Šport > Nogomet
19 ogledov

Italija tretje mesto zadela na loteriji, Buffon spet junak

navijači Urugvaj Italija pokal konfederacij Salvador tekma za tretje mesto
1/23
Reuters
Italijani so na pokalu konfederacij drugič zapored izvajali enajstmetrovke, varovanci Cesareja Prandellija pa so imeli tokrat več sreče kot v polfinalu. Azzurri so na tekmi za tretje mesto po treh obrambah Gianluigija Buffona premagali Urugvaj (5:4).

Italijanski selektor Cesare Prandelli je za slovo od Brazilije, kamor se bo Italija ob najverjetnejši uvrstitvi na svetovno prvenstvo spet vrnila naslednje leto, proti Urugvaju na tekmi za tretje mesto ponudil priložnost nekaterim, ki jih na uverturi za mundial ni preveč pogosto pošiljal v ogenj.

Tekmo z južnoameriškimi prvaki so začeli branilec Davide Astori, soigralec Reneja Krhina pri Bologni Alessandro Diamanti in mladi zvezdnik Milana Stephan El Shaarawy, na klopi pa je obsedel maestro sredine igrišča Andrea Pirlo.

Po živahnih prvih minutah tekme, v katerih je gibljivi napad Urugvaja povzročal kar nekaj preglavic Italijanom, so slednji prvi resneje zapretili, ko je prosti strel Diamantija za las mimo vrat preusmeril Giorgio Chiellini, na drugi strani pa je Gianluigi Buffon zadržal prosti strel Diega Forlána.

Diamant Diamantija za vodstvo Azzurrov

Eden številnih Urugvajcev z izkušnjami iz italijanske Serie A, nekdanji vratar Lazia Fernando Muslera, je moral biti na mestu v 16. minuti, ko je po podaji s strani do strela sredi kazenskega prostora prišel aktualni član rimskega prvoligaša Antonio Candreva, ki pa je udaril preslabo.

Prav nič slabega pa ni bilo pri poskusu Diamantija s prostega strela, s katerim je specialist za tovrstne priložnosti v 24. minuti poskrbel za vodstvo Italije. Diamanti je z desne strani z levico poslal žogo prek Muslere v stičišče vratnice in prečke, žogo pa je za potrditev zadetka na golovi črti v mrežo poslal Astori.

Pri določitvi strelca je prvič v zgodovini velikih tekmovanj na pomoč priskočila tudi nova tehnologija, ki nadzira golovo črto. Računalniška animacija je namreč pokazala, da žoga po odboju od vratnice in glave Muslere še ni s celim obsegom prečkala golove črte, zato so zadetek upravičeno pripisali branilcu Cagliarija.

Čudežni Buffon dvakrat ustavil Forlána

Urugvajci so odgovorili slabih osem minut kasneje, ko je po prostem strelu z glavo zadel Edinson Cavani, a so alžirski sodniki zadetek upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Kljub pritisku Južnoameričanov je bil zadetku še najbližje El Shaarawy, čigar strel je po napaki Martína Cáceresa pred golovo črto izbil Diego Godín.

El Shaarawy Diamanti Urugvaj Italija Salvador tekma za tretje mesto pokal konfed | Avtor: EPA EPA
Po nerodnem posredovanju Chiellinija so Urugvajci v 40. minuti glasno zahtevali najstrožjo kazen za nenamerno igro z roko, a jih alžirski sodnik ni uslišal. Dogajanje v precej nezanimivem drugem polčasu je z izenačujočim zadetkom poživil Cavani, ki je po izgubljeni žogi strelca Astorija na sredini igrišča rutinirano zatresel mrežo Buffona s strelom na daljšo vratnico.

Buffon je z dvema izvrstnima obrambama v 70. minuti preprečil vodstvo Urugvajcev, ko je strel Forlána po prodoru v kazenski prostor najprej ubranil z roko, nato pa "popravek" rekorderja sinjemodrih refleksno ustavil še z nogo.

Perli Diamantija z "diamantom" odgovoril Cavani

El Shaarawy je v eni redkih akcij priboril prosti strel svojemu moštvu z ugodnega položaja, ker pa je bil Pirlo še vedno na klopi, je k žogi spet stopil Diamanti in znova dokazal, da je povsem primerna zamenjava − italijanski dolgolasec je s svojo levico proti vratom Muslere znova poslal pravi Diamant, ki je tokrat končal direktno v urugvajski mreži za novo vodstvo.

To pa ni trajalo dolgo, saj je Cavani po vsega petih minutah vrnil udarec z novim izvrstno izvedenim prostim strelom, ki je z okrog 25 metrov poletel pod prečko Buffona. Kapetan Azzurrov se je žoge sicer dotaknil, a ni zmogel preprečiti še drugega izenačujočega gola člana Napolija. Obe ekipi sta se zadovoljili z remijem in po 90 minutah je bil čas za podaljšek, po izvajanju enajstmetrovk v polfinalu s Španijo že drugi zaporedni za Italijane.

V prvem delu podaljšane igre je nevarnih akcij kronično primanjkovalo, so pa Urugvajci spet zahtevali kar dve najstrožji kazni − najprej po startu Alberta Aquilanija, ki je iznajdljivo med nogama izbil žogo Godínu, nato pa v stoti minuti še po odrivanju Chiellinija, ob katerem je hitro padel Luis Suárez.

Buffon trikrat v pravo smer

Italijani so v 110. minuti ostali brez izključenega Riccarda Montoliva, potem ko je vezist AC Milana po prekršku nad Suárezom dobil drugi rumeni karton in moral z igrišča. Urugvajci so nekajkrat nevarno poskusili od daleč, ki pa so večinoma leteli mimo gola, strel Walterja Gargana pa je Buffon odbil. Finalisti zadnjega evropskega prvenstva so zdržali za enajstmetrovke.

Urugvajci so začeli katastrofalno − že prvi strel Forlána, ki je zgrešil že na tekmi polfinala proti Braziliji, je Buffon ubranil. Muslera je po zanesljivih strelih Aquilanija in El Shaarawyja nato prebral Mattio De Sciglia, a je takoj zatem tudi Buffon ustavil klubskega soigralca Martína Cáceresa.

Gargano je moral po zadetku Emanueleja Giaccherinija nujno zadeti, a je Buffon še tretjič ubranil strel z bele točke in se s soigralci veselil Pirovega tretjega mesta.

Pokal konfederacij, tekma za tretje mesto (Salvador, Arena Fonte Nova):

Urugvaj : Italija 2:2* (0:1) /2:3/
Cavani (58, 78); Astori (24), Diamanti (73)
* - po enajstmetrovkah

Enajstmetrovke

1. serija: Forlán (zgrešil)/Aquilani (zadel)
2. serija: Cavani (zadel)/El Shaarawy (zadel)
3. serija: Suárez (zadel)/De Sciglio (zgrešil)
4. serija: Cáceres (zgrešil)/Giaccherini (zadel)
5. serija: Gargano (zgrešil)

Postavi

Urugvaj: Muslera; M. Pereira (od 81. A. Pereira), Lugano, Godín, Cáceres; Rodríguez (od 56. González), Gargano, Arévalo Ríos (od 106. Pérez); Suárez, Cavani, Forlán. Na klopi: Castillo, Silva; Aguirregaray, Coates, Scotti, Eguren, Hernández, Lodeiro, Ramírez.

Italija: Buffon; Maggio, Astori, Chiellini, De Sciglio; Candreva, De Rossi (od 70. Aquilani), Montolivo; Diamanti (od 82. Giaccherini), Gilardino, El Shaarawy. Na klopi: Marchetti, Sirigu; Bonucci, Cerci, Giovinco, Barzagli, Pirlo, Marchisio.

Sodnik: Džamel Hajmudi (Alžirija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.