Šport > Nogomet
14 ogledov

Mojstrovina Luiza za zmago v 94. minuti

(Basel - Chelsea) Victor Moses
1/32
EPA
Angleški Chelsea je na prvi polfinalni tekmi Evropske like premagal švicarski Basel (2:1). Modri so vodili večji del tekme, nato pa v 87. minuti prejeli zadetek z bele točke. V zadnji minuti sodnikovega podaljška je s prostega strela zadel David Luiz in postavil končnih 2:1. Fenerbahçe je z golom Egemena Korkmaza doma premagal Benfico (1:0).

Chelsea si je v zadnjih sekundah tekme priigral zmago v polfinalu Evropske lige proti švicarskemu Baslu (2:1). Povsem ob izteku sodnikovega podaljška, natančneje v 94. minuti, je s prostega strela zadel David Luiz in modrim priigral lepo prednost pred povratno tekmo na Stamford Bridgu. Brazilski nogometaš je nekaj sekund pred zadnjim sodniškim piskom poskrbel, da se Chelsea v London vrača z dvema zadetkoma v gosteh.

(Basel - Chelsea) | Avtor: EPA EPA
Gostje so mrežo prvič zatresli v 12. minuti, ko je po podaji s kota in posredovanju Branislava Ivanovića zadel Victor Moses. V četrti minuti drugega polčasa je bil Basel povsem blizu izenačenja, saj je Valentin Stocker že premagal Petra Čecha, njegova žoga pa je zadela prečko. Vratnica jo je nato zagodla še Fernandu Torresu, ki je uspel ukrotiti predložek Edena Hazarda, a ostal brez zadetka.

V 71. minuti je sledil velik udarec za Chelsea, saj si je Ashley Cole priigral rumeni karton, kar pomeni, da ne bo mogel zaigrati na povratni tekmi v Londonu. A pravi hladen tuš je šele prihajal. Tri minute pred koncem rednega dela je po prekršku nad Cesarjem Azipilicueto sodnik pokazal na belo točko, ki jo je v zadetek pretvoril Fabian Schar. Ko je že kazalo, da se bosta ekipi razšli z neodločenim izidom, pa je Chelsea v 94. minuti prišel do prostega strela - kljub protestom domačih - ki ga je nato mojstrsko izvedel David Luiz in Chelseaju zagotovil končno zmago.

Fenerbahçe mrežo ohranil nedotaknjeno

Carigrajčani so pred domačimi navijači prišli do prednosti pred povratno tekmo, na kateri pa zaradi kartonov ne bo igral pomemben člen ekipe Moussa Sow. Nocojšnji obračun pa je zaznamovalo tudi ogrodje gola, saj so ga predvsem domači pogosto tresli. Tudi ob zadetku je žoga najprej končala v vratnici, a se od nje le odbila v gol.

V Carigradu so navijači prvo veliko priložnost videli v 17. minuti, ko je Moussa Sow iz bližine zgrešil cilj. Minuto zatem je isti igralec zapravil novo obetavno akcijo, žoga je po njegovem strelu z glavo iz bližine zadela prečko. Po tem pa je igra izgubila ritem, veliko je bilo prekrškov in prostih strelov, konkretnih akcij je primanjkovalo. Tik pred koncem polčasa pa je Ola John v kazenskem prostoru napravil prekršek nad Gökhanom Gönülom. Najstrožjo kazen je izvedel Cristian, a je zadel vratnico, tako da je ostalo pri 0:0.

Okvir vrat se je zatresel tudi v 51. minuti, ko je spet zagrozil Fenerbahče prek Dirka Kuyta. Ogrodje gola je bilo za nogometaše ta večer očitno zelo privlačno, saj ga je v 54. minuti na drugi strani po strelu z roba kazenskega prostora zadel še Benficin - tokrat rezervist - Nicolas Gaitan. V 72. minuti pa so Turki unovčili bolj ofenzivno igro in povedli, potem ko je Egemen Korkmaz z glavo - in pomočjo vratnice - premagal Arturja. To je bila tudi zadnja bolj razburljiva akcija na tekmi.

Evropska liga, polfinale, prvi tekmi:

Basel : Chelsea 1:2 (0:1)
Schar (87): Moses (12), Luiz (94)

Postavi:
Basel:
Sommer; P Degen, Schar, Dragovic, Park; F Frei; Salah (od 78. Degen), Die (od 61. Diaz), Elneny (od 65. Zoua), Stocker; Streller.

Chelsea: Čech; Azpilicueta, Ivanovic, Terry, Cole; Ramires, Luiz; Moses, Lampard (od 80. Oscar), Hazard (od 71. Mata), Torres.

Fenerbahçe : Benfica 1:0 (0:0)
Korkmaz (72)

Postavi:
Fenerbahçe:
Demirel; Gonul, Yobo, Korkmaz, Ziegler, Meireles (od 64. Ucan), Topal, Kuyt, Baroni (od 86. Sahin), Sow (od 87. Krasic), Webo.

Benfica: Artur Moraes; Maxi Pereira, Jardel, Garay, Melgarejo, Gomes (od 81. Martins), Aimar (od 46. Gaitan), Matic, John (od 64. Rodrigo), Cardozo, Salvio.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.