Šport > Nogomet
3083 ogledov

Kontroverzni finale odločila sporna enajstmetrovka v 130. minuti

Olimpija : Maribor Twitter/NK Maribor
Nogometaši Olimpije so po naslovu državnega prvaka osvojili tudi pokalni naslov. V finalu pokala Pivovarne Union so v Celju po podaljšku premagali Maribor z 2:1 (0:0, 0:0). O kontroverzni tekmi in sodniških odločitvah se bo še dolgo govorilo ...

Izbranci Alberta Riere so po državnem naslovu osvojili še pokalnega. Junak tekme je postal Timi Max Elšnik, ki je unovčil sporno dosojeno enajstmetrovko v sodniškem dodatku podaljška. Olimpija je tako po sezoni 2020/21 spet osvojila pokal, ekipe z Olimpijo v imenu, jih imajo zdaj osem. Maribor, ki je ob koncu rednega dela zapravil enajstmetrovko za zmago, pa ostaja rekorder z devetimi tovrstnimi lovorikami.

Uvod tekme je minil v dokaj raztrgani igri, prvo priložnost pa so gledalci videli v 13. minuti, ko je po kotu z glavo zgrešil Olimpijin branilec Đorđe Crnomarković. V 22. minuti pa so tudi igralci Damirja Krznarja izpeljali obetaven protinapad, ki ga je zaključil prvi strelec prve lige Žan Vipotnik, vendar je bil Matevž Vidovšek na mestu. Pozneje so gledalci v deževnem vremenu videli bolj ali manj igro brez priložnosti, tudi zaključni streli so bili precej redki, enega nevarnejših je v 45. minuti sprožil Elšnik, vendar je bil Mariborov vratar pripravljen.

V uvodu drugega polčasa je bila Olimpija tista s pobudo na igrišču, vendar ni prišla do pravega zaključnega strela. Zato pa je do njega v 58. minuti prišel Maribor, ko je poskusil Ivan Brnić malce z leve strani, vendar Vidovšek ni imel težkega dela. Po uri igre je sodnik za nekaj trenutkov prekinil tekmo, saj so mariborski navijači Viole na igrišče zmetali kup pirotehnike in nekaj stolov, tudi po skoraj desetminutni prekinitvi pa je Olimpija nadaljevala odločneje. V 74. minuti pa so po dolgem času tudi Štajerci izpeljali nevarnejšo akcijo, na koncu je Marko Tolić sprožil od daleč, vendar je posredoval ljubljanski vratar. V 85. minuti pa je v zadnjem trenutku David Sualehe blokiral strel Vipotnika.

Olimpija : Maribor | Avtor: Twitter/NK Olimpija Twitter/NK Olimpija

Že v sodniškem dodatku se je ozračje malce razgrelo po prekršku Timija Maxa Elšnika, zaradi protesta je drugi rumeni in posledično rdeči karton dobil Martin Milec, ki pa ga ni bilo več na zelenici. Globoko v sodniškem dodatku pa so Mariborčani prišli do najstrožje kazni po prekršku Vidovška nad Tolićem, Prav ta je tudi streljal z bele pike in skušal s "panenko" ukaniti ljubljanskega vratarja, a je ta žogo z lahkoto ujel.

Sledil je podaljšek, v katerem sta uvodoma obe ekipi imeli nekaj neuspešnih strelov, v 103. minuti pa je do odbite žoge v kazenskem prostoru Maribora prišel Justas Lasickas in s približno 13 metrov premagal Ažbeta Juga. V 114. minuti so Mariborčani izenačili, le nekaj sekund po vstopu v igro je z glavo po Brnićevi podaji z leve strani zadel Nemanja Mitrović.

Že v sodniškem dodatku podaljška pa je sodnik po pregledu posnetka dosodil sumljiv prekršek nad Admirjem Bristrićem v kazenskem prostoru Maribora, ko je obojestransko prerivanje in vlečenje med igralcema prej izgledalo kot Bristrićev prekršek v napadu, kot pa prekršek za enajstmetrovko. Po večminutnem čakanju in toči rdečih kartonov, ki jih je popolnoma izgubljeni glavni sodnik Bojan Mertik podelil igralcem in osebju na klopi Maribora, je sledila enajstmetrovka, s katero je Elšnik odločil zmagovalca.

* Arena Z'dežele, gledalcev 9217, sodniki: Mertik, Gabrovec, Špur.
* Strelci: 1:0 Lasickas (103.), 1:1 Mitrović (114), 2:1 Elšnik (120./11 m).
* Olimpija: Vidovšek, Crnomarković, Krefl (od 83. Lasickas), Ratnik, Sualehe, Doffo (od 120. Krdžalić), Sešlar, Elšnik, Kvesić, Bristrić, Aldair (od 83. Rui Pedro).
* Maribor: Jug, Milec (od 90. Žinič), Watson, Uskoković, Guerrico, Repas (od 113. Mitrović), Laušić (od 90. Božičković), Božić (od 81. Kronaveter, od 113. Rafiu), Tolić (od 106. Jakupović), Brnić, Vipotnik.
* Rumeni kartoni: Kvesić, Doffo, Elšnik, Vidovšek; Tolić, Milec, Laušić, Božičković, Guerrico.
* Rdeči karton: Milec (90.)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Syn
    Syn 08:36 07.maj 2023.

    Še dobro da nisem gledal te zrežirane tekme.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 07:24 07.maj 2023.

    Da čujemo sedaj nepristranskega bivšega sodnika Skomino, kaj si misli o dosojeni enajstmetrovki že po izteku podaljška.

  • Dragonja 00:07 07.maj 2023.

    Ojej,zdaj bojo pa spet Kalimeroti jokali in obtoževali vse NZS,sodnike,Čeferina,samo tega,da so si sami krivi,bo Krona streljal penal pa ne bi bilo joka.Se Kalimeroti spomnite Boškova,penal je,ko ga sodnik piska,ce ga pa ne piska ga ni.