Šport > Nogomet
29 ogledov

Katanec: Nogomet je lep, ker je vse mogoče

Katanec Švica Slovenija Bern kvalifikacije za SP 2014 EPA
Slovenska nogometna reprezentanca je že prispela v Bern, kjer jo v torek ob 20. uri čaka zadnja kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo 2014.

Med potniki ni bilo poškodovanega Bojana Jokića, ki se je že vrnil v Španijo, vsi drugi pa napovedujejo težko tekmo, a upajo in verjamejo, da lahko udeležencem mundiala 2014 odnesejo zmago.

"Imamo svoje težave, imamo še veliko za postoriti v igri in v fizičnem smislu. Ne iščem alibijev, ampak od neke višje ravni smo v tem trenutku še daleč. Devetdeset minut je pa devetdeset minut, zato pa je nogomet taka lepa igra, da je vse možno," je po prihodu v mesto, ki so ga od nastanka tako ali drugače zaznamovali medvedi, povedal selektor Srečko Katanec, ki vlogo favorita prepušča Švicarjem. "Švicarji so absolutni favoriti, so v neki evforiji po uvrstitvi na SP, bomo pa videli, kaj jim bo ta prinesla. Lahko je ena, lahko druga stvar. Upam na ta slabo ..." je v smehu povedal Katanec.

Kljub temu, da zaradi poškodbe pri Švici ne bo igral Xherdan Shaqiri in mogoče še kdo od drugih nosilcev igre, pa to ne spreminja odnosa do tekme. "Igramo proti dejansko najboljši reprezentanci v skupini. Sem realen, upam, da se bodo fantje regenerirali na najboljši možen način. Tekma je pa tekma. Začne se z 0:0, ampak Švicarji so favoriti. Uvrstili so se na svetovno prvenstvo. Imajo res dobre igralce, tudi če ne bodo kompletni. Če ni Shaqirija, igra pa kdo drug, ki prav tako igra v dobrem klubu in podobno kakovosten nogomet kot drugi. Je ekipa, vredna spoštovanja," poudarja slovenski selektor.

Kampl po posebnem programu

Ta spet ne bo mogel računati na poškodovane Jokića, Josipa Iličića in Valterja Birso, včerajšnji trening, na katerem je spet vadil Tim Matavž, je izpustil Zlatan Ljubijankić, po prilagojenem programu je vadil Kevin Kampl, torej, nekaj težav je tudi v slovenski vrsti. Tudi zaradi tega gre na bernski zelenici pričakovati enako ali vsaj podobno sestavo kot na petkovi tekmi proti Norveški.

"Vemo, kakšni smo. Nimam pač veliko manevrskega prostora za kakšne velike menjave. Treba je pač biti kompakten, borben in ne se bati igrati. Ne vem, zakaj bi se bali, ampak pridejo trenutki, ko žoga ne gre po željah ali igralec razmišlja na kak svoj način ... Je pa to to," so bile Katančeve besede o enajsterici na torkovi tekmi.

Slovenija Norveška kvalifikacije za SP 2014 Novaković Pečnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nova: Jutri mora biti na igrišču Slovenija

"Ni pomembno, kdo bo jutri na igrišču. Jutri mora biti Slovenija na igrišču. Moramo garati eden za drugega, na koncu pa bomo videli, kakšen bo rezultat. Po tihem pa upamo na našo zmago," pa o začetni sestavi pravi junak petkove zmage Milivoje Novaković.

Ta je še pred letom v Bern obelodanil tudi svoje videnje torkovega tekmeca: "Lestvica pove vse. Švica je najkakovostnejša ekipa v skupini. Čaka nas res zahtevna in težka tekma. Oni so že kvalificirani, ampak njihov trener Ottmar Hitzfeld ima bolj nemški sistem in mislim, da bodo igrali maksimalno. Ampak ne smemo se obremenjevati z njimi. Moramo igrati našo igro, tako, kot smo pokazali v petek, to moramo prenesti na jutrišnji obračun, potem pa bomo videli, kakšen bo rezultat."

Ljubijankić: Obremenjevali se bomo po tekmi

Rezultat, ki si ga tako igralci kot navijači najbolj želijo, je zmaga, saj bi ta ob številnih možnih scenarijih v bitki za drugo mesto v skupini E in dodatne kvalifikacije predstavljala največje možnosti za nadaljnje razmišljanje o rezervaciji letalskih kart za Brazilijo. Prav na nove tri točke bodo Katančevi fantje v torek zvečer tudi najbolj osredotočeni.

"Zadnja tekma je najbolj pomembna. Moramo se osredotočiti zgolj na našo tekmo. Vemo, da imamo največ možnosti, če zmagamo. Samo na to moramo gledati. S končnim razpletom pa se bomo obremenjevali po tekmi," poudarja Ljubijankić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.