem glasovanju odloča 24 članov izvršnega odbora. Glavna težava takšnega načina je namreč podkupovanje, ki ga tudi pred letošnjim glasovanjem ni manjkalo. Anson je pri tem spomnil tudi na besede predsednika Fife Josepha Blatterja, ki je pred glasovanjem izjavil "ne pozabite na zlobo medijev" ter pri tem mislil predvsem na negativno poročanje britanskih medijev, ki so škandal napihnili in s tem posredno po Ansonovih besedah škodili angleški kandidaturi.

Fifa je prodala SP 2022 šejkom – KATARstrofa! Edina razlaga za to odločitev je, da je Fifa prodala prvenstvo. Ni druge razlage.
Bild
Medijski posmeh Fifi
Mediji po vseh svetu so se na izbiro Rusije in Katarja v večini odzvali negativno. "Fifa je prodala SP 2022 šejkom – KATARstrofa! Edina razlaga za to odločitev je, da je Fifa prodala prvenstvo. Ni druge razlage," je oster nemški Bild. Avstralski Brisbane Times piše s posmehom: "SP 2022 bo gostil Katar – mali emirat z malo prebivalci, malo športnega pedigreja in z reprezentanco na 113. mestom na Fifini lestvici." Podobno se sprašuje francoski Liberation: "Kako lahko majhna država brez športne tradicije organizira tako pomemben dogodek?" Britanski Daily Mail je neposreden: "SP je tekmovanje, ki je uničeno s korupcijo. Zato gre v skorumpirane države."

The Sun se je medtem spravil na BCC in njihovo oddajo Panorama: "Naši napori so bili zaman, potem ko je BBC javno razkril korupcijo v Fifi." Italijanska Gazetta je zapisala: "SP gre v Rusijo in Katar, pa čeprav so imeli najslabšo kandidaturo." Medtem je ameriškim medijem vseeno za razplet. "Ni razloga, da bi rekli, da si je ZDA zaslužila SP 2022, saj bi ga lahko organizirala že jutri, le črte na stadionih bi zarisala drugače," so zapisali v New York Timesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.