Šport > Nogomet
330 ogledov

Knapi v vetru ustavili zmaje

Rudar Velenje Olimpija Ljubljana
Olimpija je v Velenju remizirala in ima spet enako število točk kot Maribor. Gorica je suvereno zmagala v Kidričevem.

Olimpija, ki je v Velenje pripotovala brez poškodovanih Daria Čanađije in Andresa Vombergarja, je pred tedni v petem krogu v domačih Stožicah premagala Rudar, takrat s 4:0, tokrat pa je vodilno moštvo državnega prvenstva, ki je prvo mesto za eno noč po včerajšnji zmagi nad Domžalami prepustilo Mariboru, vknjižilo le točko pri Velenjčanih (0:0).

Ljubljančani so se kljub temu zaradi boljše razlike v zadetkih znova zavihteli na vrh lestvice. Tretje uvrščeni Rudar je na tokratni tekmi poskušal zmagati, a pred domačimi gledalci ni zmogel pripraviti presenečenja.

Jasmin Mešanović SNL Šport Derbi 14. kola pripadel Mariboru

Gostje iz Ljubljane so imeli v prvi polovici prvega polčasa pobudo na igrišču, si pripravili nekaj lepi priložnosti, a je zmeraj manjkal zaključni strel. Bodisi podaje niso našle naslovnika, bodisi so žoge švigale mimo mreže domačega vratarja Marka Pridigarja. Nogometašem je na igrišču nagajal močan veter, ki je pihal tudi s sunki 70 km/h, tako da je žoga precej spreminjala smer. V prvem polčasu je šel veter bolj na roko Ljubljančanom, saj je pihal proti vratom knapov.

Domači so imeli v 25. minuti po napaki gostujočega vratarja Aljaža Ivačiča, ki je prestopil črto pri posredovanju in igral z roko, z roba 16-metrskega prostora je streljal Anže Pišek vendar streljal čez gol. Ljubljančani so imeli v prvem polčasu večjo posest žoge, razmerje strelov 6:2, a svoje premoči na igrišču do konca prvih 45 minut niso znali kronati.

Najnevarnejši igralec Rudarja John Mary je imel lepo priložnost v 49. minuti, bil praktično sam pred vratarjem Ivačičem, a napada ni znal spremeniti v zadetek. V 56. minuti so poskusili Ljubljančani, Stefan Savić je podal v sredino, Leon Benko je poskusil z glavo, a Pridigar je bil na pravem mestu. Ista igralca sta kombinirala tudi minuto kasneje, Benko se je odločil za podajo v sredino, kjer pa je bil Nathan Oduwa prepočasen.

Rudar bo v 15. kolu v petek, 3. novembra gostoval v Celju, Olimpija pa bo dva dni kasneje gostila Krško.

Nogometaši Olimpije so še naprej vršili pritisk proti velenjskim vratom, saj domačih nista prebudili niti dve zgodnji menjavi domačega stratega Marijana Pušnika. Oduwa je tako v 63. minuti že preigral domačo obrambo in vratarja Pridigarja, vendar je nogo pravočasno postavil eden igralcev Velenja. Domači so v nadaljevanju zapretili preko Daria Vizingerja, ki je v 77. minuti sam z desne strani meril v daljšo Ivačičevo vratnico, toda bil premalo natančen.

Domači so se še enkrat več rešili ljubljanske ofenzive, ko so v 82. minuti žogo izbili z golove črte, gostje pa so nato preveč zapletali s podajami in zapravili napad. Gostitelji so znova poskusili v zadnji minuti rednega dela, ko je z velike razdalje s prostega strela poskusil Vizinger, žoga se je od Ivačiča odbila, toda ljubljanski branilci so bili dovolj pozorni in položaj rešili. Tudi v sodnikovem podaljšku do spremembe rezultata ni prišlo.

Goričani zlahka opravili z Aluminijem

Aluminij ND Gorica | Avtor: NK Aluminij/Facebook NK Aluminij/Facebook

14. kolo Prve lige Telekom Slovenije sta z večerno nedeljsko tekmo sklenili ekipi Aluminija in Gorice, ki sta se med tednom razveselili uvrstitve v pokalni polfinale. Goričani so v Kidričevo pripotovali brez kapetana Alena Jogana, pogrešali so tudi kaznovanega Andrijo Filipovića, na drugi strani pa so Kidričani na domačih tleh igrali brez Francesca Tahiraja in pričakali ekipo, s katero nimajo dobre statistike. Ta je povsem na strani Primorcev, ki se lahko ob učinkovitem napadu pohvalijo tudi s trdno obrambo.

Goriški nogometaši so v desetih tekmah z rdečimi dosegli 21 zadetkov, Štajerci pa so zgolj petkrat našli pot do mreže sinje-modrih. V desetih medsebojnih tekmah je kar osemkrat slavila Gorica, nazadnje v tej sezoni v 5. kolu, ko je 12. avgusta zmagala z 1:0, enkrat je bil uspešen Aluminij, enkrat pa je bil izid neodločen. Tudi tokrat so do zmage prišli Primorci (0:3), ki so se prebili na četrto mesto prvenstvene lestvice.

Aluminij se bo v 15. kolu 4. novembra doma meril z Domžalami, Gorica isti dan gosti kranjski Triglav.

Gostje iz Gorice so povedli v 15. minuti, ko je lepo podajo na levo stran sprožil Jaka Kolenc, našel Matijo Škarabota, ki je lepo pobegnil domači obrambi in z glavo premagal domačega vratarja Luko Janžekoviča.

Goričani so bili znova nevarni v 27. minuti ko je po levi strani utekel Kyrian Nwabueze, a je Mario Jurčević žogo izbil v kot. Bede Osuji je v 39. minuti priigral enajstmetrovko, ko ga je v kazenskem prostoru nespretno podrl Dejan Petrovič. Glavni sodnik Alen Borošak je pokazal na belo točko, s katere je bil uspešen Rifet Kapić.

V drugem polčasu so gostje nadaljevali z agresivno igro, si pripravljali priložnosti, eno najlepših je imel Nwabuese ob koncu 60. minute, ko je pobegnil po desni strani, ušel domači obrambi, že premagal vratarja, a je žoga zadela vratnico. V 64. minuti je z močnim strelom z razdalje poskusil Dejan Žigon, a je Janžekovič žogo odbil v kot. Kidričani so si prvo večjo priložnost priigrali šele v 67. minuti, ko je Ibrahim Arafat Mensa ogrozil goriška vrata, žoga pa je zadela levo vratnico gola Grege Sorčana.

Kapić je v 75. minuti z drugim golom na tekmi povišal že na 3:0 za Gorico. Kapić se je za šesti gol sezone otresel domače obrambe in natančno nameril v levo stran Janžekovićevih vrat. Isti igralec je bil nevaren tudi minuto kasneje, a je tokrat domači vratar dobro posredoval. Do konca tekme so sledile še vse predvidene menjave, izid pa se ni več spremenil.

Prva liga TS, 14. kolo:

Rudar Velenje - Olimpija Ljubljana 0:0 (0:0)

Aluminij - Gorica 0:3 (0:2)
Škarabot 15., Kapić 39./11m, 75.

Domžale - Maribor 0:1 (0:0)
Mešanović 58.

Triglav Kranj - Celje 0:2 (0:0)
Žinko 55./11m, Cvek 84.

Ankaran-Hrvatini - Krško 1:1 (1:0)
Klapan 23./11m; Ejup 93.

LESTVICA:
1. Olimpija Ljubljana 34 točk
2. Maribor 34
3. Rudar Velenje 23 
4. Gorica 22
5. Domžale 19
6. Krško 16
7. Celje 15
8. Aluminij 13
9. Triglav Kranj 8
10. Ankaran-Hrvatini 7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.