Šport > Nogomet
4 ogledov

Katanec: "Želim si lahko skupino, ki je ne bo"

Sport 05.02.2013 Srecko Katanec, odprt trening slovenske nogometne reprezentance Saša Despot
Evropska nogometna zveza bo v nedeljo ob 12. uri v Nici izžrebala kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo 2016, ki ga bo gostila Francija.

Slovenska izbrana vrsta bo v tretjem bobnu skupaj s Turčijo, Izraelom, Srbijo, Norveško, Slovaško, Romunijo, Avstrijo in PoljskoSlovensko delegacijo v Nici bodo sestavljali selektor Srečko Katanec, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Aleš Zavrl in predstavnik za stike z javnostmi pri NZS Matjaž Krajnik.

"Veliko bo odvisno od žreba, seveda pa si želim skupino, ki bi bila za nas najlažja. Vendar takšne ne bo. Torej si želim skupino, ki nam bo omogočala, da smo realno v borbi za Euro 2016. O imenih reprezentanc težko govorim, saj lahko v skupino dobimo reprezentanco, ki javnosti ne pomeni nič, je pa močnejša kot marsikatera bolj prepoznavna reprezentanca. Zato počakajmo na nedeljo in bomo potem videli, kakšno bo naše izhodišče za začetek kvalifikacij," je pred žrebom za spletno stran NZS povedal Katanec.

BiH med nosilci

Branilka naslova Španija bo ena od devetih nosilk v prvem bobnu. Ob njej bodo v tej vlogi še Nemčija, Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, Rusija ter Bosna in Hercegovina.

V drugem bobnu bodo Ukrajina, Hrvaška, Švedska, Danska, Švica, Belgija, Češka, Madžarska in Irska, v četrtem Črna gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Wales, Bolgarija, Estonija in Belorusija, v petem Islandija, Severna Irska, Albanija, Litva, Moldavija, Makedonija, Azerbajdžan, Gruzija in Ciper, v šestem pa Luksemburg, Kazahstan, Liechtenstein, Ferski otoki, Malta, Andora, San Marino in Gibraltar.

Tokrat prostora za 24 reprezentanc

Na žrebu bodo 53 ekip razdelili v devet skupin, osem s po šestimi članicami in eno s petimi. Uefa je reprezentance razdelila v bobne glede na njihove količnike uspešnosti, v katerih so všteti dosežki po letu 2010. Uefa žreba ne bo usmerjala, z dvema izjemama: zaradi političnih napetosti se ne bosta mogli v isti skupini znajti ekipi Azerbajdžana in Armenije ter Španije in Gibraltarja, ta bo prvič zaigral v kvalifikacijah za EP.

Na EP, ki bo med 10. junijem in 10. julijem 2016, se bodo uvrstite prvo- in drugouvrščene ekipe iz vsake skupine, pa tudi najboljša tretjeuvrščena ekipa. Vse druge tretjeuvrščene se bodo v dodatnih kvalifikacijah novembra 2015 borile za zadnje štiri vstopnice za prvenstvo, na katerem bo ob gostiteljici Franciji prostor še za 23 udeleženk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.