Šport > Nogomet
56 ogledov

Atlético drago plačal zmago

Simeone Getafe Atletico Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo
1/41
EPA
Granada je šokirala Barcelono in jih v štirih dneh zadala še drugi boleč poraz, ki je Kataloncem močno škodoval v igri za še en naslov (1:0). Real Madrid je doma prepričljivo odpravil Almerío in skočil na drugo mesto (4:0), vodilni Atlético pa je na jugu Madrida zadržal prednost na vrhu za ceno nove poškodbe Diega Coste.

Barcelona je pri Granadi potrebovala odgovor prvakov. Po tem, ko so branilci naslova španskega prvaka med tednom osramočeni izpadli iz Lige prvakov, so imeli na jugu države možnost prehiteti svoje krvnike Atlético Madrid, a jih je brez zdravih branilcev čakalo težko delo.

Trener Gerardo Martino se je v najtežjih trenutkih svoje kratke evropske kariere odločil za Sergia Busquetsa, sicer vezista, ki je zakrpal vrzel ob Javierju Mascheranu, na klopi pa je Martino presenetljivo pustil Daniela Alvesa in Xavija Hernándeza ter od prve minute poleg Martína Montoye priložnost ponudil tudi Pedru Rodríguezu.

Brahimi hitro načel Pinta

Za razliko od sredine tekme v Madridu, kjer bi lahko Katalonci že v prvih minutah zaostali za več kot en gol, je tokrat Blaugrana začela bolje in hitro prevzela nadzor nad srečanjem. Kljub vsemu so šokantno povedli domači – rutinska globinska žoga je po izgubljeni žogi Alexa Songa iz igre vrgla celotno obrambo gostov in Yacine Brahimi je bil prehiter za Montoyo ter mirno zaključil mimo Pinta. 

Barça bi kmalu nemudoma odgovorila, a je Lionel Messi zgrešil z glavo po lepi podaji Neymarja. Tud Brazilec je bil blizu, v 22. minuti je bil znova z glavo tako kot na stadionu Vicente Calderón z ugodnega položaja nenatančen. Še zlabše je v 25. minuti, ko je prodrl povsem do vrat domačih, zaključil Pedro.

Barça zapravljala in se komično branila 

V serijo zapravljenih priložnosti se je v 29. minuti vključil tudi Cesc Fàbregas, čigar strel je po podaji Montoye pred vrati ustavila obramba rdeče-belih. Srčni utrip Kataloncev je po dolgem ležanju Neymarja, ki ga je s komolcem "nasadil" Manuel Iturra, na drugi strani poskočil v 36. minuti, ko je vratar José Manuel Pinto izpustil žogo po strelu z roba kazenskega prostora, nato pa v dveh poskusih ustavil napadalca Granade, ki pa sta bila v pravilno dosojenem prepovedanem položaju.

Blizu izenačenju je bil z nevarnim poskusom pred polčasom tudi najboljši posameznik Montoya, a se je z zaostankom zaključil nov kisel polčas v režiji Kataloncev, ki bi lahko po zaslugi nekaj komičnega branjenja v režiji zasilnega branilca Busquetsa tudi zakrivili enajstmetrovko, a zaradi nenamerne igre z roko sodnik Delgado Ferreiro pravilno ni pokazal na belo točko.

Neymar blizu, čudeži Karnezisa

Domači rezervni vratar Orestis Karnezis je moral biti na mestu v 54. minuti, ko je lepo ustavil volej Fàbregasa na svoji prvi vratnici. A kot bi mignil bi lahko Granada še drugič in morda usodno "pičila" – Brahimi je ušel obrambi Barcelone in šele v zadnjem hipu ga je samega pred Pintom z izvrstnim startom ustavil Montoya. 

Messi Delgado Ferreiro Granada Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters
Neymar je le za nekaj centimetrov zgrešil v 59. minuti, ko je iz težkega položaja meril z levico. Karnezis je po hitrem postopku postajal junak tekme, saj je grški vratar najprej leteče ustavil skorajda perfekten prosti strel Messija, nato pa po gneči pred vrati še poskus Busquetsa. Nervoza je bila vedno večja, Messi je za protestiranje pri sodniku dobil rumeni karton, trener Martino pa je v 67. minuti opravil prvo menjavo in v igro namesto Adriana poslal Jordija Albo. Kasneje je ob vedno bolj obup(a)nih poskusih vstopil še Alexis Sánchez.

Pinto rešil 2:0

Dvojno priložnost za izenačenje je Barcelona zastreljala v 81. minuti, ko je najprej po slabem strelu Neymarja Karnezisa rešil eden izmed njegovih branilcev, grški vratar pa je le s pogledom pospremil tudi poskus Inieste, ki se je skotalil mimo njegove daljše vratnice. Messi je najvišje skakal po podaji Pedra v 88. minuti, a tudi ta strel v vedno hujši strelski krizi Barçe (brez zadetka je ostala že med tednom na Calderónu) ni ostal pod prečko.

Nevidni domači strelec Youssef El-Arabi bi lahko v 89. minuti pokončal vse upe Kataloncev, a ga je v situaciji ena na ena dvakrat ustavil Pinto. V štiriminutnem dodatku bi lahko Barcelona rešila vsaj dragocen remi, s katerim bi pet kol pred koncem v igri za naslov ostala odvisna le od svojih rezultatov, a je Karnezis ustavil tudi šibek volej Pedra, ki je bil tudi edini jalov poskus pred začetkom domačega slavja.

Beli balet spet drugi, za ovratnikom Atlética

Real Madrid je za domačo tekmo z Almerío v zadnjem hipu ostal brez kapetana Sergia Ramosa, ki si je poškodoval mišico, a naj ne bi bil vprašljiv za prihajajoči pokalni finale proti Barceloni. Beli balet bi na Bernabéuu na novi tekmi brez Cristiana Ronalda kmalu začel perfektno, a je močen strel Ángela di Maríe z 20 metrov končal v prečki.

Vratar Esteban Suárez je moral ustaviti še dva poskusa "El Fidea" v prvih desetih minutah, dve minuti kasneje pa je po podaji Garetha Bala s strani Karim Benzema znova zelo slabo meril preko gola gostov. Vse je sam v 22. minuti opravil Bale, ki je po izvrstni kombinaciji z Benzemajem prišel vse do vrat Almeríe, kjer ga je s fantastično parado ustavil Esteban.

Evrogol Di Maríe, Bale dokončal delo

Nič pa ni mogel izvrstni vratar storiti v 28. minuti, ko je Di María nov sprehod v kazenski prostor končal z neubranljivim strelom na drugo vratnico. Dvoboj sta Argentinec in Asturijec nadaljevala tudi v 38. minuti, ko je bil znova uspešnejši čuvaj mreže ekipe, ki je tekmo začela na predzadnjem mestu La Lige. Že prej je sodnik Juan Martínez Munuera preslišal proteste domačih, ki so zahtevali enajstmetrovko po dvoboju Fábia Coentrãa in Nelsona. Miren polčas se je končal z novim neprepričljivim strelom Benzemaja mimo druge vratnice.

Francoz se je odkupil kmalu po začetku drugega polčasa, ko je po lepi akciji odložil žogo Balu, Valižan pa je z močnim strelom uspel premagati Estebana, ki je bil spet na žogi, a je bil projektil za 2:0 premočan. Navijači so se začeli dobro zabavati že tri minute kasneje, ko si je Isco v kazenskem prostoru lepo pripravil strel in Estebana presenetil s strelom po tleh ob njegovi vratnici.

Benzema kot "slepa kura"

Vse potrebno za nov zadetek so soigralci (predvsem vizionarski Benzema) v 60. minuti pripravili Coentrãu, a je Portugalec pred Estebanom streljal slabo, na koncu pa jezo stresel nad vratnico. Pred sredinim pokalnim finalom proti Barceloni je trener Carlo Ancelotti iz igre najprej potegnil Di Marío, nato pa še Bala – na zelenico sta pritekla Casemiro in Álvaro Morata, svojo drugi nastop za člane pa je v 73. minuti dočakal tudi mladi branilec B-ekipe Diego Llorente.

Nič pa pred vrati ni šlo po načrtih Benzemaja, ki je navijače v 82. minuti z novo zapravljeno priložnostjo po fantastični podaji s peto Morate razjaril do te mere, da so mu namerili prenekateri (in tokrat povsem zasluženi) žvižg. Morata je nato po lepi dvignjeni žogi prek zadnje vrste Asierja Illarramendija izvrstno zaključil s strelom prek Estebana in v prvenstvu zabil še tretjič zapored. Tako je Morata še polepšal končni rezultat in Real vrnil na drugo mesto La Lige pred večne rivale Barcelono, mestne sosede Atlético pa je primoral v nedeljski odgovor pri Getafeju.

Atlético zmago plačal s poškodbo Coste

Tem je ta uspel, čeprav ne brez težav. Rdeče-beli so se morali na tekmi na jugu španske prestonice zelo potruditi, da so vknjižili zmago in zaključili izjemno uspešen teden, v katerem so se uvrstili v polfinale lige prvakov. Sicer so bili Atléti skozi celotno srečanje boljši nasprotnik, a so po zaslugi vratarja Getafeja Jordija Codina zadeli zgolj dvakrat. Codina je med drugim ubranil tudi enajstmetrovko povratniku Diegu Costi in strel enega od gostov takoj zatem.

Prvi, ki je uspel premagati nasprotnikovega vratarja je bil sicer Diego Godin, ki je ob koncu prvega polčasa meril dovolj natančno, da Getafeju pomoči več ni bilo. Drugi zadetek je padel šele ob koncu tekme, ko je imel Atlético tudi številčno premoč. Po lepo podaji Adriana je zadel Diego Costa, ki pa je po strelu z nogo grdo zadel v vratnico in obležal na tleh vpijoč zaradi bolečin. Atlético se je tako sicer veselil zmage, s katero so si priborili tekmo prednosti na vrhu, a cena zanjo bi bila ob hujši poškodbi prvega strelca lahko zelo visoka. 

Simeone Getafe Atletico Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Simeone brez informacij o Courtoisu

Thibaut Courtois se je že pred tekmama s svojim matičnim klubom Chelseajem spremenil v glavnega junaka polfinala Lige prvakov, kjer je Evropska nogometna zveza (Uefa) na petkovem žrebu združila poti Belgijčevega Atlético Madrida in londonskimi modrimi.

Uefa je po črnogledi napovedi Atléticovega predsednika Enriqueja Cereza, da si zaradi klavzule v Courtoisovi pogodbi ne bodo mogli privoščiti njegovega nastopa, hitro stopila na stran rdeče-belih in zatrdila, da bo lahko nastopil, čeprav morebitnih iger v ozadju seveda ne bo mogla nadzirati.

Brez mnenja

Madridska MARCA je že postregla z informacijami iz tabora Chelseajevega stratega Joséja Mourinha, ki naj bi skušal s pritiskom na vratarja in njegov trenutni klub izsiliti, da Belgijec ne bi zaigral, s čimer bi si Atlético prislužil blagoslov Londončanov za še eno leto posoje izvrstnega vratarja, enega največjih talentov med evropskimi vratnicami.

"Nihče mi ni povedal nič glede Courtoisa, ne morem podati svojega mnenja," je bil na sobotni novinarski konferenci v Madridu pred nedeljsko tekmo s sosedom Getafejem redkobeseden trener vodilne ekipe La Lige Diego Simeone. Argentinec je med tednom slavil eno največjih zmag kariere in v četrtfinalu Lige prvakov izločil Barcelono.

Izenačen par proti "več kot sposobnemu" Mouju

"Morda tisti, ki podajajo mnenja, menijo drugače, toda še naprej tekmujemo v La Ligi in to zelo dobro. La Liga je bila za nas zelo pomembna že od začetka. Jutri se bomo pomeril z nasprotnikom, ki potrebuje točke. Morali bomo trdo garati in biti osredotočeni zgolj na Getafe," je ostal previden Argentinec.

"Chelsea bo zelo naporen nasprotnik. Še pred kratkim so osvojili Ligo prvakov. Gotovo so se številni igralci od takrat nogometno še izboljšali. Igrali bomo v ljubkem ambientu in s trenerjem, ki je več kot sposoben. To je izenačen par z veliko nogometno privlačnostjo."

Španska liga, 33. kolo:

Osasuna : Real Valladolid 0:0

Celta Vigo : Real Sociedad 2:2 (1:2)
Nolito (37/11-m), Mina (82); Canales (8), Griezmann (43)
RK: Aurtenetxe (47/Celta)

Villarreal : Levante 1:0 (0:0)
Perbet (90)
Jokić (Villarreal) je bil na klopi.

Granada : Barcelona 1:0 (1:0)
Brahimi (16)

Real Madrid : Almería 4:0 (1:0)
Di María (28), Bale (53), Isco (56), Morata (85)

Real Betis : Sevilla 0:2 (0:1)
Gameiro (30/11-m, 82)
RK: Juan Carlos (28/Betis)

Valencia : Elche 2:1 (1:1)
Piatti (22), Parejo (61); Corominas (28)
RK: Barragan (90/Valencia)
Suarez (Elche) je v 71. minuti zapravil enajstmetrovko. 

Getafe : Atlético Madrid 0:2 (0:1)
Godin (40), Costa (85)
RK: Lafita (65/Getafe)
Costa (Atlético) je v 66. minuti zapravil enajstmetrovko. 

Espanyol : Rayo Vallecano 2:2 (1:1)
Stuani (3), Colotto (88); Falque (43), Larrivey (50)

Athletic Bilbao : Málaga 3:0 (1:0)
Aduriz (4, 46), Herrera (61)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.