Šport > Nogomet
27 ogledov

Koren v finalu z Arsenalom

Wigan - Arsenal
1/8
EPA
Arsenal je za uvrstitev v finale FA pokala po enjastmetrovkah ugnal branilca naslova Wigan, tam jih čaka Hull City Roberta Korena.

Pokalno tekmovanje angleške nogometne zveze je praktično edina priložnost, da Arsenal letos prekine devetletno sušo v omarici s pokali. V polfinalu jih je čakal na papirju lahek tekmec, ki pa je bil precej večji zalogaj kot se je sprva zdelo. Drugoligaš Wigan, aktualni zmagovalec najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetuin krvnik Manchester Cityja v četrtfinalu, je ponovno pokazal dobro predstavo in klonil šele po izvajanju enajstmetrovk. Topničarji se imajo za finalno vstopnico zahvaliti predvsem vratarju Lukaszu Fabianskemu, ki je ubranil dve enajstmetrovki in izdatno pripomogel k z zmagi z 2:1.

Po minuti molka za žrtvami tragedije s Hillsborougha so tekmo bolje začeli topničarji, ki so želeli hitro potrditi status favorita. Že v peti minuti se je moral vratar Wigana Scott Carson pošteno potruditi, ko je Yaya Sanogo z glavo meril po sredi njegovih vrat, da je žogi preprečil pot v mrežo. Sledilo je dvajset minut zatišja, preden so si lepo priložnost ponovno pripravili Londončani. Po podaji s kota je žoga padla na nogo Bacaryju Sagnaju, ki pa jo je iz težkega položaja poslal mimo vrat. 

Gomez kaznoval zapravljene priložnosti topničarjev

Wigan - Arsenal | Avtor: EPA EPA
Nogometaši Wigana si v prvem polčasu izrazitejše priložnosti sicer niso priigrali, vseeno pa so nekajkrat zapretili vratom Lukasza Fabianskega. Tudi sicer so igrali dobro in precej omejili veziste in napadalce napsrotnega moštva pri sestavi akcij. Poleg že omenjenih priložnosti dveh francoskih nogometašev, je nevarneje poizkušal le še Lukas Podolski, čigar prosti strel pa je švignil mimo vratnice. 

Wigan je v drgem polčasu še nekoliko bolj pritisnil in bil za borbenost nagrajen v 60. minuti. Callum McManaman je prodiral v kazenskem prosotoru Arsenala, ko ga je na tla s prekrškom spravil Per Mertesacker, kar ni ostalo skrito očesom sodnika, ki je dosodil enjastmetrovko. Jordi Gomez je pristopil žogi in po menjavi poškodovanega Nacha Monreala natančno meril in svojo ekipo popeljal v vodstvo. 

V tretje žoga vendarle našla pot čez golovo črto

Po zaostanku so morali varovanci Arsena Wengerja vse staviti na napad in to bi se jim skorajda obrestovalo v 81. minuti. Po podaji iz kota je pred golom Wigana skok dobil eden od topničarjev, žoga pa je zadela samo okvir vrat. Minuto kasneje pa je še bolj zadišalo po zadetku. Kieran Gibbs je z glavo že premagal Carsona, a je Crainey žogo odbil z golove črte.

Sledil je udarec iz kota za Arsenal, tokrat pa rešitve za Wigan ni bilo več. Krivec za enajstmetrovko Nemec Mertesacker je strel soigralca preusmeril v nebranjeno mrežo in svoji ekipi priboril podaljške. Arsenal je tudi v prvem podaljšku nadaljeval tako kot je zaključil redni del tekme in si priigral nekaj priložnosti, kar pa ni bilo dovolj za vodilni zadetek.  

Wenger bolje izbral številke za loterijo

Deset minut pred kocnem podaljškov se je znova zatresel okvir vrat Wigana, tokrat je z razdalje za nekaj centimetrov previsoko meril Oxlade-Chamberlain. Kljub utrujenosti tudi nogometaši Wigana še niso rekli zadnje, z glavo je streljal Jack Collison, a mimo vrat Poljaka na vratih topničarjev. Enaka pa je bila tudi usoda strela Nicka Powella nekaj minut kasneje in ker zadetka ni bilo, so o finalistu odločale enajstmetrovke. 

Prva sta si iz oči v oči stala Fabianski in Gary Caldwell, Poljak pa je dobil dvoboj proti izkušenemu škotskemu branilcu. Obrambo svojega vratarja je z natančnim strelom potrdil Mikel Arteta. Wigan se je po strelu Collisona znašel v velikih težavah, saj je tudi ta strel Fabianski ubranil in po strelu Kälströma je bilo že 2:0 za Arsenal. Ker Scott Carson na drugi strani ni bil niti blizu kateremu do štirih strelov topničarjev, so se slednji vendarle lahko veselili uvrstitve v finale. 

Tigri dvakrat izgubljali, a se uvrstili v finale

Arsenal se bo v finalu spopadel z nekoliko težjim tekmecem, vsaj na papirju, saj jih tam čakajo prvoligaški tekmeci Hull City. Ekipa nekadnjega kapetana slovenske reprezentance Roberta Korena se je tja prebila po zmagi nad tretjeligašem Sheffield Unitedom s 4:2. Tudi tigri pa so imeli nekoliko več dela od pričakovanega, saj so kar dvakrat zaostajali.

Že sredi prvega polčasa jih je presenetil Jose Baxter, ki je piratom nekoliko presenetljivo pristreljal vodstvo. Tigri so se pobrali šele nekaj minut pred koncem prvega polčasa in prek Yannicka Sagboja prišli do izenačenja. Še preden se je veselje poleglo pa nov šok in novo vodstvo Sheffilda, ki se je z zadetkom Scougalla na odmor podal v prednosti.

Trener Hulla se je ob polčasu odločil za dvojno zamenjavo in zadel v polno. Novinec Matt Fryatt je potreboval vsega nekaj minut, da se je vpisal med strelce in izid izenačil. Zadel je sicer še enkrat, minuto kasneje, a je bilz adetek zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Obveljala pa sta zadetka Toma Huddlestona in Sephena Quinna, ki sta preprečila presenečenje in svojo ekipo popeljala do mesta v finalu. Za bolj zanimiv konec tekme sta sicer z zadetkoma v dodatku psokrbela Murphy in Meyler, a na končni izid vpliva nista imela. 

Pokal FA, polfinale (stadion Wembley, London):

Wigan Athletic : Arsenal 1:2 (0:0, 1:1, 2:4)**
Gomez (63/11-m); Mertesacker (82)

Hull City : Sheffield United 5:3 (1:2)
Sagbo (42), Fryatt (49), Huddlestone (54), Quinn (67), Meyler (93); Baxter (19), Scougall (44), Murphy (90)
Koren (Hull City) je tekmo presedel na klopi za rezerve. 

** - zmaga po izvajanju enajstmetrovk

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.