Šport > Nogomet
22 ogledov

Katanec: "Mi nismo Brazilija"

sport 22.01.13, Srecko Katanec, NZS, tk, nogomet, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Slovenski selektor Srečko Katanec je imel pred petkovo tekmo z Islandijo še zadnjo novinarsko konferenco. Ni želel razkriti svojih kart glede postave in osnovne postavitve naše reprezentance, je pa povedal nekaj pohvalnih besed o tekmecih in pozval navijače k čim večji podpori.

Slovenski selektor Srečko Katanec je najprej podal splošno oceno priprav na prihajajočo kvalifikacijsko tekmo z Islandijo na ljubljanskih Stožicah. "Fantje so med pripravami na tekmo delali dobro, zavzeto. Kar lahko obljubim je to, da bodo fantje dali od sebe sto odstotkov, tako so tudi delali na treningih. Imeli smo nekaj manjših problemčkov, toda pripravljeni smo. Vemo, kakšna tekma nas čaka in kakšen nasprotnik. Lepo bi bilo, da tekmo zaključimo s tremi točkami in tako ostanemo v igri za SP," je uvodoma povedal Katanec.

Nato je selektor nekaj minut odgovarjal na vprašanja sedme sile in čeprav ni hotel razkriti podrobnosti glede postave in osnovne postavitve slovenske izbrane vrste, je bila na tapeti cela vrsta tem.

O lažjih poškodbah Birse in Jokića...

Glede poškodbe Valterja Birse je tako, da bomo videli po današnjem (četrtkovem, op. p.) treningu kako bo, potem pa se bom sam odločil, kako naprej. Jokić pa je v redu.

O pritisku pred tekmo ...

Jaz imam vedno pritisk, vedno sem pozitivno nervozen, ker želim zmagati. To je peta tekma v kvalifikacijah, bomo videli, kaj se bo dogajalo na naslednjih. Točke potrebujemo tako mi, kot tudi Islandci. Je pa bil pritisk v teh kvalifikacijah ustvarjen že od prve tekme. Mi nismo takšna reprezentanca, da z lahkoto prenašamo pritisk. Nismo Brazilija, da bi imeli 30, 40 igralcev v najmočnejših ligah Sam sem bil na igrišču in izkušnje so me naučile, da je pod pritiskom lahko hitro kaj zelo zelo narobe, če nisi na takšnem nivoju, da to zdržiš. Jaz želim videti le to, da bodo fantje odigrali to, kar smo se dogovorili. Da bodo razorali Stožice, pa naj jih potem popravijo. Vedo, da jih čaka težek nasprotnik. Če bomo naredili vse to, pa rezultata ne bo, potem si nimajo kaj očitati. Nikoli nisem prišel v slačilnico in rekel, da je zmaga nujna. Sami veste, kakšna igra je nogomet. Nujno pa je, da se obnašajo profesionalno, da so z glavami v tekmi in da garajo v dresu z državnim grbom. To je osnova.

O individualnih napakah ...

Pri nas se preveč pozornosti namenja napakam, saj se te dogajajo tudi na najvišjem nivoju. Vsi ste gledali tekmo Barcelona - Milan. Kaj je delala obramba Barcelone pri priložnosti Nianga? Na pamet izbita žoga s petih metrov, pa gre nekdo sam v gol. To se ne dogaja 15-letnim fantom, pa se je to zgodilo Barceloni. Pač (Niang, op. p) ni zadel in na koncu je bilo 4:0.

O Islandiji ...

Islandcev se ne bojim, jih pa spoštujem. Pričakujem agresivno tekmo. Oni tako igrajo. Vse njihove tekme, ki sem jih gledal, so začeli agresivno s štirimi igralci, ki so pritiskali visoko na nasprotnika, še dva zadnja vezna pa se veliko dodajata. Mi moramo biti pametni. Tako kot začenjajo tekme, ne morejo igrati vseh devetdeset minut in to moramo potem mi izkoristiti. Je pa seveda vsaka ekipa nevarna, ko je agresivna.

srečko katanec slovenska nogometna reprezentanca trening stožice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
O spremembah v primeru poraza ...

Ne razmišljam o tem, kaj bo, če zmagamo ali izgubimo. Nimamo takega kadra, da bi koga potem postavili na stranski tir. Ne vem, zakaj se je nekatere igralce pri nas razglasilo za stare pri 32-ih, 33-ih letih, pa poglejte Eiðurja Guðjohnsena, ki še vedno pomaga s klopi, pa mi nismo imeli ravno veliko igralcev njegovega kova.

O sistemu igranja ...

Boste jutri videli, kakšen sistem bomo igrali. Sistem ni bistven, važen je pristop, agresivnost. Najboljši sistem je, da napadaš s čim večjim številom igralcev in se braniš s čim večjim številom igralcev.

O Milivoju Novakoviću ...

"Mile" dela profesionalno, njegov pristop je optimalen, čeprav je imel nekaj nevšečnosti z zobom. Po mojem mnenju je škoda, da ga že prej ni bilo zraven.

O prvi postavi ...

Boste videli, kdo bo začel. Če nekdo ne začne od prve minute, ne pomeni, da z glavo ni v tekmi. Morda bo kdo bolj koristen v zadnjih petih, desetih, petnajstih minutah, pol ure.

O primerjavi z "zlato" generacijo

Ne želim delati primerjav z nogometaši iz mojega prvega mandata. Tisti fantje so bili rojeni in vzgajani v drugih časih, v drugačnem nogometu in tudi v tujino se je prišlo težje, kot se je danes.Lažje je delati s starejšim igralcem, ki ne igra, kot pa z mladim nogometašem, ki ne igra.

O občinstvu na Stožicah ...

Normalno, da bi mi vsi radi, da bi bil poln stadion in da bi bilo občinstvo čim bolj pozitivno naravnano. Če pa bo stadion poln, pa se bo že ob prvi napaki slišal nek negativen odmev, ki ga bodo začutili igralci na zelenici, pa to ne bo v redu. Bog ne daj, da potem še dobiš gol ... Ljudje delajo prevelik poudarek na napakah. Tudi na vrhunskih tekmah se dogajajo napake, pa jih ne opaziš, saj je vzdušje drugačno.

O poteku tekme z Islandci ...

Jutri bo težka tekma, težko se bo igralo, predvidljivo bo, to "sigurno". Včasih lahko nasprotnika nadvladaš z večjo posestjo in kvaliteto, a verjemite mi, da jutri tega ne bo. Če bomo imeli podporo, da bomo popravili napake, potem bo to dobro. Ne delam nekega "bavbava" iz Islandcev, so pa dobra ekipa.

Cvijanović: "Obrambni igralci puščajo precej prostora"

goran cvijanović slovenska nogometna reprezentanca trening stožice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Misli je pred tekmo z otočani strnil tudi vezist Maribora Goran Cvijanović. "Pogledali smo si posnetke Islandije, videli smo, kje so dobri in kje slabi, tako da bomo slabosti poskušali izkoristiti. Če bomo prebili njihovo napadalno linijo, bomo imeli veliko prostora. Pomembno bo nekako priti skozi igro do njihovih obrambnih igralcev, ki puščajo kar nekaj prostora," je kvaliteto nasprotnika komentiral "Cvijo".

"Upam, da bodo prišli igrat nogomet. Predvidevam, da ne bodo šli odprto igrat z nami. Bomo pa videli. Mi bomo pripravljeni na vse. Osredotočeni bomo samo na sebe in poskušali bomo osvojiti to zmago, ki bi zelo veliko pomenila. Dobro moramo začeti,"
je preprost načrt za zmago razkril Goričan.

"Sicer pa so me fantje dobro sprejeli, vzdušje je super. Če mi bo selektor dal priložnost, jo bom izkoristil,"
je zaključil Cvijanović.

Komentarjev 2
  • kurt 21:50 22.marec 2013.

    Res nismo Brazilija, še Vatikan nismo,menda bi nas še oni premagali..

  • d 20:26 21.marec 2013.

    katanec legenda !