Šport > Nogomet
5 ogledov

Kdo bo nasledil Blatterja?

fifa tiskovna konferenca stol EPA
Mednarodna nogometna zveza bo na petkovem izrednem kongresu v Zürichu, ta se bo začel ob 15. uri, volila svojega novega predsednika.

Glavna favorita za naslednika trenutno suspendiranega prvega moža Fife Seppa Blatterja sta generalni sekretar Evropske nogometne zveze Gianni Infantino in šef azijske zveze šejk Salman Bin Ibrahim Al Khalifa.

Ob njiju se bodo za predsedniško mesto potegovali še jordanski princ Ali, Francoz Jerome Champagne in Južnoafričan Tokyo Sexwale. Predsednika bodo volile članice Fife, ob suspenzu Indonezije in Kuvajta bo o novem prvem možu krovne nogometne organizacije tako glasovalo 207 članic.

Za zmago v prvem krogu volitev je potrebna dvotretjinska večina oziroma 138 glasov. V naslednjih krogih pa je dovolj navadna večina oziroma 104 glasovi. Afrika ima na voljo 54 glasov, Evropa 53, Azija 44, Severna in Srednja Amerika ter Karibi 35, Oceanija 11 in Južna Amerika 10. Šejk Salman naj bi po napovedih dobil večino glasov iz Arike in Azije, Infantino pa iz Evrope, Južne Amerike in Severne in Srednje Amerike ter Karibov.

Odločitev o reformah

Petdesetletni bahrajnski šejk Salman bin Ibrahim al Khalifa je tudi Fifin podpredsednik, njegov moto pa se glasi "Svetovni nogomet: na novo definiran, na novo strukturiran, osvežen". Petinštiridesetletni Švicar Infantino bo kandidiral z motom "Nogomet popeljati naprej".

Štiridesetletni jordanski princ Ali, predsednik domače zveze, ki mu napovedujejo ducat glasov, si je za svoj moto izbral "Čas je, da se spet osredotočimo na nogomet". Sedeminpetdesetletni Jerome Champagne, nekdanji namestnik generalnega sekretarja Fife, po napovedih nima možnosti za odmeven izid na volitvah. Njegov moto je "Upanje za nogomet. Za novo uravnoteženost nogometa v globaliziranem 21. stoletju". Dvainšestdesetletni Tokyo Sexwale, poslovnež in politik, prav tako nima možnosti za odmevnejše število glasov. Pravi pa, da je nogomet "več kot le igra".

Na kongresu bodo glasovali tudi o sprejetju paketa reform, s katerim si želijo vrniti ugled, verodostojnost in zaupanje v Fifo po korupcijskih aferah. Reforme vključujejo vse od popolne prenove Fifinega vodstva do večje transparentnosti, razkrivanja plač, večjega nadzora vodilnih kadrov in omejitve trajanja mandatov Fifinih funkcionarjev, vključno s predsednikom. Za sprejetje teh ukrepov potrebujejo tričetrtinsko večino oziroma 156 glasov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.