Šport > Nogomet
30 ogledov

Kdo so bili največji zapravljivci?

paul pogba EPA
V poletnem prestopnem roku so bili najbolj razsipni angleški klubi, najbolj varčni pa francoski. Italijani so zapravili več od Nemcev in Špancev.

Pred dvema dnevoma se je končal letošnji poletni prestopni rok v nogometu. Največ denarja so v največjih ligah za nove okrepitve zapravili angleški, najmanj pa francoski klubi. Zvezda prestopnega roka je bil Francoz Paul Pogba, njegov prestop iz italijanskega Juventusa v angleški Manchester United je bil težak kar 105 milijonov evrov.

Dvajset angleških klubov v premier league je za nove okrepitve poleti namenilo kar 1,165 milijarde funtov. V drugih najmočnejših klubskih nogometnih državah na svetu so bili manj zapravljivi, italijanski klubi so za nove okrepitve namenili 590, v Nemčiji 460, v Španiji 400, v Franciji pa "zgolj" 165 milijonov funtov, je zapisala svetovalna hiša Deloitte.

Angleži na široko odprli denarnice

"Radodarnost" angleških klubov ni slučajna, zgolj na račun prodaje televizijskih pravic so si namreč razdelili denarni kolač v vrednosti kar 5,14 milijarde funtov, zavoljo tega so si nekateri klubi lahko privoščili zelo iracionalne in pregrešno drage nakupe.

Angleški prvak Leicester je denimo za prestop alžirskega napadalca Islama Slimanija iz portugalskega Sportinga odštel kar 29,7 milijona funtov, Manchester City za prestop komaj 20-letnega Nemca Leroya Saneja iz nemškega Schalkeja 42 milijonov evrov, drage nakupe pa so si privoščili tudi drugi otoški klubi.

Od prodaje nogometašev v Anglijo so veliko koristi imeli tudi drugi evropski klubi. Spletna stran transfermarkt.de je poročala, da so na račun angleških klubov nemški iztržili okoli 190, španski 176, italijanski pa 161 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.