Šport > Nogomet
13 ogledov

"Huligani Italiji naredili uslugo"

Tekma med Italijo in Srbijo je bila zaradi neredov odpovedana. Odločitev o usodi Žurnal24 main
Po divjanju srbskih huliganov v Italiji smo govorili z novinarjem Blica Žikico Babovićem, ki za divjanje huliganov obsoja slabo sodstvo v Srbiji, orlom pa ne pripisuje možnosti v kvalifikacijah.

Torkovo divjanje srbskih huliganov v Genovi pred in med odpadlo nogometno tekmo kvalifikacij za EP 2010 med Italijo in Srbijo bo še dolgo burilo duhove. Srbiji grozi celo izključitev! Preberite si intervju z srbskim novinarjem iz športne redakcije Blica Žikico Babovićem.

Kakšni so današnji odzivi v Srbiji na včerajšnje razgrajanje huliganov?
Danes so se že odzvali na ministrstvu za notranje zadeve in huliganom napovedali vojno. To so do sedaj napovedali že neštetokrat, pa se še nič konkretnega ni zgodilo. Mislim, da tudi zdaj iz tega ne bo nič. Huligane ponavadi hitro polovijo, vendar pa zaradi slabe učinkovitosti sodstva in majhnih kazni ti kmalu pristanejo na svobodi.

Kaj je v ozadju? Gre morda še za nadaljevanje izgredov iz Beograda ob Paradi ponosa ali kaj drugega?
Zagotovo. Nihče ne želi tega povezati, vendar pa se je huliganstvo le preselilo iz Beograda v Genovo. Vse skupaj je bilo natančno načrtovano. Tu je preveč naključij, da bi šlo le za navaden navijaški incident.

Se že govori, kakšna kazen čaka Srbijo?
Zagotovo bo kazen stroga. Disciplinski pravilnik Uefe je zelo širok in predvideva kazni od igranja domačih tekem pred praznimi tribunami, odvzema točk, do denarne kazni in celo izključitve iz tekmovanja. To ni prvič, da bi naši navijači razgrajali, zato bo kazen verjetno zelo stroga.

Najbolj realno je, da se tekma registrira s 3:0 v korist Italije, Srbsko nogometno zvezo pa kaznuje z denarno kaznijo zaradi zažiga albanske zastave, verjetno pa bomo nekaj tekem odigrali pred praznimi tribunami.
Žikica Babović, športni novinar Blica

Naši viri iz Srbije omenjajo celo, da gre za veliko verjetnost, da Srbijo izključijo, podobno kot Partizan pred nekaj leti. Verjamete v to?
V disciplinskem pravilniku je tudi ta možnost. Vseeno ne verjamem, da bi se to lahko zgodilo. Najbolj realno je, da se tekma registrira s 3:0 v korist Italije, Srbsko nogometno zvezo pa kaznuje z denarno kaznijo zaradi zažiga albanske zastave, verjetno pa bomo nekaj tekem odigrali pred praznimi tribunami.

Mislite, da bi lahko Italijani preprečili incidente?
Zagotovo. Tudi oni bodo morali biti kaznovani, če ne zaradi drugega, zaradi slabe organizacije. Verjetno bodo morali odgovarjati zato, da so gledalci s seboj na stadion prinesli bakle in nevarne predmete.

Kaj bo s srbskimi nogometaši? Nekateri so bili v solzah, vratar Vladimir Stojković pa je bil po grožnjah na avtobusu v takem šoku, da ni želel stopiti v vrata.
Z nogometaši nismo govorili. Do njih je nemogoče priti, vsi so odklonili dajanje izjav. Glede na pozna nogometna leta Dejana Stankovića bi lahko on bil tisti, ki bi zaključil reprezentančno kariero. Včeraj je jokal, odšel je celo v slačilnico Italijanov in se jim opravičeval. Mislim, da se bo že čez nekaj dni situacija umirila. Naslednjo tekmo igramo šele spomladi, verjetno pred praznimi tribunami, zato mislim, da se ne bo nihče odrekel srbskemu dresu. Pošteno povedano, pa so naši nogometaši že navajeni na take stvari.

Huligani so Italiji pravzaprav naredili veliko uslugo, če bo tekma brez boja registrirana s 3:0 v njihovo korist. Se strinjate?

Seveda. Ne samo Italijanom, ampak tudi Slovencem. Če bomo igrali pred praznimi tribunami, potem ne vem, kakšne so naše možnosti, da naredimo kakšen odmeven rezultat.

Italijani niso prepričljivi. Ne vem, če bi si kdo upal podpisati, da se bodo sprehodili do prvega mesta.
Žikica Babović, športni novinar Blica

Kakšne možnosti pripisujete po tem šoku Srbiji v nadaljevanju kvalifikacij?
Vse bo odvisno od kazni, ki nas čaka. Teoretično še imamo možnosti. Če bo tekma registrirana s 3:0, potem bomo imeli po štirih tekmah le štiri točke, za nameček pa na koncu igramo s Slovenijo in Italijo, potem so možnosti slabe. Ni pa nemogoče.

Menite, da si je Italija z morebitnimi tremi točkami že zagotovila prvo mesto v skupini?
Ne, daleč od tega. Italijani niso prepričljivi. Ne vem, če bi si kdo upal podpisati, da se bodo sprehodili do prvega mesta. Glede na to, da vedno igrajo podobno in so ponavadi prvi v skupini, pa imajo lepe možnosti, da se neposredno uvrstijo na EP.

Kakšne možnosti pripisujete Sloveniji?
Slovence sem videl, ko so gostovali v Beogradu. Po videnem je ekipa izkušena, ima kakovost in kljub porazu na začetku dobre rezultate. Uspeli so nadoknaditi izgubljeno. Menim, da se lahko kosate tudi z Italijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.