Šport > Nogomet
38 ogledov

Ivanović v 93. minuti sesul sanje Benfice

amsterdam arena benfica chelsea evropska liga finale
1/43
Reuters
Branislav Ivanović je v 93. minuti s strelom z glavo Chelseaju zagotovil zmago v finalu Evropske lige proti Benfici (2:1). Portugalci so bili boljši tekmec, toda na koncu so doživeli še sedmi zaporedni poraz v finalih evropskih pokalov. Londončani so lanskemu naslovu v Ligi prvakov tako dodali še eno lovoriko.

S to zmago je Chelsea postal prva ekipa, ki je eno leto po zmagi v Ligi prvakov slavila še v Evropski ligi.

Benfica, ki je v soboto proti Portu utrpela podoben poraz, ki jo bo najbrž stal državnega naslova, je tako v štirih dneh preživela še en šok, kar so najbolj nazorno pokazali solza polni obrazi navijačev Orlov na amsterdamski Areni. Lizbončani so izgubili že svoj sedmi zaporedni evropski finale, na mednarodno "kanto" pa čakajo že vse od leta 1962, ko so slavili prav v prestolnici Nizozemske. Tokrat bi si Portugalci zaslužili kaj več kot zgolj nesrečen poraz, a to je pač nogomet.

Benfica začela silovito

Prvi, resda sramežljiv poizkus, je pripadel Benfici. André Almeida je z desne strani poslal visok predložek v kazenski prostor, tam je z glavo streljal Óscar Cardozo, Paragvajec pa je meril čez gol. Gol Chelseaja je bil spet malce ogrožen le minuto kasneje, toda Peter Čech ni imel dela, čeprav obramba Londončanov ni reagirala dobro. 

Bolj vroče je bilo v 11. minuti, ko je po levi strani v kazenski prostor Angležev prodrl Melgarejo, podal do Cardoza, njegov udarec so blokirali branilci Modrih, do žoge je prišel Salvio, tudi njegov strel pa je končal v bloku. Le minuto kasneje so Orli izvedli še eno kombinatorno akcijo, zaključil jo je Nicolas Gaitán, meril je precej čez gol. Tri minute kasneje je bila Benfica zopet nevarna, toda kar trije nogometaši iz Lizbone so zgrešili žogo z oddaljenosti le nekaj metrov.

Prvi resen strel Londončanov smo videli v 27. minuti, toda Oscar je meril točno v Arturja, ki ni imel težav z ukrotitvijo žoge. Benfica je bila še naprej bolj aktivna in nevarna, v 34. minuti je bil spet v akciji Melgarejo, spet je do strela na vrhu kazenskega prostora prišel Gaitán, Argentinčev strel z zunanjo rotacijo je ponovno zletel čez vrata.

cardozo benfica chelsea evropska liga finale | Avtor: Reuters Reuters
V 38. minuti je prvič v središče pozornosti prišel nadomestni kapetan Chelseaja Frank Lampard, njegov projektil z okrog 20 metrov oddaljenosti je Artur stežka odbil, saj je imelo okroglo usnje nepredvidljivo rotacijo. V zadnjih minutah rednega dela smo edino razburjenje videli povsem ob koncu, takrat je namreč Ezequiel Garay podrl Fernanda Torresa za rumeni karton, David Luiz pa je prosti strel poslal na tribuno. Prvi del se je tako končal brez golov, precej boljši vtis pa so pustili Portugalci, ki so imeli žogo tudi precej več v svoji posesti.  

Tako je bilo okroglo usnje v nogah Benfice kar 62 odstotkov igralnega časa, iz te posesti se je izcimilo osem strelov, medtem ko je moštvo iz zahodnega Londona trikrat poskusilo premagati Arturja. A Chelsea je podobno zgodbo doživel že v lanskem finalu Lige prvakov v Münchnu ...

Cardozo izničil vodilni gol Torresa

Drugi polčas se je začel po podobnem scenariju kot prvi. Benfica je oblegala kazenski prostor Londončanov, vrh pritiska pa je bila 50. minuta, ko je visok predložek Almeide z glavo v mrežo pospravil Cardozo, toda sodniki so signalizirali prepovedani položaj, vse skupaj je bilo zelo tesno, a vendarle je bil Paragvajec malce prehiter.

Nato je do sape prišel tudi Chelsea, a do konkretnega zaključka Blues niso prišli. Na drugi strani je v 59. minuti do strela z glavo iz bližine prišel Salvio, Čech je žogo ujel, nato pa jo hitro vrgel proti sredini igrišča, tam jo je podaljšal Juan Mata, Torres je prehitel Luisãa in prišel iz oči z Arturjem, ga preigral in žogo poslal v mrežo za vodstvo Londončanov.

Nekaj minut so bili Orli v šoku in Luisão je hitro dobil rumeni karton, Mata pa prosti strel iz ugodnega položaja, ki pa je končal v živem zidu. V 68. minuti je malce nesrečno, a nesporno, z roko v svojem kazenskem prostoru igral César Azpilicueta in Benfica je dobila najstrožjo kazen, zanesljivo jo je izvedel Cardozo. 

ivanović artur benfica chelsea evropska liga finale | Avtor: Reuters Reuters

Ivanović strl srca Benficinih navijačev

V 74. minuti se je še ena priložnost ponudila Torresu, El Niño je padel ob Luisãu, Björn Kuipers pa je le odmahnil z roko. Šest minut zatem je bil spet nevaren Cardozo, njegov polvolej je letel pod prečko, Čech je odbil čez okvir svojih vrat. Po posledičnem kotu bi bil kmalu zopet junak Cardozo, a je obramba Chelseaja še pravočasno razčistila. V 84. minuti je s prodorom poizkusil Ramires, odločno je posledoval Luisão.

V 88. minuti bi tekmo skoraj odločil Lampard, izjemen strel Angleža je končal v prečki Arturjevega gola. Nato se do 93. minute ni zgodilo nič posebnega, takrat je Chelsea dobil kot. Usodni kot za Orle.

Mata je podal na drugo vratnico, tam pa je najvišje skočil Branislav Ivanović in z glavo zadel daljši kot vrat Benfice. Povsem pa so bila srca portugalskih navijačev strta po zadnji akciji na srečanju, ko bi Cardozo skorajda prišel do strela z vsega petih metrov, toda branilci Modrih so še pravočasno reagirali in tako naslov za zmago v Evropski ligi potuje na Stamford Bridge.

Po letih suše v mednarodnih tekmovanjih se je Romanu Abramoviču enormni vložek le začel vračati s tistim, po čemer je bogati Rus najbolj hrepenel - z evropskimi lovorikami. Tudi španski strateg Rafael Benítez bo lahko odšel z zadovoljstvom, ki pa bi se utegnilo še povečati, če bodo Blues konec tedna ugnali še Everton in tako osvojili tretje mesto v Premier ligi in posledično direktno uvrstitev v Ligo prvakov. 

Evropska liga, finale:

Benfica : Chelsea 1:2 (0:0)
Cardozo (68/11m); Torres (59), Ivanović (93)

Benfica: Artur; Luisão, Garay (od 77. Jardel), André Almeida, Gaitán, Matić, Pérez, Óscar Cardozo, Salvio, Rodrigo (od 66. Lima), Melgarejo (od 66. John).
Klop: Paulo Lopes; Aimar, Urreta, André Gomes.
Trener: Jorge Jesus

Chelsea: Čech, Ivanović, Cole, David Luiz, Cahill, Azpilicueta, Ramires, Lampard, Oscar, Torres, Juan Mata. 
Klop: Turnbull, Ferreira, Aké, Mikel, Marin, Benayoun, Moses.
Trener: Rafael Benítez

Sodnik: Björn Kuipers

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice