Šport > Nogomet
23 ogledov

Italijani čakajo na kazen za Genovo

Srbski kapetan Dejan Stanković je pokazal svoja čustva in se po tekmi opravičeva Žurnal24 main
Italijanska nogometna zveza pričakuje kazen Evropske nogometne zveze (Uefa) zaradi incidentov na kvalifikacijski tekmi proti Srbiji. "Brez dvoma bomo kaznovani tudi mi," priznavajo.
Ponovitev tekme, po možnosti še pred praznimi tribunami, bi bila najlepše darilo za srbsko federacijo, ki želi izločiti neresnične informacije.
Antonello Valentini

Čeprav so za prekinitev kvalifikacijske tekme med Italijo in Srbijo poskrbeli gostujoči navijači, bodo za incidente zaradi slabe organizacije po vsej verjetnosti kaznovani tudi domačini. Spomnimo: torkova tekma v Genovi je bila po šestih minutah odpovedana, po tem ko so srbski navijači na igrišče in med gledalce zmetali nekaj bakel. Italijanska nogometna zveza kritizira policijo:

"Nobenega dvoma ni, da bo tudi Italija odgovarjala za posledice," je povedal direktor italijanske nogometne zveze Antonello Valentini. "Uefa je prosila za srečanje s srbsko zvezo. Za zdaj nas niso prosili še za nič." Srbska delegacija naj bi se prav danes (v ponedeljek) srečala z Uefinimi predstavniki, morebitne sankcije pa bo objavil disciplinski komite 28. oktobra.

Srbi hočejo tekmo ponoviti kljub napovedim, da bo tekma po vsej verjetnosti registrirana z zmago za Italijo (3:0). Kazen čaka tudi Italijane, ki so celo izjavili, da niso vedeli za tveganje, ko gre za srbske navijače. Kam so Italijanom ušla leta huliganskih pohodov po republikah bivše Jugoslavije in po Evropi, pa bo ostala večna skrivnost. Kot kaže, so ostala nekje na dnu Genovskega zaliva.

"Ponovitev tekme, po možnosti še pred praznimi tribunami, bi bila najlepše darilo za srbsko federacijo, ki želi izločiti neresnične informacije," je še dodal Valentini. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kdo je "naročil" huligane?
Srbski preiskovalni organi preiskujejo sum, da so bili izgredi huliganov naročeni in celo plačani s strani organiziranih kriminalnih združb. Krožijo tudi imena domnevnih naročnikov, eden od njih naj bi bil blizu Šarićevemu klanu. Beograjski Blic v spletni izdaji, sklicujoč se na neimenovane vire pri preiskovalcih, navaja povezave beograjskega podzemlja z navijaškimi skupinami, ki so bile odgovorne za nasilni razbijaški pohod po Genovi.

Obstaja sum, da je tudi domnevni nogometni menedžer, ki je po poreklu iz Črne gore in je blizu Darku Šariću, prav tako financiral omenjeno skupino huliganov.
Neimenovani vir za Blic

"Preiskava o tem, kdo je plačal skupini približno 60 huliganov, da prekinejo tekmo Italija – Srbija v Genovi, je pripeljala do imena Dejana Stojanovića - Keke. Obstaja sum, da je tudi domnevni nogometni menedžer, ki je po poreklu iz Črne gore in je blizu Darku Šariću, prav tako financiral omenjeno skupino huliganov," je povedal neimenovani vir pri preiskavi za Blic.

Gre za starega znanca srbske policije. Stojanovića so leta 2001 označili za vodjo kriminalnega klana v Novem Beogradu, povezovali pa so ga tudi z nekaterimi umori oktobra 2006, vpleten pa naj bi bil tudi v prekupčevanje z mamili ter v sumljive posle pri preprodajanju nogometašev, ko so se milijonski zaslužki stekali na zasebne račune. Njegovo ime se povezuje s sporno prodajo srbskega vratarja Vladimirja Stojkovića, ki je bil tarča napada huliganov v Genovi. Nekateri od obračunov nasprotnih navijaških skupin v Srbiji so, nadaljuje pisanje Blic, pravzaprav izbruhnili prav zaradi različnih interesnih sfer v športu. Za njim so v Srbiji izgubili vse sledi. Začasno zatočišče si je poiskal v Črni gori, trenutno pa naj bi bil nekje v Južni Ameriki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.