Šport > Nogomet
14 ogledov

Katanec: "Ne kalkuliram – zmagati moramo!"

Slovenija Norveška kvalifikacije za SP 2014 Katanec Anže Petkovšek
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec se je zmagovito vrnil v Ljudski vrt in ob četrti zaporedni zmagi v kvalifikacijah dobil ovacije gledalcev. Tudi zgodovinska zmaga nad Norveško pa Slovenije ni približala mundialu.

"Zaslužena zmaga, čestitke fantom," je na novinarski konferenci po tekmi dejal Srečko Katanec. "Čestitke vsem, ki so bili na stadionu. To je to, zelo kratko, jutri je nov dan, regeneracija, v torek je druga tekma, tako da … Fantje so danes dejansko odigrali po nekih zakonitostih nogometne igre, predvsem pol ure prvega polčasa je bilo zelo dobro, žoga nam je šla hitro, držali smo se neke razdalje, 'tajming' je bil pravi, saj ste videli … Še enkrat jim čestitke in gremo naprej."

Katanec je po odhodu v reprezentančni pokoj leta 1994, ko je Slovenija prav na njegovi prvi in zadnji uradni tekmi za novo državo v Ljudskem vrtu nesrečno remizirala proti Italiji (1:1), stadion pod Kalvarijo zapustil kot zmagovalec. Kljub prepričljivi zmagi je opozoril na prostor za izboljšanje, ki ga njegovi varovanci pred koncem kvalifikacij še imajo.

Po odličnih 30 minutah padec igre. Ja, pride tako. Malce je tudi utrujenost, seveda, polčas traja 45 minut. Tako da energije takrat malce ni več, potem je potrebno imeti nekaj sreče, malce bolj pametno stati in biti agresiven na določenem delu igrišča, kar mi nismo bili. Rad bi videl, da to še popravimo, a nič ne de – odigrali smo dobro.

O tem, kako obdobje dobre igre raztegniti. Poglejte vse ekipe imajo to, jaz nočem biti preveč kritičen do tega … Če gledate najboljše, ne igrajo vsi po 45 minut. Ampak nekaj moramo popraviti, tako kot vse najboljše ekipe na svetu, ne vem, denimo Italijani, Brazilci, tudi oni se vrnejo. Ampak v tej fazi, ko se vrnejo, morajo biti kljub temu agresivni in se obnašati ravno tako, kot če napadajo zgoraj visoko. To so neke stvari, ki jih moramo popraviti, ampak saj pravim – vsi imajo težave, moraš ga dati in težiti k temu, da daš gol ali dva. Ob polčasu smo želeli doseči tretji gol, ker bi bilo hitro narobe, če bi ga dobili pri 2:0. Potem se vnese neka negotovost v ekipo in je lahko takoj narobe, to pa sem doživel že na lastni koži pri 3:0. Imaš kar malce v podzavesti, da se to spet ne bi zgodilo, ampak kljub temu pravim, da so lahko te fantje še vedno boljši, sigurno. Poznam jih dobro in tudi v fizičnem smislu so lahko boljši, ampak v takšni situaciji, v kakršni smo, saj veste kakšni. Ko ne igrajo veliko v klubih, tudi nekateri fantje, ki so danes igrali, nimajo razvitih določenih sposobnosti za 90 minut. Ampak iz tega potegnemo maksimum in moramo biti zadovoljni. Če danes ne bi bil zadovoljen, potem si pa nor.

Spremljanje dogajanja s tekme Islandije na klopi. Ne, ne, ne … Resnično me sploh ne zanima, verjemite mi. Osredotočam se na tekmo, ki jo mi igramo. Želimo se na vsaki tekmi obnašati pozitivno, fantje dajo vedno sto odstotkov in samo to je bistvo. Zdaj, če bo Islandija še tam premagala Norveško … Poglejte, sploh ne kalkuliram. Zavedajmo se, da imamo izredno težko tekmo proti Švici, ki je pa na papirju seveda tudi po igralcih in temu, kako stojijo točkovno, so absolutno najboljša ekipa v skupini. Vemo, da imajo igralce, vemo, kje "špilajo", zato počasi … Resnično niti enkrat nisem imel v podzavesti, da lovimo Brazilijo na silo. Gremo iz tekme v tekmo pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Če mi uspemo premagati Švico in če Islandija uspe premagati Norveško, potem čestitke Islandiji. Meni bo žal, ampak sigurno bi si Islandija to na nek način tudi zaslužila, ker je premagala nas. Švici so tam tudi vzeli "piko" in tudi te rezultati Islandije niso slučajni, imajo kvaliteto, tudi Islandija ima kvaliteto. Če ste me že vprašali zanje – mi jih velikokrat podcenjujemo. Oni imajo tudi teh pet, šest igralcev, ki igrajo na vrhunskem nivoju iz tedna v teden, česar mi mogoče nimamo. Ne mogoče, ampak sigurno jih nimamo.

Milivoje Novaković junak tekme. Normalno, verjetno da je res igralec tekme, če je dal tri … (smeh) To je dobra ugotovitev. (smeh) Jaz bom zadovoljen, če bo dal Švici enega, pa da ga mi ne dobimo in bo tudi v redu.

Želel je atmosfero, se je Ljudski vrt izkazal? Zahvaljujem se in fantje tudi. Energija je, ni kaj, pozitivno od začetka. Jaz upam, da bo tako tudi na tekmah, ki prihajajo, ko mogoče ne bo tako pozitivno, ko tudi igra ne bo taka. Jaz bi si želel, da bo tako, ker fantje to potrebujejo ne glede na to, kaj se bo zgodilo tam v Švici. "Špilalo" se bo naprej, bodo slabše tekme in v tistem trenutku seveda potrebuješ podporo, je pa tudi na fantih, da tribuno vzpodbudijo. Danes je bil en "miks", že na začetku je bilo v redu, potem pa sta ta gola vse skupaj še malce podžgala, tako da je bilo dejansko lepo za gledati.

Kevin Kampl nekoč novi Zlatko Zahović. Kevin je zelo specifičen, tako da pustimo času čas. Jaz, ki ga spremljam mnogo bolj od vas, bi si gotovo želel, da ga ne bodo "skurli". Samo to bi si želel, tudi danes je igral tekmo tako kot jo je, "svaka čast". Igra mogoče z eno nogo in pol, zdaj kaj pa bo … Kevin je zdaj odigral ne vem katero tekmo za reprezentanco, sedmo, tako da pustimo, potrebuje še kilometrov, ima pa kvalitete, ki nam izredno pomagajo. O tem sem že govoril – je povezovalen, poveže nas, motivira svojo okolico, nočem pa predvidevati, kaj se bo z njim dogajalo v prihodnosti. Kvalitete pa ima, sigurno.

Načrt pred Švico. Jutri se dobro regeneriramo, potem imajo fantje "frej". Potem pa, poglejte – potem pa analiza, en trening, enega bomo naredili in se skušali kar najbolje pripraviti. To je načrt, zmagati pa moramo. Toda Švica je tako kvalitetna reprezentanca, da vam ne naštevam sedaj igralcev, ker jih imajo resnično veliko, tako da danes sem vesel, jutri pa bomo seveda že začeli razmišljati v smeri, kako jih presenetiti. Bomo videli, če nam bo uspelo.

Devet nogometašev bi lahko dobilo parni rumeni karton, dobil ga ni nihče. A toliko jih je bilo? Hvala bogu vsaj še to. Ob toliko poškodovanih, če bi mi še kdo izpadel s kartoni, potem bi imeli še dodaten problem. Že tako jih imamo. Ampak bistvo je, da so ti fantje, ki so bili pod narekovaji novi, dejansko odigrali zelo dobro. Ni lahko. Ni lahko igrati in še loviti rezultat, tako da čestitke še enkrat fantom, kar se bo pa zgodilo v Švici, se bo pa zgodilo.

Jokić in Matavž na letalu za Švico. Jokić ne gre. Jokićeva poškodba je takšne narave, da mora počivati še najmanj 14 dni. Ne gre, ne gre. Tim pa gre, da. On bi moral biti pripravljen.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.