Šport > Nogomet
5 ogledov

Heynckes: "Barço poznam tako dobro kot Bayern"

Heynckes Bayern München Barcelona Liga prvakov polfinale
1/17
EPA
Prvi so z novinarsko konferenco pred torkovo polfinalno tekmo v Ligi prvakov opravili člani Bayerna. Na Allianz Areni sta poleg trenerja Juppa Heynckesa spregovorila Javi Martínez in Philipp Lahm. Predstavnik za odnose z javnostjo pri bavarskem klubu, Markus Hörwick, je še sporočil, da klub ne bo komentiral obtožb o utaji davkov predsednika Ulija Hoenessa.

"Kolikor vem, je (Lionel) Messi normalno treniral in bo igral od prve sekunde. Zelo jasno nam je, kako moramo igrati proti Barceloni. Res je, da je imel nekaj težav z mišico. Če je kaj več, pa ne vem. Predvidevam, da v soboto ni igral iz previdnost, ampak Barcelona ni le Messi, imajo tudi (Andrésa) Iniesto in številne druge. So izjemen kolektiv," se je najbolj vroče teme pred torkovo tekmo, stanju poškodbe prvega zvezdnika Lionela Messija, za začetek dotaknil Jupp Heynckes.

Nogometašem Barcelone je z napredovanjem v polfinale uspel zgodovinski uspeh, saj se šestkrat zapored v polfinale kakšnega evropskega tekmovanja ni uspelo uvrstiti še nobenemu moštvu. Tudi Bayern ne zaostaja veliko, v lanski sezoni je prav na domači Allianz Areni tragično izgubil proti Chelseaju šele v finalu, tokrat pa želijo Bavarci, ki so zadnji pokal z velikimi ušesi dvignili leta 2001, prav zares do konca.

Občuduje Guardiolo

"V zadnjih letih je Barcelona dominirala v mednarodnem nogometu in ima jasno igralno filozofijo. Oblikujejo se v La Masii, se mešajo in poznajo dolgo časa, to pa je njihova glavna lastnost," je nadaljeval Heynckes, ki je potrdil, da še naprej ne more računati na poškodovana Holgerja Badstuberja in Tonija Kroosa.

Pred tekmo bavarskega in katalonskega velikana je bilo veliko govora o tem, da bi se lahko Bayern po nasvete obrnil k svojemu bodočemu trenerju Josepu Guardioli, ki je z Barço navduševal v štirih sezonah, ko je z njo osvajal naslove kot po tekočem traku, nato pa klub zapustil ob koncu lanske sezone.

Martinez Bayern München Barcelona Liga prvakov polfinale | Avtor: EPA EPA
"Najprej bi rad povedal, da občudujem Guardiolo kot igralca in trenerja, in da imava zelo dober odnos. Ampak, ko so nemški mediji dejali, da moram poklicati Pepa, se mi je zdelo malce nespoštljivo, tudi do Pepa. Poznam Barço tako kot Bayern," je bil jasen Heynckes. "Kako bi v enem stavku opisal letošnjo rekordno sezono? Delo ekipe. Bayern igra najbolj moderen nogomet v svoji zgodovini."

Bayern igra najbolj moderno v svoji zgodovini

O govoru pred tekmo je nekdanji trener Reala Madrida povedal, da je najbolj pomembno to, da bo spontan, in da bo prepustil, da igralce bolj kot njegove besede navdahne ambient. Heynckes se mora ob suspendiranem Mariu Mandžukiću odločiti, kdo bo njegova "igla" v konici napada, skoraj zagotovo pa se bo odločil za nemškega reprezentanta Maria Gómeza.

"Dobro je, da imam dva napadalca res visoke kakovosti. Eden je najboljši tuji strelec v zgodovini Bundeslige, Gómez pa je bil najboljši nemški nogometaš, lani pa je zabil 12 golov. Lahko sem srečen. Govoril bom z njima in sprejel svojo odločitev," je še povedal Heynckes.

Že dolgo časa razmišlja o tej tekmi

"Igralci imajo od mojega naslova z Realom (leta 1998, op. a.) zdaj manj časa in prostora za razmišljanje, bolj je potrebno delati na tehniki in taktiki. Ekipa je bolj pomembna od posameznikov, vedno pa so igralci, ki delajo razliko. Barça ima Messija, ampak izstopa zaradi svoje ekipne igre."

Na sredini igrišča bo Bayernovo bitko z Barceloninimi vezisti bil njihov stari znanec in reprezentančni soigralec Javi Martínez. Nekdanji član Athletica Bilbaa še vedno čaka na svojo prvo zmago proti Kataloncem, s katerimi je izgubil tudi dva pokalna finala.

"Neverjetno je biti tukaj, v polfinalu Lige prvakov, proti španski ekipi. To so reči, ki te napolnijo z motivacijo. Igramo proti najboljši ekipi zadnjih let. Že dolgo časa mislim na to tekmo," je dejal Martínez, ki si ga je za časa treniranja Barcelone močno želel tudi Guardiola, a bosta moči naslednjo sezono vseeno združila šele v Münchnu.

Nič o Hoenessu

"Morali bomo igrati zvesto našemu stilu, tako, kot znamo. Znamo igrati na 'kontre', napadati, teči. Skušali bomo priti do zmage s posestjo, ampak vemo, da bomo v nekaterih trenutkih morali tudi trpeti. Že dvakrat sem se pomeril z Barcelono v finalu, ampak smolo imaš samo proti najboljšim. Zdaj sem v novem klubu in imamo veliko željo, da jih premagamo, jaz sem z njimi enkrat le remiziral. Zdaj je čas, da jih tudi premagam. S Xavijem še nisva govorila, bova pa po tekmi," je še dodal Martínez.

Predstavnik za odnose z javnostjo pri Bayernu, Markus Hörwick, je na novinarski konferenci oznanil, da klub ne bo komentiral preiskave utaje davkov predsednika Ulija Hoenessa, čigar švicarski bančni račun zadnje dni polni časopisne stolpce v Nemčiji. Hoeness se sicer namerava boriti pred "ekscesi v nekaterih medijskih poročilih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.