Šport > Nogomet
4028 ogledov

Legenda z vso silo: "V Sloveniji se ne ve, kdo pije in kdo plača"

primož gliha Profimedia
Nekdanji selektor mladinskih selekcij Primož Gliha ni pristaš aktualnih razmer v slovenskem reprezentančnem nogometu.

Legendarni slovenski napadalec Primož Gliha je pred obračunom šestega kroga kvalifikacij za SP 2022 med Slovenijo in Hrvaško izrekel nekaj težkih besed na račun Nogometne zveze Slovenije (SZS) in opozoril na "zanimivo situacijo", ki pod vprašaj postavlja avtonomijo aktualnega selektorja Matjaža Keka.

Gliha sicer ni v najboljših odnosih s predsednikom zveze Radenkom Mijatovićem po razrešitvi s položaja selektorja mlade reprezentance do 21 let. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Jan Mlakar Ultimat Šport Upor v slovenski izbrani vrsti, igralci želijo drugega selektorja Milenko Ačimović Razrešitev Glihe Šport Znan nov selektor mlade reprezentance

Matjaž Kek | Avtor: Profimedia Profimedia
"Z odhodom Aleksandra Čeferina z mesta predsednika NZS je slovenski nogomet zašel v krizo identitete, pa tudi krizo vodenja. To lahko povem iz prve roke, ker sem bil dolgo trener mladinskih selekcij, danes pa sem svetovalec reprezentance Kosova. Trenutno se v slovenskem nogometu ne ve, kdo pije in kdo plača. Teren je edino merilo, a rezultati niso dobri. Matjaž Kek je zelo dober trener, vendar nima rezultatov. Težava je v zvezi. Imamo zanimivo situacijo, saj smo v zadnjih letih zamenjali več selektorjev, igralci pa ostajajo isti. Ni mi jasno, kdo potem vodi reprezentanco? Selektor ali kdo iz ozadja?" je v intervjuju za hrvaški Index.hr dejal Gliha.

Medtem ko se večina strokovnjakov ob napovedih tekem praviloma raje ugrizne v jezik, pa je bil Gliha glede pričakovanj za razplet torkovega obračuna sila neposreden: "Če gledam trenutno razmerje moči, trdim, da nimamo nobene možnosti. Še posebej, ker bo na Poljudu tudi publika. To lahko mirno zapišete. Pred prvo tekmo v Ljubljani sem dejal, da bomo premagali Hrvate, a da bo Hrvaška na koncu prva. Zdaj trdim, da nimamo nobenih možnosti." 

Primož Gliha, nekdanji slovenski reprezentant, je 2. aprila 1997 dosegel hat-trick na tekmi s tedaj izrazito favoriziranimi Hrvati v okviru kvalifikacij za SP 1998. Tekma se je v nasprotju z napovedmi strokovnjakov končala z neodločenim izidom (3:3) in delitvijo točk, to pa je bila tudi edina točka, ki so jo v osmih tekmah osvojili varovanci Zdenka Verdenika.

Slovenija bo drevi (20.45) v Splitu igrala proti Hrvaški, kar bo njena šesta tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Slovenci so na prvi medsebojni tekmi Hrvate z golom Sandija Lovrića premagali z 1:0, kljub slabši izvedbi proti Malti pa obljubljajo tudi tokrat boj za točke. 

Po petih krogih imata na vrhu skupine H Hrvaška in Rusija po 10 točk, Slovenija je tretja s sedmimi. Po Hrvaški jo oktobra čakata še gostovanje na Malti in domač obračun z Rusijo, novembra pa še gostovanje na Slovaškem in domača tekma s Ciprom.

Komentarjev 1
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 17:53 07.september 2021.

    Tudi sam menim, da se bera naših osvojenih točk po tekmi s Hrvati ne bo nič povečala. Daleč od tega, da je Kek slab trener, vseeno pa mislim, da bi bila te kvalifikacije uspešnejše, če bi bil trener Katanec. V ...prikaži več kolikor bi bil sploh še pripravljen voditi slovensko nogometno reprezentanco.