Šport > Nogomet
12 ogledov

Drama: Celta obstala, Sociedad v Ligo prvakov

(Real Madrid - Osasuna)
1/31
Reuters
José Mourinho se je ob stoječih ovacijah poslovil od navijačev na Santiago Bernabéuu, potem ko je njegova ekipa s 4:2 premagala Osasuno. Barcelona je na Camp Nouu ugnala Málago (4:1) in s 100 ligaškimi točkam izenačila Realov rekord iz lanske sezone. Na dramatičen zadnji dan prvenstva je Real Sociedad "ukradel" četrto mesto Valencii, obstanek pa si je na račun Deportiva, Zaragoze in Mallorce zagotovila Celta Vigo.

Nogometaši Real Madrida so se z zmago proti Osasuni (4:2) poslovili od trenerja Joséja Mourinha, ki bo v prihodnji sezoni ponovno vodil londonski Chelsea.

Galaktiki so zadnjo tekmo pod vodstvom portugalskega stratega odigrali v oslabljeni postavi, saj v ekipi ni bilo Cristiana Ronalda, Sergia Ramosa, Pepeja, Raphaëla Varaneja, Ikerja Casillasa, Kakája in drugih, so pa zato na svoj račun prišli Gonzalo Higuaín, Michael Essien, Karim Benzema in José Callejón, ki so se vsi vpisali med strelce na zadnji Moujevi ligaški tekmi na Santiago Bernabéuu.

Higuaín in Essien zabila za vodstvo

Prva prava priložnost na tekmi se je po slabe pol ure igre ponudila Luki Modriću, ki je prodrl v kazenski prostor Osasune, nevarnost za goste pa je razčistil Ruben. Na drugi strani je vratarja Reala Jesúsa Fernándeza Collada preizkusil Timor.

Beli balet je pot v mrežo Osasune našel v 35. minuti, ko se je Gonzalo Higuaín uspešno izognil ''ofsajd'' zanki in s strelom v spodnji kot matiral gostujočega vratarja. Tri minute kasneje je vodstvo podvojil Michael Essien, ki je bil z glavo natančen po predložku Mesuta Özila. Ganski reprezentant je po doseženem zadetku stekel v objem Joséju Mourinhu.

Galaktiki zapravili dva gola prednosti

Osasuna pa se kljub visoku zaostanku ni predala in bi kmalu uprizorila veliki povratek, ki ga je v 52. minuti z močnim strelom z roba kazenskega prostora začrtal Roberto Torres Morales. Higuaín bi kmalu ponovno povišal na dva gola prednosti, neizkoriščeno priložnost pa je v 63. minuti kaznoval Álvaro Cejudo, ki je zadel po predložku Manuela Onwuja.

Napetost na Santiagu Bernabéuu je vse bolj naraščala, ko je domače navijače v 70. minuti odrešil Karim Benzema, ki je Real ponovno popeljal v vodstvo. Za las je v nadaljevanju zgrešil Modrić, končnih 4:2 pa je po podaji Benzemaja postavil José Callejón.

Barça izenačila rekord (100 točk), slovo Abidala

Barcelona je v zadnjem kolu španske BBVA premagala Málago in tako sezono zaključila z rekordnimi 100 točkami. Katalonci so s tem popravili najboljši dosežek kluba in izenačili rekord, ki ga je v lanski sezoni zabeležil Real Madrid.

Varovanci Tita Vilanove so si v manj kot dvajsetih minutah priigrali prednost, ki gostom ni vlivala nobenega upanja več. V četrti minuti tekme je žogo po prodoru Pedra v mrežo potisnil David Villa. Kmalu zatem je na 2:0 povišal Cesc Fàbregas, 16. minuti pa je obračunu odločil Martin Montoya, ko je s polvolejem tretjič premagal gostujočega vratarja in razčistil vse dvome o tem, ali bo Barçi uspelo ponovniti lanskoletni dosežek belega baleta.

Lago Verdu Celta Vigo Espanyol Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
V drugem polčasu se je med strelce vpisal še Andrés Iniesta, ki je zadel iz težkega položaja, nato pa so se do častnega zadetka dokopali tudi gostje. Razstreseno vrsto Málage je nekoliko umiril rezervni Pedro Morales, ki je zabil z volejem. V zaključku tekme je na zelenco stopil Francoz Éric Abidal, ki je zadnjič zaigral pred domačimi navijači na CampNouu.

Drama na dnu: slavje v Vigu, žalost v La Coruñi

Diego Costa je v zaključku tekme proti Zaragozi prinesel zmago pokalnim prvakom Atlético Madridu in obsodil domače moštvo na izpad in končno zadnje mesto (3:1). Real Sociedad je na zadnji dan prvenstva na četrtem mestu znova prehitel Valencio in netopirjem po dolgih letih vzel nastopanje v Ligi prvakov, z zmago pa razžalostil navijače Deportiva La Coruñe

Ti so v solzah nemočno spremljali tudi rezultat iz Viga, kjer so njihovi največji rivali z zmago nad Espanyolom obstali ravno na njihov račun. Za Sociedad je na Riazorju odločilni gol zabil Antoine Griezmann, Valencia pa je z desetimi nogometaši kapitulirala po kar štirih golih Álvara Negreda pri Sevilli (4:3).

Deportivu se bo v drugi ligi poleg Zaragoze pridružila tudi Mallorca, ki je na zadnji dan prvenstva doma sicer visoko premagala Real Valladolid (4:2), a na žalost otočanov ni krojila lastne usode v infarktnem zaključku tekmovanja.

Španska liga, 38. kolo:

Real Madrid : Osasuna 4:2 (2:1)
Higuaín (35), Essien (38), Benzema (69), Callejón (87); Morales (52), Cejudo (63)

Barcelona : Málaga 4:1 (3:0)
Villa (4), Fàbregas (14), Montoya (16), Iniesta (52); Morales (56)

Celta Vigo : Espanyol 1:0 (1:0)
Insa (16)

Deportivo La Coruña : Real Sociedad 0:1 (0:1)
Griezmann (22)
RK: Bergara (84/Real)

Granada : Getafe 2:0 (1:0)
Nolito (29), El Arabi (63)

Levante : Real Betis 1:1 (0:0)
Ríos (51); Molina (67)

Mallorca : Real Valladolid 4:2 (2:1)
Alfaro (17), Marti (43), Dos Santos (58) Márquez (68); Bueno (30), Omar (72)

Rayo Vallecano : Athletic Bilbao 2:2 (1:1)
Vázquez (19), Piti (55); Susaeta (31), Aurtenetxe (48)
RK: Aduriz (10/Athletic)

Sevilla : Valencia 4:3 (2:1)
Negredo (40, 44/11-m, 57, 61); Banega (12), Soldado (56, 88)
RK: Jonas (45/Valencia)

Zaragoza : Atlético Madrid 1:3 (0:0)
Postiga (89); Turan (84), Costa (90, 90)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.