Šport > Nogomet
11 ogledov

Kek: "Imamo strahovit potencial"

Matjaž Kek Saša Despot
Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je pojasnil nekatere reči glede ozdaja svoje bivše službe.

"Čas bo pokazal, ali je bil selektor tisti, ki je bil kriv, da Slovenija mogoče ni bila tako prepoznavna, kot je bila sposobna. Prepričan pa sem, da bodo ti fantje igrali na visoki ravni še naprej. Ker imajo to kvaliteto in pripadnost. Verjetno bo prišel tudi čas, ko bodo bolj iskreni eden do drugega, malo bolj, kot so bili v zadnjem času. Mislim, da bodo potem hitro rešili probleme. Imamo pa strahovit potencial ,“ je v pogovoru za Val 202 dejal nekdanji selektor Matjaž Kek, ki je med drugim odgovoril tudi na vprašanje, kako sta se razlikovala prejšnji in zadnji kvalifikacijski cikel.

"Začelo se je že s Severno Irsko, čeprav smo takrat dobro igrali, bili dobro postavljeni in si priigrali priložnosti. Srbija je bila v redu, normalno, da tudi Ferski otoki. Zmagali smo v Estoniji, pravzaprav je bilo vse normalno. Nenormalni so bili apetiti. Pričakovalo se je, da bi morali Italijo kar stresti z dvema, tremi goli razlike, pa so takrat tisti, ki res spremljajo nogomet in ne berejo samo naslovov časopisov ali brskajo po spletu, videli, da je Italija izredno močna. Dejstvo je, da smo naredili preveč individualnih napak. Mislim, da so nas v celem kvalifikacijskem ciklusu teple individualne napake. Ne krivim koga posebej, to se dogaja v določenem delu nekega procesa. Dogajalo pa se je predvsem ob koncu tekem. To nima nič opravka s 'fiziko', prej koncentracijo. Ko se vse to skupaj sešteje, je bilo tega pač preveč za en normalen ciklus. Marsikaj je šlo narobe na tekmi proti Belgiji in potem se je zlomilo na tekmi proti Estoniji, ko smo igrali slabo. Štiri, pet tekem je bilo slabih, čeprav je bil rezultat na vseh do konca aktiven,“ je bil iskren Mariborčan.

Kek je potrdil, da je pomanjkanje enotnosti v reprezentanci posledica "tistih obračunavanj v prejšnjem ciklusu z nekdanjim predsednikom NZS glede sindikat" in o tej tematiki med drugim dodal še: "Vem, da je bila takrat s tistimi številkami, ki so bile objavljene v javnosti, javnost takoj razdeljena na dva dela. Eni so mislili, v redu, saj si zaslužijo, drugi so mislili, to je absolutno preveč. Številke so bile predstavljene tako, kot so bile predstavljene. Nihče ni govoril o tem, koliko je od tega dobila država, koliko smo plačali davka. Mislim, da je bilo takrat zarezano v to enotnost in celovitost, čeprav govoriti o nekih taborih, mislim, da je to malo preveč. Igralci so hoteli različno reševati težave, ki so se nakopičile. Izpostavljena sta bila Koren in Novaković, a jasno je, da sta bila predstavnika vseh igralcev. Tako so tudi ves čas govorili. Je pa res, da sta tudi onadva z nekaterimi svojimi izjavami v medijih direktno podžigala vse to skupaj. Mogoče bi bilo potrebne več taktnosti, tudi več taktnosti z moje strani, a nekako se je bilo v tistem trenutku treba odločiti in zapeljati zadevo.“ A vseeno je Kek zanikal popolno razsulo odnosov: "Niso vsi skregani in ni toliko negativno, da bi lahko govorili, da je reprezentanca v razsulu. Normalno je, da ko ni nekega rezultata, je najlažje iskati odgovore pri stroki, pri selektorju, pri trenerju.“

Bivši selektor je ostro zanikal, da naj bi bil član določenih igralskih klanov: "Jaz sem imel od začetka enak odnos do vseh in ga imam tudi danes. Ne vem, kdo bi se spoprijateljil z določenim igralcem in ga uvrščal v ekipo, da mu je potem zaradi tega slabše? To meni nikoli ni bilo jasno. Gotovo pa jaz, ki sem ves dan in vsak dan v problemu, vidim to drugače, kot pa tisti ljudje in tudi večina vas medijev, ki pridete samo na zadnji trening pred tekmo in novinarsko konferenco ter potem veste vse, kaj bi bilo treba narediti.“

Čeprav je očitno imel drugačne namene, je nekdanji odlični branilec Maribora zadovoljen, kako je izpadlo slovo od članske reprezentance: "Dialog med predsednikom in mano naj ostane med nama. Takšen je dogovor in vesel sem, da se je to spoštovalo. Svojo odločitev sem sprejel že pred nekaj časa, normalno pa je, da sem storil vse, da bi do konca ostal, da bi do konca preživeli, da bi preživela naša reprezentanca, da bi dosegli cilj. Prekinitev pogodbe je bila džentelmenska. Prepričan sem, da je bila odkrita. Interes zveze je bil eden, interes mene osebno je bil drug. Velika kvaliteta je, če lahko v takem trenutku pogledaš eden drugemu v oči in rečeš: 'To je bilo to, gremo dalje.'" Potrdil je tudi, da je ena od možnosti za prihodnost ostanek na Nogometni zvezi Slovenije, v vlogi, povezani z reprezentancami.

Komentarjev 1
  • zic 18:47 01.november 2011.

    dej nej nehajo klobasat...slo ali reprezentančni fusbal je v slo zg. kašelj liga in nič trugega...nej grejo mal tile selektorji v kakšno proizvodnjo delat, bo več koristi k pa tole nabijanje v prazno.